Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co lze čekat od Trumpa a jeho odpůrců?

Asi žádný americký prezident při nástupu do svého úřadu nevyvolával tolik otázek a nejistot ohledně budoucího směřování země, jako dnes Donald Trump.

Na jedné straně existují lidé, kteří v něm vidí takřka zázračného spasitele, který ze světa vymýtí zlo v podobě nenáviděného establishmentu. Na druhé straně je početný tábor těch, kteří jej vnímají jako ztělesněné zlo. 

Domnívám se, že oba krajní pohledy jsou velmi daleko od pravdy. I když nevíme  jak bude vypadat jeho každodenní praktická politika, bezesporu daleko více než nějakou ideologií bude motivována pragmatismem člověka se zkušenostmi především v byznyse.

Donald Trump se určitě pokusí omezit vliv a moc těch, kteří by rádi rozpustili hranice mezi státy a pojem národ nahradili jakýmsi beztvarým multikulturním společenstvím. Ani náhodou to nebude Putinova loutka, ale bude to muž, který se bude snažit  tvrdě prosazovat zájmy USA doma i v zahraničí.

Jako pragmatikovi je mu jasné, že všechna ty řečí o ruské hrozbě  jsou nesmyslné. Naopak vidí pro Ameriku reálné nebezpečí v podobě vzrůstajícího ekonomického vlivu Číny  v rámci světové a americké ekonomiky. Díky kolektivnímu duchu, pracovitosti, skromnosti a disciplinovanosti Číňanů, žádná civilizovaná země nedokáže úspěšně konkurovat levným čínským výrobkům. Spolu s tím stále více strategických firem na Západě a v USA skupují čínští investoři, což dělá do budoucna z Číny světovou mocnost číslo jedna. Lze tedy předpokládat napjaté vztahy mezi USA a Čínou v době Trumpova prezidentství. 

To co jistě bude nedílnou součásti  éry Donalda Trumpa v Bílém domě  bude bezesporu zápas se svými domácími odpůrci. Pro přehlednost bych je rozdělil do tří kategorií, i když toto dělení je poněkud zjednodušené.

První kategorii představují lidé, kteří jsou u nás označováni jako sluníčkáři, či pravdoláskaři. Vidí v Trumpovi neukojitelného egoistu, rasistu a xenofoba. Jsou často hodně viditelní slyšitelní, nicméně sami o sobě příliš Trumpa ohrozit v jeho prezidentství nemohou, pokud nevyvolají nějakou skutečně masivní revoluci.

Druhou kategorii představují fanatičtí rusofobové v čele s ideovým nástupcem z 50tých let 20.století neblaze proslulého Mc Carthyho, republikánským senátorem Johnem Mc Cainem. Jejich vliv bude i za Trumpa pravděpodobně sahat hluboko do armády, tajných služeb a státního aparátu. Budou tak mít možnost zorganizovat různé provokace s cílem rozeštvat amerického prezidenta a Rusko. Je pravděpodobné, že s tímto cílem byla publikována i zpráva o sexuálních hrádkách Trumpa s prostitutkami údajně natočených ruskou tajnou službou v Moskvě.

Třetí kategorii budou představovat bezesporu někteří velmi bohatí globální finančníci magnáti, pokud se Trump rozhodne jejich vliv na státní záležitosti rázně omezit. Končící prezident Obama sice zdůrazňuje, že americká ekonomika je v dobrém stavu, není to však tak úplně pravda. Řada statistických údajů je zmanipulována. Příkladem je úroveň americké nezaměstnanosti. Ta je sice oficiálně nízká, nicméně nezahrnuje velké množství lidí, kteří pracuji jen několik hodin týdně a také 95 miliónů nezaměstnaných Američanů, kteří nejsou v evidenci nezaměstnaných [1]. Finanční krize z roku 2008 v žádném případě nebyla vyřešena. Před státním bankrotem zemi stále chrání jen trik v podobě tzv. kvantitativního uvolňování, jinými slovy tisk ničím nekrytých peněz. Pro vlivné finanční magnáty by jistě nebyl až takový problém ať již zastavením emise těchto peněz, či prudkým zvýšením úrokových sazeb způsobit nejistotu na trzích a vyvolat krizi, proti které by ta z roku 1929 byla možná jen selankou. Z krachu pak obvinit Trumpa a rozzuřené veřejnosti říci: „ No vidíte, kdybyste nevolili Trumpa a dali raději hlas našemu kandidátovi, nemuseli jste tak zle dopadnout“.

Co bude hrát klíčovou roli v tom, zda bude Trumpovo prezidentství úspěšné? Myslím si, že hodně bude záležet na důvtipu a uvážlivosti nového prezidenta. Pokud u něj převládne úzkoprsý egoismus zajímající se jen o prospěch svůj, své rodiny, některých privátních skupin a své vlastní země na úkor zemi jiných, pak jeho vyhlídky nebudou moc valné. Pokud ale u něj převáží zájem celku a prospěch všech, tedy nejen samotných Američanů a jejich vybraných spojenců, pak má šanci uspět. Lehké to však rozhodně mít nebude.

[1] http://www.cnbc.com/2016/12/02/95-million-american-workers-not-in-us-labor-force.html

Autor: Petr Bajnar | pátek 20.1.2017 9:00 | karma článku: 18,79 | přečteno: 525x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,04 | Přečteno: 77x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 0 | Přečteno: 81x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma: 5,63 | Přečteno: 107x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Narodil se Kristus Pán!

Rok 2023 se blíží ke svému konci a jsou tu opět vánoce. Svátky, které si křesťanský svět spojuje s oslavou narození Ježíše Krista v židovském městě Betlémě.

24.12.2023 v 8:22 | Karma: 0 | Přečteno: 36x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 606
  • Celková karma 4,02
  • Průměrná čtenost 1407x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.