Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Autistův svět

Před několika týdny se mi do ruky dostala kniha "O kolečko míň" od Josefa Schovance, Čecha vyrůstajícího ve Francii,  pojednávající o problematice autismu.

Kniha mně zaujala především tím, že jí nenapsal psycholog či psychiatr, ale člověk trpící touto poruchou po celý svůj život. Napsal jí proto, aby se čtenářům pokusil přiblížit vnitřní svět autisty a problémy, kterým musí autisté čelit.

Svět autistů je pro nás v mnohem nepochopitelný. To co je pro většinu populace běžnou samozřejmostí, představuje pro autistu těžko řešitelný problém. Příkladem je třeba zdravení na veřejnosti. Hodně jsem přemýšlel jaké jsou psychologické příčiny neschopnosti autisty  prostě říci druhému člověku při potkání „Ahoj“, či „Dobrý den“.

Od svého mládí se domnívám se, že kořeny většiny našich schopností stejně jako psychických problémů jsou v našich minulých životech. Jednou když jsem o této věci přemýšlel, upoutal mně v televizi dokument o Konfuciovci a jeho filozofii v Číně. Její praktikování je tradičně spojeno s řadou přesných rituálů, které musí dotyčný dodržet. Týkají se všech životních úkonů, včetně jídla a zdravení na veřejnost. Představme si nyní člověka, který v tomto, nebo obdobném na přísné rituály bohatém směru stráví po sobě několik životů. Jak se asi bude cítit v životě, ve kterém již přísná pravidla pro každodenní život nebudou. Zvyk je železná košile a tak je pravděpodobné, že může mít menší, či větší problém, podle toho, jak se tento způsob myšlení dostane hluboko do jádra jeho bytosti. Minulé životy si sice již pamatovat nebude, přesto na něj budou skrze svět pocitů a dojmů z podvědomí stále působit. Pro vše bude vyžadovat rituál, nepřítomnost pravidel  a i běžné nepředvídatelné události v něm bude vyvolávat obtížně překonatelnou úzkost, chaos a stres.

Zkušenosti řady autistů tuto teorii jeho původu v mnohém podporují. Autisté často rádi čtou knihy v nichž si často pamatují celé pasáže nazpaměť. Je u nich velká četnost zájmu o starodávné jazyky, které byly v minulosti spojeny s náboženskými obřady jako je stará čínština, hebrejština, či indický sanskrt. Nedávno byl v televizi dokument o mladém autistovi, který spontánně v některých chvílích mluvil hebrejsky, aniž se tento jazyk v tomto životě učil.

Většinová společnost se dívá na autisty  často jako na podivíny, blby, kretény a podobné kategorie. Pro svůj handicap mnohdy nejsou schopni se ve společnosti uplatnit. I přes nadání v řadě oborů není výjimkou, že si nikdy nenajdou práci a skončí jako bezdomovci na okraji společnosti. Bohužel žijeme v době orientované na výkon, ve které u mnohých lidí převládá představa, že když dotyčný hendikepovaný bude jen chtít a mít vůli, tak se ze svých problémů vyhrabe sám. To však většinou není vůbec snadné a jen málokdo to dokáže. Pokud si člověk zvykne na určitý způsob myšlení a jednání, jen těžko se ho odnaučí, i když mu jej budeme vyvracet sebelogičtějšími argumenty. Člověku trpícímu depresí, taky nepomůžete jen tím, že mu řeknete, že jeho pocity jsou iracionální a nemá k nim žádný logický důvod. Je to proto, že kořen problému je v emocích dotyčného a ne v neschopnosti logicky myslet. Do této oblasti „práce s emocemi“ by měla směřovat i hlavní část terapie, vedle podpory zdravého sebevědomí dotyčného, které je u řady nejen autistů velmi poškozeno. V neposlední řadě je žádoucí i spolupráce psychoterapeuta, sociálních pracovníků a Úřadu práce, aby dotyčný mohl najít práci kterou zvládne.  

Na závěr by bylo dobré si uvědomit, že autisté nejsou „divnější“ lidé než je průměrná lidská populace. Jsou jen lidmi s jiným způsobem myšlení  než odpovídá většině. Nejsou také všichni stejní. Jsou mezi nimi lidi velice inteligentní i mentálně retardování. Lidé hodní a dobří, stejně jako agresivní a zlí. Lidé, kteří si o sobě myslí, že jsou neschopnými blbci. I ti, kteří si na základě svých dílčích schopností  myslí, že by autisté měli být elitou a vládnout zbytku hloupější populace.

V tomto článku jsem se pokusil nastínit možnou souvislost autismu a minulých životů. Jsou jistě i jiné pohledy. V poslední době se objevily třeba články o souvislosti autismu a očkování, či prodělání nějaké závažné choroby v dětství. Nicméně ani v těchto případech to podle mého názoru neznamená, že primární příčiny autismu nejsou v minulých životech dotyčného. 

 

Použitá literatura:

Josef Schovanec:  O kolečko míň

 

 

 

Autor: Petr Bajnar | neděle 11.12.2016 11:19 | karma článku: 15,00 | přečteno: 336x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 32x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,00 | Přečteno: 74x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 0 | Přečteno: 80x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma: 5,63 | Přečteno: 107x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Narodil se Kristus Pán!

Rok 2023 se blíží ke svému konci a jsou tu opět vánoce. Svátky, které si křesťanský svět spojuje s oslavou narození Ježíše Krista v židovském městě Betlémě.

24.12.2023 v 8:22 | Karma: 0 | Přečteno: 36x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

  • Počet článků 606
  • Celková karma 3,99
  • Průměrná čtenost 1407x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.