Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mezníky v dějinách Vesmíru

V životě každého člověka lze najít určité mezníky, kdy se mění dosavadní životní způsob. Jedna životní etapa se mění v druhou. Pro každého je to okamžik zrození a prvního nádechu, vstupu do školy, do prvního zaměstnání, či okamžik kterého se tak moc bezdůvodně obáváme, tedy fyzické smrti. Své vývojové mezníky nemá jen člověk. Má je každý živočišný či rostlinný druh, planeta či hvězda. Má je i celý vesmír, jehož jsme nepatnou součástí.

V rámci tohoto článku bych velice stručně shrnul historii pohledu na vývoj vesmíru a základní vědecké teorie současnosti. Chtěl bych se však věnovat spíše pohledu alternativnímu vycházejícímu z duchovních zdrojů. I když se tento pohled od vědeckého v mnohém liší, neznamená to, že nutně musí být mylný. Přinejmenším může být výzvou k zamyšlení nad otázkami které převyšují naší každodennost.

 

Historické ohlédnutí

Ve středověku lidé věřili, že vesmír má svůj počátek a konec v souladu s Biblí. Bůh stvořil svět a jednou se rozhodne jeho existenci alespoň v hmotné podobě také ukončit.

V 17. až 19. stol. stále více pronikala do myšlení lidí věda. S tím se měnil i pohled na vesmír. Vznikla představa nekonečného a věčně existujícího statického Vesmíru.

Na počátku 20.stol. se však ukázalo, že takový model neodpovídá ani teoretickým výpočtům plynoucím z Obecné teorie relativity, ani experimentálním měřením. Bylo stále zřejmější, že vesmír je dynamickým celkem, který se nyní rozpíná a který měl také svůj počátek. Zrodila se teorie velkého třesku.

 

Vědecký pohled na dějiny vesmíru

Vědní obor, který se zabývá studiem vzniku a vývoje vesmíru jako celku byl nazván kosmologií. Dnešní kosmologie klade vznik vesmíru do doby před cca 13,7 miliardami let. Předpokládá, že tímto okamžikem vznikla hmota, prostor a čas. Zároveň začalo rozpínání vesmíru, které trvá dodnes a dokonce je stále rychlejší.

Kosmologové nejsou schopni podat jednotný popis vývoje budoucnosti vesmíru. Podle některých modelů bude rozpínání trvat věčně. Nejdříve všechno ve vesmíru zchladne a nakonec se rozpadne na směs elementárních částic tvořících stále řidší vesmírnou hmotu.

Jiné modely předpokládají, že v budoucnu se rozpínání vesmíru zastaví a nastane proces opačný. Tedy kolaps na jehož konci dojde k opaku velkého třesku-velkému krachu. Vesmír trvale zanikne či opět nastane další rozpínání-model cyklického vesmíru.

 

Filozofický pohled na dějiny vesmíru

Existuje i jiný zdroj poznatků, než fyzikální měření. Je to zdroj duchovní.

Vycházel z něj již před tisíciletími autor myšlenek indické Bhagavadgíty, když popsal vývoj vesmíru, jako střídání období dne a noci Brahmy. Jinými slovy popsal to, čemu se nejvíce přiblížila vědecká koncepce cyklického vesmíru. Tedy, že období existence projeveného vesmíru střídá období jeho neexistence.

Pro filozofické pohledy na vesmír, které mají již velmi starou tradici ve všech hlavních světových kulturách hrála velkou roli koncepce cyklického času. Ta se projevuje na nám nejbližší úrovni v dechu člověka, který je zároveň základním projevem života. Existenci různých přírodních cyklů lze tak vnímat i jako projev života na různých úrovních vesmíru. Života, který se projevuje jako životní energie=síla oživující vše v přírodě a vesmíru.

 

Cykly přírody a vesmíru

Nejkratším cyklem v přírodě, který nás ovlivňuje je cyklus dne. Noc je střídána se dnem. Příroda se večer ukládá k nočnímu spánku, aby přes den opět oživla.

Delším cyklem je rok. Jaro a léto kdy je příroda v rozpuku střídá destruktivní období podzimu a zimy.

Astrologové znají platónský rok, precesní cyklus zemské osy trvající 25000 let. I zde období duchovního jara a léta ( rozvoje a vzestupu lidské civilizace ) střídá duchovní podzim a zima ( úpadek civilizace).

Jeden platónský rok je opět součástí vyšších cyklů. Docházíme, tak k cyklu vývoje samotného vesmíru ve kterém se logicky jako v každém cyklu musí střídat čtyři vývojové fáze odpovídající kvalitě čtyř přírodních živlů. V té první vládne vliv odstředivý-živel vzduchu. Vesmír je vyplněn žhavým plynem. V druhé fázi vládne vliv dostředivý-živel země. Vesmírná hmota se koncentruje do hvězd a jejich oběžnic. Ve třetí fázi vládne vliv klidový-živel vody. Vesmírná hmota postupně chladne a v jisté fázi se tvoří vhodné podmínky ke vzniku organického života ve vesmíru. Ve čtvrté fázi vládne vliv ohňový-živel ohně. V této době již zcela vychladlé planety se opět mění ve žhavé plynné koule, aby se jejich hmota poté opět pod odstředivým vlivem rozešla.

Nad tímto cyklem je pak ještě cyklus nejvyšší: tvorby a zániku vesmíru. Je to ten který popisuje výše zmíněná Bhagavadgita. Po řadě cyklů zaniká prostor i čas a s ním i viditelná hmota. To jediné co zůstává je „Bůh“. To je ten okamžik označovaný kosmology jako velký krach. Vesmír se však z bezčasovosti a bezrozměrnosti vynořuje znovu, nastává další velký třesk a nový vesmírný cyklus.

 

Mezníky vývoje vesmíru

Tak jako všude v přírodě i ve vesmíru miliardy let dlouhé období relativní stability střídá krátká období intenzivních a rychlých změn, kdy během relativně krátké doby se mění základní podoba existence a forma vesmíru.

Prvním mezníkem je samotný vznik vesmíru-velký třesk. Věda jej vnímá čistě hmotně. Z duchovního pohledu je to okamžik, kdy z původní jednoty se oddělila nepatrná část a ta se rozdělila na hmotu a ducha a obě tyto části pak na základní čtyři živly, jejichž kombinací se vytvořila veškerá pestrost duchovního a hmotného světa.

Druhým mezníkem byl okamžik, kdy původně rozptýlená žhavá vesmírná hmota se začala náhle shlukovat kolem aktivizovaných energetických (silových) center a vytvořila galaxie a v nich hvězdy a planety.

Třetím mezníkem byl okamžik počátku chladnutí vesmíru, období ve kterém žijeme i my a na jehož konci bude ve vesmíru vládnout jen chlad.

Čtvrtý mezník nastane, kdy zcela náhle vesmír zasáhne vliv žáru a dojde k rychlému ohřevu již zcela vychladlých kosmických těles.

Další mezník přijde tehdy, když ve vesmíru začne vládnout odstředivý vliv. Hvězdy a jejich oběžnice přestanou existovat. Ve vesmíru převáží opak gravitace-odpudivá síla, jejímž vlivem se hmota vesmíru zcela rozptýlí do původní podoby žhavého plazmatu.

Po obrovské řadě těchto mezníků přijde mezník poslední. Vše co jednou začíná, také jednou skončí. Lidský život, naše planeta i celý vesmír. Vše se vrátí do původní jednoty, aby se opět vše znova projevilo.

 

Zdroje:

Josef Zezulka  Bytí-životní filozofie

Autor: Petr Bajnar | středa 26.3.2014 10:22 | karma článku: 12,87 | přečteno: 818x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,04 | Přečteno: 77x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 0 | Přečteno: 81x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma: 5,63 | Přečteno: 107x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Narodil se Kristus Pán!

Rok 2023 se blíží ke svému konci a jsou tu opět vánoce. Svátky, které si křesťanský svět spojuje s oslavou narození Ježíše Krista v židovském městě Betlémě.

24.12.2023 v 8:22 | Karma: 0 | Přečteno: 36x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:44

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Rakety ATACMS jsou stěžejní, ale Rusové se mohli připravit, míní analytici

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:42

Rakety dlouhého doletu ATACMS, které USA poskytly Ukrajině, by mohly oslabit ruskou logistiku a...

Prokletím očkování možná je, že chrání proti smrtelným chorobám, míní Válek

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:42

Přímý přenos V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. Jednou z cest, jak se proti nemoci chránit, je...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:41

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 606
  • Celková karma 4,02
  • Průměrná čtenost 1407x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.