Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Světlo a tma Tibetu II.

Historie objevování Tibetu Západem počala ve 14.stol. Je zajímavé, že první evropský cestovatel, který vstoupil do Tibetu je znám pod jménem Oldřich Čech.

Jednalo se o italského františkánského mnicha českého původu ( otec byl vojákem Přemysla Otakara II), který navštívil Tibet během své cesty do čínského Pekingu.

První systematičtější popisy Tibetu se do Evropy dostaly v 17.stol zásluhou jezuitských misionářů, kteří se snažili neúspěšně v této zemi šířit křesťanství. Jejich zápisky jsou tak zkresleny jejich náboženským postojem a antipatií k tamnímu náboženství.

Bylo to až století devatenácté, kdy se vztah k Tibetu začal v Evropě měnit a kdy několik evropských dobrodruhů se rozhodlo ne tibetskou kulturu měnit, ale naopak se z ní učit.

Šlo především o lidi sdružené kolem Teosofické společnosti u jejíž zrodu stála ruská mystička Helena Petrova Blavatská, která se hluboce zajímala o východní nauky.

Asi nejznámější cestovatelkou, která navštívila na počátku 20.století Tibet se stala angličanka Alexandra David-Neelová ( 1868-1969). Spolu s mladým tibetským mnichem, kterého adoptovala za svého syna procestovala celou zemi včetně tehdy pro cizince nepřístupnou Lhasu. Naučila se tibetsky a praktikovala i duchovní cvičení prováděná lámy. Jako první Evropanka poodhalila jak život v Tibetu, tak popsala „nadpřirozené schopnosti“ lámů.

 

Tibetští jogíni

Tak jako my jsme rozvinuli hmotnou vědu a techniku k velkému stupni dokonalosti, tak Tibeťané velice rozvinuli vědu duchovní. Soustředili se velmi na rozvíjení lidských možností a schopností.

Lámové se cvičili v ovládání myšlenek a telepatii. Mnozí ovládli schopnost levitace. Tibetští mniši dokázali v meditačním stavu uběhnout desítky kilometrů bez odpočinku. Naučili se měnit vitální energii v tělesné teplo technikou zvanou tu-mo. A tak mnozí z mnichů dokázali nazí meditovat při teplotách okolo -20 st. aniž by umrzli.

Tibeťané prozkoumali i svět do kterého odcházíme po smrti a popsali jeho různé podoby. Slavná Tibetská kniha mrtvých byla čtena umírajícím pro lepší orientaci na „Druhém břehu“.

Paní Neelová píše, že dokázali stvořit člověka, obdobu pověstného pražského golema stvořeného s využitím magických praktik židovské kabaly. Jinými slovy dokázali proměnit myšlenkovou představu ve fyzicky vnímatelnou hmotu. Ve své knize popisuje epizodu, kdy se jí samotné podařilo takového člověka vytvořit. Zpočátku se dotyčné stvoření chovalo přátelsky a poslušně. Postupně se však stávalo stále více nepřátelským až dalo velkou práci se této „zhmotnělé představy“ zbavit. 

Právě tady se dostáváme k problematické stránce duchovna v Tibetu. Ne všichni v Tibetu co praktikovali a praktikují jógu jsou čistí a mají dobré úmysly.

Někteří sklouzli k  k práci s démony a černými silami . Paní Neelová se zmiňuje o rituálech budících hrůzu a děs. Právě tyto skupiny tibetských mnichů jsou spojeny s velmi málo známou kapitolou dějin Tibetu. Spolupráci významných představitelů země s německými nacisty.

 

Tibet a německý nacismus

U zrodu německého nacismu nebyla politika. Byla to mystika a okultismus praktikovaný společnosti Thule, která se stala kolébkou nacistického hnutí. Samotný symbol nacismu-svastika je původem duchovní symbol zdobící mnoho chrámů na dálném Východě.

Vůdce SS Himler nepovažoval svou organizaci primárně za vojenský řád. Vnímal ho jako řád magicko-mystický jehož vojenské poslání bylo až druhotné. Jako zaníceného okultistu Himlera Tibet fascinoval. Proto se stala tato země cílem německé expedice uskutečněné v roce 1938. Vedl jí zoolog Ernst Schafer a jejím oficiálním posláním byl vědecký výzkum. Členové expedice shromažďovali údaje o flóře a fauně Tibetu a také o jejich obyvatelích. Zkoumali fyzické parametry Tibeťanů, hledali zde prapůvod arijské rasy a zapomenuté dávné vědomosti lidstva uchovávané v některých klášterech.

Dnes je tato výprava považována za okrajovou událost v dějinách nacismu. Existují však indicie, že tomu mohlo být úplně jinak. I v oficiálních dokumentech z cesty se hovoří o vřelém uvítání členů expedice vysokými představiteli tehdejšího Tibetu ve Lhase, o jejich dopisu Adolfu Hitlerovi, i o účasti nacistů na duchovních obřadech Tibeťanů.

O tom, že vše neskončilo návratem expedice z Tibetu hovoří velmi málo známý fakt z konce druhé světové války. V zničeném krytě v Berlíně byly v roce 1945 nalezeny těla vysoce postavených tibetských mnichů v uniformách SS.

 

Tibeťané a zvířata

Spolupráce části tibetské společnosti s nacisty nebylo jistě jedinou stinnou stránkou tehdejšího Tibetu. Jistě by se dalo psát o některých rysech společnosti, např. určité podoby otroctví.

Těmto stránkám tibetské historie se však nechci věnovat, to nechám na jiné publikace.

Když jsem se před dvaceti lety dostal k autobiografii Dalajlamy, kniha mně velmi zaujala. Udělala na mně dojem především otevřenost Dalajlamy. I o svých čínských protivnících psal pozitivně. Na každém člověku se snažil vidět to pozitivní, což není dnes typické.

Jen jedna věc mně poněkud zarazila. Vztah Tibeťanů ke zvířatům. Jedním ze základních principů buddhismu je vyjádřen sanskrtským slovem Ahimsa. Je obdobou křesťanského „nezabiješ“. Avšak na rozdíl od současného křesťanství či judaismu se nevztahuje jen na lidi, ale i na zvířata. Tibeťané zvířata nezabíjeli. V Tibetu však žila malá muslimská komunita, která již zvířata zabíjela. A Tibeťané pak toto maso od muslimů nakupovali a jedli v domnění, že tak nenesou vinu za smrt zvířete.  

Maso na radu lékařů začal jíst i samotný Dalajláma. Názor lékaře pro něj získal větší váhu, než základní ideje náboženství, jehož se stal nejvyšším představitelem. I toto naznačuje ústup Tibetu od původní duchovnosti, velmi často nahrazovanou atrapou, tak jak tomu je mnohdy i v současném křesťanství.

Modlitební mlýnky a praporky jsou sice hezké, ale pokud nejsou modlitby a duchovní obřady prociťovány v srdci jsou jen mlácením prázdné slámy.

I přes jistý ústup, však Tibet je stále duchovní zemí. O tom více ve třetím a posledním díle série článků o Tibetu. 

                                                         ------pokračování příště-----

 

Autor: Petr Bajnar | neděle 17.4.2016 10:48 | karma článku: 20,85 | přečteno: 1008x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,04 | Přečteno: 77x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 0 | Přečteno: 81x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma: 5,63 | Přečteno: 107x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Narodil se Kristus Pán!

Rok 2023 se blíží ke svému konci a jsou tu opět vánoce. Svátky, které si křesťanský svět spojuje s oslavou narození Ježíše Krista v židovském městě Betlémě.

24.12.2023 v 8:22 | Karma: 0 | Přečteno: 36x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 606
  • Celková karma 4,02
  • Průměrná čtenost 1407x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.