Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Petr a Pavel: dvě podoby křesťanství

Na počátku dějin křesťanství stály dvě osobnosti. Tím prvním byl Petr. Původem prostý rybář, kterého si Ježíš vybral za svého pokračovatele. Druhým byl Pavel. Původem vzdělaný farizej, který první křesťany horlivě pronásledoval. Oba muži reprezentovali dvě odlišné koncepce: spirituální a dogmatickou, z nichž 500 let po Kristu zvítězila ta Pavlova, která je dodnes převažující v učení tradičních křesťanských církví.

APOŠTOL PETR A SPIRITUÁLNÍ KŘESŤANSTVÍ

Petrův život

Apoštol Petr se narodil v Betsaidě jako syn rybáře. Oženil se a přestěhoval do města Kafarnau, kde se mu narodila dcera Petronila.

Zlom v jeho životě nastal ve chvíli, kdy se setkal s Ježíšem. Ihned zanechal rybářského řemesla a stal se Ježíšovým učedníkem.

Jeho původní jméno bylo Šimon. Jméno Petr byla přezdívka, kterou mu dal Ježíš. Její význam je skála. Popisovala základní rys Petrovy povahy, které si na Petrovi cenil Ježíš. Tedy životní a duchovní pevnost.

Ježíš si Petra zvolil za svého pokračovatele, prvního z apoštolů. Po odchodu Ježíše měl pokračovat v jeho práci. Šířit myšlenky radostné zvěsti-evangelia mezi lid židovský i nežidovský a střežit čistotu Ježíšovy nauky.  K tomu mu měli napomáhat i zbylí učedníci-apoštolové, kterým stejně jako Petrovi byly dány léčitelské schopnosti a podle míry vnitřního napojení také možnost čerpat skrze Ježíše duchovní vědomosti a předávat je lidem.

Bible vypráví o svátku letnic, kdy na zemi sestoupil „duch svatý“ , který udělil apoštolům zvláštní schopnost mluvit cizími jazyky, takže jím mohli rozumět i posluchači z různých zemí.

Brzy po letnicích se apoštolové rozešli do Egypta, Etiopie, Španělska, Malé Asie, Řecka, Černomoří, Arménie, Persie a Indie, kde neohroženě šířili Ježíšovo učení. Není tedy překvapením, že jejich životy končily zpravidla mučednickou smrtí.

Petr ještě zůstal nějaký čas v Jeruzalémě. Vedl místní křesťanskou obec. Otevřel rannou církev pohanům a zasadil se o to, že noví členové nemuseli dodržovat často nesmyslné starozákonní předpisy.

Když judský král Herodes Agrippa viděl, jak v celé zemi roste počet Kristových stoupenců, začal je krutě pronásledovat. Také Petr byl uvězněn a odsouzen k smrti. Petrovi se však podařilo z vězení uniknout – podle legendy se v noci před popravou v žaláři zjevil anděl, zázračně rozlomil Petrovy okovy a vyvedl ho na svobodu. Petr potom navštívil křesťanské komunity v Asii a posléze se přestěhoval do Říma.

V roce 64 vypukl v Římě velký požár. Trval téměř týden a zničil deset ze čtrnácti městských obvodů. Jak už je v takových případech obvyklé, hledal se viník a císař Nero jej nalezl v křesťanech. Bylo zahájeno široké pronásledování křesťanů. Mnoho jich bylo ukřižováno na břehu  Tibery v Circus Gai et Neronis.

Jedním z odsouzených byl i Petr. Byl ukřižován na Vatikánském pahorku hlavou dolů, na znamení, že svět je vzhůru nohama.

Petrovi jsou připisovány dva listy. Jejich autorství je však historickou vědou zpochybňováno. Pravděpodobně šlo až o díla jeho následníků.

 

Markův list

Nový zákon se zmiňuje o Petrově žákovi Markovi, kterého Petr považoval skoro za svého syna.

"Pokud jde tedy o Marka, během Petrova pobytu v Římě sepsal výklad skutků Pána. Nerozhlásil však všechny, ani nenaznačil jejich tajemství, ale vybral takové, o kterých si myslel, že jsou nejužitečnější pro rostoucí víru těch, kteří jsou vyučováni. 
Když ale Petr zemřel jako mučedník, Marek přišel od Alexandrie přinášejíc obojí - své vlastní zápisky i ty Petrovy, z nichž přenesl do své první knihy věci vhodné pro všechny směřující k poznání. Tak sepsal duchovnější evangelium pro potřeby zasvěcených. Přesto však ještě nevyslovil neprozraditelné věci, ani nenapsal velekněžské učení Pána, ale k už zapsaným příběhům přidal další a kromě toho pronesl určité výroky, o jejichž výkladu věděl, jakožto zasvěcovatel do mystérií, že může posluchače uvést do nejvnitřnější svatyně pravdy skryté za sedmi závoji. Tak, v souhrnu, ty věci připravil, podle mého soudu ne nepřejícně nebo neobezřetně. A po smrti zanechal svůj spis církvi v Alexandrii, kde je stále velice pečlivě hlídán. Je předčítán pouze těm, kteří jsou zasvěceni do velkých mystérií."

Co z textu vyplývá? Ukazuje nový vyšší rozměr křesťanství, který není v tradiční církvi znám. Naznačuje, že apoštol Petr a jeho nástupci učili lidi podle jejich duchovní dokonalosti, stejně jako jiní velcí duchovní učitelé. Pouze člověk, který splní určité podmínky mohou být sdělovány určité části duchovních nauk, především v oblasti duchovních praktik. Jednou z takovýchto podmínek je i vegetariánství. V jednom z apokryfních evangelií uchovaných Esejci Ježíš jasně říká, že žádný duchovní či kněz nemůže jíst maso. „Rovněž nemohou ti jejichž ruce jsou potřísněni krví, nebo jsou jejich ústa znečištěna masem učit o tajemství nebes nebo se dotýkat věcí svatých.

 

Gnóze a Alexandrijská škola

Na konci 2.století vznikla v Alexandrii kde v 1.století působil Petrův žák Marek škola, která spojila křesťanské učení s filozofií a gnozi ( Když píši o gnózi nemyslím tím různé obskurní skupiny, které do tohoto širokého hnutí také patřily a křesťanští otcové je právem kritizovali ). 

Na škole se mimo filozofii a teologii vyučovala i matematika, gramatika, astronomie a další vědní obory. Působili zde dvě význačné osobnosti ranného křesťanství.

Prvním z nich byl Klement Alexandrijský. Kléméns se považoval za gnostika a gnósi kladl výše než víru. Opakovaně zdůrazňoval, že víra je pouze počátkem cesty vedoucí ke kontemplativnímu poznání Boha a sjednocení s ním. Pravým křesťanem mohl být podle něho pouze ten, kdo gnózi aktivně praktikoval. 

Druhým byl Origénes, který chápal lidský život jako školu ve které se krůček po krůčku přibližujeme dokonalosti. Cesta k Bohu je přitom dlouhá a náročná, plná kotrmelců a slepých uliček. Jeden život k její dosažení nestačí. Origenes tak hovořil i o reinkarnaci-převtělování duší. Origenes se stal významnou autoritou v ranné církvi a jedním z největším křesťanských filozofů vůbec.

 

Zjevení Petrovo

Zjevení vypravuje o vidění apoštola Petra. Na rozdíl od tradiční představy je zde Petr popisován jako gnostik, autorita vybraná k tomu, aby se stala "základem pro ostatní povolané k poznání". Ježíš Petra zasvěcuje do mystérii a předpovídá příchod falešné církve, která se bude odvolávat na jeho jméno a svou organizaci postaví na biskupských úřadech. Původnímu učení zůstane věrná pouze církev vyvolených, tedy gnostiků.  Ježíš říká: 

"Po vás přijdou ti, kteří šíří lež, a tito budou vychvalováni. Budou se držet jména mrtvého v domnění, že se skrze něj očistí. Budou však velmi pošpinění a propadnou nepravému jménu a do osidel zlého, lstivého člověka a všelijakým dogmatům. A budou ovládání bezzákonností. Někteří z nich budou proklínat pravdu a hlásat zlé učení. A budou říkat špatné věci o sobě navzájem." 

Ježíšova slova se definitivně naplnila roku 535. Konstantinopolský koncil v tomto roce zavrhl myšlenku reinkarnace a odsoudil Origenovo učení.

Zvítězil dogmatický proud v křesťanství, který otevřel cestu všem nepravostem, ke kterým docházelo v následujících staletích. U počátku tohoto proudu stála osobnost Petrova konkurenta Pavla z Tarzu.

 

APOŠTOL PAVEL A DOGMATICKÉ KŘESŤANSTVÍ

 Pavlův život

Pavel rozený Saul se narodil v židovské rodině v městě Taurus v Malé Asii. Dostalo se mu velmi dobrého klasického vzdělání. Naučil se výborně řecky  a v Jeruzalémě studoval teologii u slavného rabína Gamaliela. Stal se z něho učený farizej a horlivý pronásledovatel Ježíšových stoupenců. Stál mimo jiné i za smrtí prvního křesťanského mučedníka Štěpána.

Zlom v jeho životě nastal při cestě do Damašku, kde se chystal zatknout příslušníky místní křesťanské komunity. Během cesty se mu dostalo zjevení. Duchovním zrakem spatřil Ježíše, který se jej ptal „Proč mně pronásleduješ?“

Pavel se obrátil o 180 stupňů. Z horlivého odpůrce křesťanství se stal horlivým hlasatelem nového náboženství. Cestoval především po Malé Asii a Řecku, kde zakládal nové křesťanské obce.

Pavel sám sebe považoval za stejnou autoritu jako Petr, ač se s Ježíšem nikdy nesetkal a jeho učení znal pouze z doslechu. Známá je jeho nevybírává kritika Petra v listu Galatským, kde jej nazval pokrytcem. Existuje několik bodů jeho učení, které jsou velmi problematické.

- Samotná víra stačí : V listě Římanům Pavel napsal:„Jsme přesvědčeni, že se člověk stává spravedlivým vírou bez skutků zákona“. Tímto krokem relativizoval důležitost dodržování morálních norem a principů. Řada křesťanů si vyložila tato slova tak, že když uvěří v Krista mohou dělat cokoliv. Naproti tomu Ježíš zdůrazňoval úsilí o dosažení mravní dokonalosti.

- Degradace ženy: Pavel měl velmi pohrdavý vztah ženám na rozdíl od Ježíše, který v mnohém dával za vzor ženu, třeba Marii Magdalenu.

- Poslušnost mocným: Pavel zdůrazňoval loajalitu ke státu a poslušnost vrchnosti. Schvaloval i existenci otroctví. Naproti tomu Ježíš pouze říkal „To co je císařovo dejte císaři, to co je boží dejte bohu“

- Jezení masa:V listu Korintským Pavel napsal: „Jezte vše, co se prodává v mastných krámech“. Tím se dostal do rozporu s tím co učil Ježíš, který kázal o škodlivosti pojídání masa.

Pavel na konci svého života zamířil do Říma. Tam pravděpodobně byl popraven jako římský občan stětím v době Neronova pronásledování křesťanů.

 

Počátky dogmatického křesťanství

Tak jako měl Petr blízkého žáka Marka, tak Pavel měl žáka Lukáše.

Lukáš sepsal nejdelší evangelium mající ráz Ježíšova životopisu a také Skutky Apoštolů. Ve svém díle Lukáš jasně formuloval  základní křesťanská dogmata dědičného hříchu a věčného spasení skrze Ježíšovo ukřižování .

Ježíš v novém pojetí již nebyl někým kdo přišel, aby nám dal nauku, skrze jejíž praktikováni se pomalu budeme přibližovat Bohu. Naopak zrodil se proto, aby skrze svou smrt vykoupil lidi z hříchu.

V Syrské Antiocheji vznikla Antiochejská škola, která byla v protikladu ke škole Alexandrijské. Kladla důraz na doslovný výklad bible a odmítala Origena.  Ve 3.stol v tomto proudu sílila kritika spirituálních směrů v křesťanství: gnostiků a židokřesťanů, kteří neuznávali autoritu apoštola Pavla. 

Ve 2. a 3.stol. se postupně formovala církevní organizace vycházející z Pavlovy praktické koncepce, která se v době vlády císaře Konstantina propojila se státní mocí. Bohatá římská aristokracie tak snadno mohla přijmout nové náboženství, aniž musela měnit svůj navyklý životní styl spojený s poživačností a různými nemravnostmi a ještě mohla nové náboženství využít pro posílení své moci.

Přitom se krutě vypořádala se všemi „herezemi“, které představovaly spirituální proudy v křesťanství existujícími mimo oficiální, se státní mocí propojené církevní struktury.

                                                           ---pokračování příště---

 

 

 

 

 

 

Autor: Petr Bajnar | neděle 16.11.2014 13:54 | karma článku: 15,67 | přečteno: 919x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 32x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 7,36 | Přečteno: 58x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 0 | Přečteno: 80x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma: 5,63 | Přečteno: 106x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Narodil se Kristus Pán!

Rok 2023 se blíží ke svému konci a jsou tu opět vánoce. Svátky, které si křesťanský svět spojuje s oslavou narození Ježíše Krista v židovském městě Betlémě.

24.12.2023 v 8:22 | Karma: 0 | Přečteno: 36x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

České 11.září!

Je sobota 23.12., den před začátkem vánoc a v ČR je den státního smutku. Důvodem je hrůzný čin osamělého střelce, který se v den zimního slunovratu 21.12. rozhodl hromadně zabíjet.

23.12.2023 v 12:02 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Stávka !

Dnes je to přesně 34 let, co 27.11. 1989 proběhla v Československu celostátní generální stávka, jež byla součástí událostí, které poznamenaly pád komunistického režimu.

27.11.2023 v 13:57 | Karma: 0 | Přečteno: 46x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Dušičkové rozjímání

Stalo se to pro mně již tradicí. Každoročně v tento čas publikuji článek s dušičkovou tématikou. Má to silný osobní důvod. Většina mých blízkých příbuzných je již na onom světě, včetně obou rodičů.

1.11.2023 v 16:36 | Karma: 0 | Přečteno: 27x | Diskuse| Osobní

Petr Bajnar

Útok na židovský stát v širších souvislostech

V sobotu ráno 7.října vtrhli palestinští ozbrojenci na území Izraele. Naplno se tak opět projevil Arabsko-izraelský konflikt, který na blízkém východě doutná již desetiletí.

8.10.2023 v 13:38 | Karma: 4,44 | Přečteno: 61x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zdraví nezná hranic

V proroctvích z indické knihovny palmových listů pro ČR je psáno, že v roce 2023 se naše země stane centrem alternativní medicíny ve světě.

13.9.2023 v 15:54 | Karma: 0 | Přečteno: 42x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Livigno-turistika v italském Tibetu

Hory, zvláště ty vysoké jsou jedním z míst na povrchu Země, kde se člověk může odpoutat od každodenních problémů snadněji, než v ruchu měst.

22.8.2023 v 10:49 | Karma: 0 | Přečteno: 47x | Diskuse| Cestování

Petr Bajnar

Putování s prázdninovou jízdenkou 3: jednodenní výlety

Po týdenním užívání má prázdninová dvoutýdenní jízdenka tak zbělela, že údaje na ní takřka již nešlo přečíst. Do vlaku jsem si tak začal brát lupu, abych průvodčím usnadnil práci.

11.8.2023 v 11:45 | Karma: 0 | Přečteno: 23x | Diskuse| Cestování

Petr Bajnar

Putování s prázdninovou jízdenkou 2: Králický Sněžník

Po nedělním návratu z Šumavy jsem doma byl jen den. V úterý ráno jsem vyrazil na tentokrát dvojdenní výlet do pohoří Králického sněžníku se stejnojmennou nejvyšší horou.

10.8.2023 v 9:23 | Karma: 0 | Přečteno: 12x | Diskuse| Cestování

Petr Bajnar

Putování s prázdninovou jízdenkou 1: Šumava

Již několik let vím, že České dráhy mají v prodeji speciální prázdninovou jízdenku. Umožňuje jeden týden či týdny dva v období od 1.7. do 31.8. jezdit neomezeně ČD kdekoliv a kdykoliv.

9.8.2023 v 15:01 | Karma: 0 | Přečteno: 20x | Diskuse| Cestování

Petr Bajnar

Putování po Madeiře

Madeira je nazývána perlou Atlantiku. Po návštěvě tohoto nevelkého portugalského ostrova musím dodat, že právem.

8.8.2023 v 15:57 | Karma: 0 | Přečteno: 24x | Diskuse| Cestování

Petr Bajnar

Smrtka při korunovaci Karla III.

Obřad korunovace britského panovníka provázelo deštivé počasí. Nejvíce pršelo v okamžiku, kdy mu byla nasazována na hlavu koruna, tedy při vyvrcholení obřadu.

9.5.2023 v 9:53 | Karma: 0 | Přečteno: 78x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Na Zelený čtvrtek

Je Zelený čtvrtek. Na obloze měsíční úplněk a spolu s ním začíná oslava velikonočních svátků, tradičně slavených po prvním jarním úplňku.

6.4.2023 v 17:28 | Karma: 0 | Přečteno: 27x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Mokrý Říp

Je to již velká tradice. S vyjímkou let covidových, již pravidelně přes 25 let dne 30.3. mířím na horu Říp, abych se zúčastnil duchovního shromáždění Společenství Josefa Zezulky.

3.4.2023 v 11:05 | Karma: 4,86 | Přečteno: 62x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zhodnocení prezidentské volby 2023

Generál Petr Pavel se v předvolební kampani neprojevoval příliš jako člověk s širokým rozhledem a dostatečnými zkušenostmi pro výkon prezidentské funkce. Přesto byl zvolen v druhém kole poměrně výraznou většinou.

29.1.2023 v 9:51 | Karma: 7,55 | Přečteno: 90x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Dilema prezidentské volby

Prezident České republika nemá z naší ústavy až tak velké pravomoci. Přesto je to funkce významná a osoba prezidenta mívá zásadní vliv na atmosféru ve společnosti a vývoj celého státu.

3.1.2023 v 10:22 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 606
  • Celková karma 3,68
  • Průměrná čtenost 1407x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.