Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Srpnové výročí a geopolitika

Dnes je to přesně 48 let, kdy vojska Sovětského Svazu a dalších států Varšavské smlouvy překročila československé hranice a okupovala naší zemi.

Je historickým paradoxem, že jediný kdo se tehdy z členských zemí VS dokázal Brežněvově vůli postavit bylo Rumunsko vedené Nicolaem Ceausescem, mužem který se nakonec ukázal být ze všech komunistických vůdců poststalinské éry tím nejkrutějším a nejbezohlednějším diktátorem.

Zákrok sovětských jednotek nepřišel ze vzduchoprázdna. Byl důsledkem rozdělení Evropy na sovětskou a americkou sféru vlivu dohodnutého již na konci druhé světové války v Jaltě a Postupimi.

Československo patřilo do sféry vlivu SSSR a tak již v roce 1945 mohlo být zřejmé, že to  budou komunisté, kdo jako poslušný nástroj Moskvy získá v příštích letech mocenský monopol v zemi tak jak se to stalo nejen u nás kde měli komunisté velkou podporu mezi lidem, ale i v Maďarsku a Polsku kde byla podpora komunistů u veřejnosti výrazně menší.

V roce 1956 se proti nadvládě Moskvy pokusilo vzepřít Maďarsko. Maďarská vláda pod tlakem lidu vyhlásila znovuzavedení systému více stran a vystoupení z Varšavské smlouvy. Krátce po té do ulic Budapešti vjeli sovětské tanky a povstání utopily v krvi. Západ protestoval pouze formálně. Anglie a Francie v té době měly hodně práce jinde. Jejich vojenské jednotky právě operovali ve spolupráci s Izraelem v Egyptě, kde prezident Násir měl tu drzost znárodnit Suezský průplav.

Na jaře 1968 došlo ke změnám v Československu, které si Brežněv a spol vyhodnotili  jako něco, co ohrožuje stabilitu a celistvost sovětského bloku. Proto nařídili vojenskou intervenci  a okupaci země. Ač z lidského i právního hlediska šlo o čin zcela nepřijatelný, z pozice čisté geopolitiky šlo o čin logický a pochopitelný, neboť umožnil Sovětskému Svazu na dalších 20 let setrvat v roli velmoci svým vlivem a silou rovnocennou s USA. Protest Západu byl opět pouze formální. Ve vztazích USA-Sovětský Svaz šlo tehdy o éru vzájemného oteplování vztahů a odzbrojovacích dohod. Osud nějakého malého Československa stejně jako v roce 1938 málokoho zajímal.

To, že systém dvou mocenských bloků vyhovoval i řadě západních politiků ilustruje dobře chování britské premiérky Margarety Thatcherové v roce 1989 během pádu komunismu v Evropě. Telefonicky žádala Michaila Gorbačova o vojenských zákrok proti demonstrantům v NDR, protože se více bála vzrůstu moci sjednoceného Německa, než zachování komunismu. 

Dnes je invaze z roku 1968 často vnímaná jako ukázka ruské věrolomnosti a dávaná do kontrastu s politikou Spojených států, země která nás nejen  nikdy vojensky neokupovala, ale zároveň se i zasloužila v roce 1918 o vznik Československa. Zapomíná se přitom , že jiné národy mají své zkušenosti jiné. Tak jak existují země východního bloku postižené ruskou imperiální politikou, jiné možná ještě v některých ohledech mnohem tvrději zasáhla ta americká ( Vietnam, Srbsko, Irák a další). Na to by jsme neměli nikdy zapomínat a poměřovat vše jen naší vlastní zkušeností.

Slovo geopolitika je dnes některými politology pojímáno  jako něco historického  co přežívá pouze v politice současného Putinovského Ruska a moderního demokratického Západu se již netýká. Je to nesmysl. Stačí třeba jen přečíst par citátů vlivného muže americké politiky Zbigniewa Brzezinského, z jeho knihy Velká Šachovnice a pak si dát tyto citáty do kontextu nedávné a současné americké zahraniční politiky.

„To, jak Amerika „zvládne“ Euroasii, je kriticky důležité… Mocnost, která ovládá Euroasii, by vládla třemi nejpokročilejšími a ekonomicky nejproduktivnějšími oblastmi. Pouhý letmý pohled na mapu též napovídá, že nadvláda nad Euroasií by téměř automaticky s sebou nesla za následek podřízenost Afriky, což by Západní polokouli a Oceánii stavělo na místo geopoliticky okrajové části tohoto centrálního světového nadsvětadílu. Okolo 75 % světové populace žije v Euroasii a taktéž je tam většina světového fyzického bohatství, jak v jeho podnicích tak pod povrchem její půdy. Euroasie čítá 60 % světového HDP a okolo 3/4 známých světových energetických rezerv.“

 

 

 

 

 

 

Autor: Petr Bajnar | neděle 21.8.2016 14:10 | karma článku: 20,66 | přečteno: 491x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 32x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,01 | Přečteno: 75x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 0 | Přečteno: 80x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma: 5,63 | Přečteno: 107x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Narodil se Kristus Pán!

Rok 2023 se blíží ke svému konci a jsou tu opět vánoce. Svátky, které si křesťanský svět spojuje s oslavou narození Ježíše Krista v židovském městě Betlémě.

24.12.2023 v 8:22 | Karma: 0 | Přečteno: 36x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Hlavní hygienička Svrčinová ve funkci končí. Vláda ji na její žádost odvolala

24. dubna 2024  14:37

Hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová skončí, vláda ji ve středu na její vlastní žádost odvolala,...

Von der Leyenová chválila i Čechy. Za 20 let jste posílili vy i EU, uvedla

24. dubna 2024  14:31

Za začátek nové éry označila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová vstup deseti východních...

Novým šéfem tajné služby se stane brigádní generál Bartovský, schválila vláda

24. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:13

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) bude Petr Bartovský, vláda ve středu schválila jeho...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  14:11

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

  • Počet článků 606
  • Celková karma 4,01
  • Průměrná čtenost 1407x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.