Kniha návštěv aneb nejen o dnešních studentech

Ještě nedávno jsem byl učitelem na jedné střední odborné škole. Abych studentům pomohl ve výuce, před necelými dvěma lety jsem vytvořil internetové stránky s cílem umístit na ně výukové materiály z předmětů, které jsem učil. Jak šel čas stránky jsem začal rozšiřovat, doplnil je různými zajímavostmi a také blogem.

Veselí studentiz internetu

Již od počátku se stala součásti mých stránek Kniha návštěv. Místo, kde může každý naprosto anonymně vkládat své příspěvky. Původní má idea byla, zrušit knihu návštěv ihned, když se zde objeví první vulgární příspěvky. Vzhledem k anonymitě diskuze museli zákonitě přijít.

Zpočátku jsem byl, ale mile překvapen. Téměř půl roku se objevovaly jen příspěvky slušné, zpravidla podporující a chválící  tyto stránky. Až poté nastala změna. Stránek si všimli i ti, co o výuku a školu nejeví příliš zájem a uvědomili si, že zde mohou beztrestně začít cokoliv psát. Začaly se množit příspěvky ironické, snahy mně zesměšnit či urazit.

To mně vedlo k rozhodnutí tuto diskuzi ukončit. Když jsem toto mé rozhodnutí  oznámil studentům jedné své třídy, řekli mi, že dělám chybu. Že příspěvky snažící se mně shodit píši pisatelé s jediným cílem. Donutit mně, abych tuto diskuzi zrušil. Velice jím vadila svoboda, která zde vládla a to, že zde původně objevilo řada pozitivních příspěvku od jejich spolužáků. Musel jsem jím dát za pravdu, zvláště tehdy, když se zde objevily příspěvky vyhrožující hackerovskou likvidací mých stránek, poté co jiné způsoby selhaly.

Knihu návštěv jsem nechal jet dál. Pouze jsem začal více mazat nevhodné příspěvky. Usoudil jsem, že přes všechna negativa, představuje pokračování svobodné diskuze několik výhod. První je možnost pro ty slušné, kteří se na řadu věcí neodváží ve škole zeptat. Druhou výhodu jsem viděl v tom, mít od studentů necenzurovanou zpětnou vazbu a znát jejich názory. Třetí výhodu jsem viděl v tom, že kniha návštěv se stala jakousi laboratoří a obrazem myšlení naší mladé generace.

Kniha návštěv by mohla být skvělým místem pro studenty psychologie. Občas i já jsem si zde zahrál na psychologa. Seznámím vás s jedním konkrétním případem z loňského roku, který mi udělal radost. Začalo to jedním velmi nevhodným příspěvkem, který jsem původně chtěl smazat. Intuice mi, ale řekla, že to nemám dělat. Že lepší je pokusit se dopátrat toho, proč se dotyčný takhle chová a snažit se mu vysvětlit, že nejsem jeho nepřítel, ale někdo, kdo by mu chtěl pomoci.

Datum: 11.06.2011

Vložil: Imbecile

Titulek: Imbecile !!!!

Imbecil první třídy jste Bajnare všechny příspěvky pouze mažete... Jděte do háje s tímto ... Z bohem!!!

Datum: 11.06.2011

Vložil: Petr Bajnar

Titulek: Re: Imbecile !!!!

Pane Imbecile ( tak jste se pojmenoval Vy). Tento Váš příspěvek nesmažu a dokonce k němu napíši i dvě poznámky.
1) Za prvé nepíše se Z bohem, ale S bohem. To by tak nevadilo. Já taky dělám pravopisné chyby.
2) Odpovím i proč Vaše příspěvky mažu. Chci, aby diskuze byla reprezentativní. Vy podle podobného vyznění už jste se na těchto stránkách mnohokrát vyjádřil. Kdybych všechny Vaše příspěvky nechal, diskuze by působila na čtenáře mimo naší školu dojmem, že na OA v Havířově chodí jen sami primitivové. Ostatně to jsem slyšel od jednoho svého kamaráda který náhodně tuto diskuzi navštívil v době kdy jsem do diskuze ještě téměř nezasahoval. 
Já si, ale myslím, že většina studentů je slušná a způsoby Vašeho vyjadřování jsou jím odporná. Proto budu Vaše další podobná vyjádření opět mazat a nechávat jen ty příspěvky, které alespoň trošku splňují ducha těchto stránek.

Datum: 11.06.2011

Vložil: Pravda

Titulek: Re: Re: Imbecile !!!!

Na tu školu chodí asi 70% imbecilu... Zbytek se pouze Imbecilum zaučuje.Takže tady neučte hada chcat, až ho to naučíte... Pak mi to můžete natočit... A já jsem zde do diskuze napsal jenom jeden příspěvek a byl s Pátku... Takže se uklidněte... A budete-li mě srát... Zavolám kamarádovi, který mile rád, si s Vašimi stránkami rád pohraje.

Datum: 12.06.2011

Vložil: Petr Bajnar

Titulek: Re: Re: Re: Imbecile !!!!

I když Váš příspěvek, pokud by se prozradila Vaše identita jistě měl za následek vyloučení ze školy a mohl bych Vás i zažalovat za výhružky nepovažuji Vás za svého nepřítele, nezlobím se na Vás a odpovím Vám.
Imbecil nejsem ani já ani Vy ani žádný ze studentů naší školy. Imbecilita není nadávka ,ale duševní porucha neslučitelná ze studiem na SŠ. To co nazýváte imbecilitou 70% studentů se jmenuje puberta a její projevy jsou skutečně pozorovatelné na větší částí studentstva.
O tom jsem ,ale psát nechtěl. Dlouho jsem dnes o Vás přemýšlel. Myslím, že Vy nejste člověk ani zlý ani hloupý. Jste jen nešťastný. Něco se Vám v životě nedaří. Možná nemáte úplně nejlepší vztahy s rodiči- třeba nesplňujete jejich nároky, spolužáky- třeba si Vás necení jakoby jste chtěl, nemáte štěstí s holkami atd. Máte pocit nejistoty, pocit méněcenosti a z toho děláte ty věci, zlobíte se na mně, na celý svět na který svádíte svůj neúspěch. Já bych Vám, ale chtěl pomoci, protože si myslím, že tu potřebujete daleko více než trest.
Dám Vám jednu radu. Dnes vládne taková filozofie, že jen ten který má silné lokty a všechny přepere je IN. To je třeba hlavní důvod toho, že někdo v USA vystřílí školu . Prostě nezvládne to, že neuspěl v souboji. Vykašlete se na toto soupeření. Buďte sám sebou a bude Vám líp. Silnější nebudete když dáte jiným silnější ránu. Silný budete tehdy, když budete říkat co si myslíte, neopičit se po falešných vzorech i když se Vám ostatní třeba budou i smát. 
Pokud by jste chtěl si o těchto věcech popovídat osobně, můžete se za mnou stavit. V tomto případě bych samozdřejmně zachoval Vaší anonymitu a na to co jste napsal ve svých příspěvcích bych zapomenul. Kdyby jste to dokázal udělat, dokonce bych si Vás i vážil.

Petr Bajnar

Datum: 12.06.2011

Vložil: Anonym

Titulek: Re: Re: Re: Re: Imbecile !!!!

Nejsem student Vaší školy. 
Ale to co jste napsal, mi velice pomohlo. Četlo se mi to pěkně.. A vyplývá z toho že nejste takový hnusný Pan Bajnar, jak někteří píši a říkají. 
Tím co jste napsal jde vidět, že přece jenom máte hodně prožito a víte co píšete nebo mluvíte. Od dnešního dne si Vás velice vážím a děkuji za Vaš čas a pomoc. 
A omlouvám se co jsem napsal za neslušnost minule. 
Přeji krásný den.

Jen poznámku na závěr této debaty. Osobně si myslím, že daný student školu kde jsem učil navštěvoval, pouze v závěru neměl odvahu to přiznat.

Dne 1.2.2012  se osudově předčasně skončilo mé působení ve škole. Nechci zde psát podrobnosti. Ty jsem uvedl v knize návštěv a pokud budete mít zájem můžete si je přečíst kliknutím na tento odkaz. Uvědomil jsem si tehdy, že s tou mládeží to není dnes tak hrozné, jak se píše. Kniha návštěv pokračuje dál a své dotazy či příspěvky zde může stále anonymně vkládat kdokoliv, i když v poslední době kvalita příspěvků poněkud upadla místy na velice nízkou kulturní a intelektuální úroveň.

Byla to práce na těchto stránkách, která mně nakonec inspirovala k založení blogu na idnes. I zde v diskuzích, které jsem povolil hlavně u článků věnovaných vědě přišla řada příspěvků, vedených snahou mně urazit a shodit. Týkali se mých článků s vědeckou tématikou, ve kterých jsem si dovolil tvrdit, že jevy které oficiální věda prohlašuje, že neexistují ( telepatie, spiritismus, levitace…) jsou prokázané.

To mně dovedlo k poznání, že základní motivací v psaní urážlivých článků vůči mně je, že nejdu z davem. Ve škole vadil můj svobodný a přátelský přístup, mnohými považovaný za slabost. V diskuzích o vědeckých tématech vadí to, že si dovolím spojovat vědu s tématy, kterým se každý „seriozní“ vědec raději vyhne. Protože jen hlupáci stejně jako malé děti věří v duchy, astrologii či pravidelné návštěvy mimozemšťanů.

Učitel mého učitele pana T.P. říkával. Tomáši, když Vás lidé začnou pomlouvat, berte to, že za něco stojíte. A když to bude dělat jistý typ lidí berte to jako jistý druh pochvaly. Takto to vnímám i já. Díky svému svobodnému přístupu si svůj život v mnohém ztížím. Ale získám tím velkou osobní svobodu a volnost. A to je velký dar.

Mé osobní internetové stránky, včetně knihy návštěv najdete na www.zpv-ekologie.webnode.cz

Autor: Petr Bajnar | čtvrtek 12.4.2012 10:44 | karma článku: 11,36 | přečteno: 902x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,04 | Přečteno: 77x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 0 | Přečteno: 81x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma: 5,63 | Přečteno: 107x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Narodil se Kristus Pán!

Rok 2023 se blíží ke svému konci a jsou tu opět vánoce. Svátky, které si křesťanský svět spojuje s oslavou narození Ježíše Krista v židovském městě Betlémě.

24.12.2023 v 8:22 | Karma: 0 | Přečteno: 36x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 606
  • Celková karma 4,02
  • Průměrná čtenost 1407x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.