Jsou mikrovlnné trouby opravdu zdravotně neškodné?

3. 03. 2017 11:01:55
Mikrovlnná trouba je dnes standardní součásti vybavení většiny českých domácností. Je ceněna především díky úspoře času při ohřevu potravin.

Je však opravdu tak zdravotně bezpečná, jak tvrdí především výrobci tohoto zařízení? Hledáním odpovědi na tuto otázku bych chtěl věnovat tento článek.

Ohlédnutí do historie

Počátky mikrovlnné trouby sahají do doby druhé světové války. Nacistické Německo hledalo způsoby, jak v polních podmínkách válečného tažení urychlit a zefektivnit zpracování potravin. V rámci tohoto výzkumného projektu vyvinuli Němci první zařízení na mikrovlnný ohřev.

Po válce se začali o německé výzkumy zajímat Američané i Rusové. Zatímco však Američané začali později mikrovlnné trouby komerčně vyrábět, Sovětský svaz použití mikrovln pro ohřev potravin v roce 1976 zákonem na svém území zakázal. Stalo se tak na základě výzkumů sovětských vědců, kteří varovali před zhoubnými účinky mikrovlnných zařízení na kvalitu potravin a zdraví člověka.

Jistě vás napadne otázka. Jak je možné, že podobné varování nevydali vědci na Západě? Odpověď se skrývá v příběhu švýcarského vědce Dr.Hanse Ulricha Hertela, zabývajícího se otázkami výživy. V roce 1991 zveřejnil výsledky výzkumu, ze kterého vyplývalo, že konzumace jídel ovlivněných mikrovlnným zářením se projevuje negativně ve složení krve a zhoršení řady fyziologických funkcí u jejich konzumentů. Po zveřejnění zprávy úřady okamžitě zareagovaly. V roce 1993 byl dr. Hertel rozhodnutím švýcarského soudu odsouzen za poškozování obchodních zájmů a bylo mu zakázáno publikovat jakékoliv výsledky, které by tvrdily, že mikrovlnná zařízení ohrožují lidské zdraví.

Je tedy zřejmé, že v tržní ekonomice existuje silná průmyslová lobby výrobců těchto zařízení, která až do současnosti brání zveřejňování výzkumů, které by ohrožovaly její komerční zájmy.

Trocha teorie

Problém mikrovlnek není v tom, že by se potraviny vysušovaly, nebo je dělaly radioaktivními. Je v narušení struktury organických makromolekul, ze kterých se každá potravina skládá.

Je důležité si uvědomit, že mikrovlnný ohřev se uskutečňuje jiným mechanismem, než klasické způsoby ohřevu spojené s přenosem tepla vedením (kondukcí), prouděním (konvekcí), tepelným zářením (radiací). Jeho podstatou je působení střídavého vysokofrekvenčního elektromagnetického pole na elektrické dipóly. Ty představují elektricky polarizované molekuly, jako jsou i molekuly vody, které mají ve své struktuře kladně a záporně nabitou část.

Ve vysokofrekvenčním poli začnou dipólové molekuly vibrovat obrovskou rychlostí milionů cyklů za sekundu. Přitom narážejí do okolních molekul a předávají jím část své kinetické energie. Důsledkem je rychlý ohřev látky a také její destrukce. Část organických molekul mění svojí strukturu, nebo podléhá nezvratnému rozkladu. Potravina tak ztrácí svou původní biologickou hodnotu a zároveň v ní vznikají různé škodlivé látky.

Vliv mikrovln na kvalitu potravin

Výzkumy vlivu mikrovlnného záření na kvalitu potravin provedené sovětskými i západními vědci prokázaly tyto změny ve složení potravin:

-Snížení výživné hodnoty potravin: Dochází k snížení nutriční hodnoty potravin o 60-90%. Nastává poškození vitamínů B,C a E a dalších látek jako jsou alkaloidy, glykosidy, galaktosidy či nitrolosidy.

-Tvorba karcinogenů: Část organických látek jako jsou některé aminokyseliny, glykosidy či alkaloidy se při ohřevu v mikrovlnce mění v nebezpečné karcinogeny.

-V kojenecké směsi ohřívané v mikrovlnce konvertují určité transaminokyseliny na své syntetické cisisomery. Syntetické izomery, ať už cisaminokyseliny či mastné kyseliny, nejsou biologicky aktivní. Mimo to aminokyseliny L-proline konvertují na své d-isomery, známé neurotoxické (nervové) a nefrotoxické jedy (zasahují ledviny).

Vliv konzumace potravin ohřívaných v mikrovlnce na zdraví člověka

Dr. Hertel došel na základě srovnání rozborů krve pokusné skupiny lidí, která jedla stravu mikrovlně upravenou se skupinou konzumující jídlo upravené klasickým způsobem k následujícím závěrům:

-Konzumace mikrovlnami ovlivněné stravy snižuje obsah hemoglobinu v krvi a vede ke zhoršení poměru mezi hodnotou zdravého a škodlivého cholesterolu u strávníka.

-Nastává výrazný krátkodobý nárůst koncentrace lymfocytů signalizující patogenní vlivy po konzumaci mikrovlnami ovlivněné stravy ve srovnání s jiným typem úpravy.

-Ukázalo se vysoce významné spojení mezi množstvím mikrovlnné energie použité k přípravě testovacích jídel a silou vyzařování luminiscenčních baktérií, přidaných do krevního séra testovaných osob.

Důsledkem těchto krevních změn je snížená přirozená odolnost organizmů, zažívací problémy a vyšší riziko nádorových onemocnění hlavně trávicího traktu.

Vliv mikrovlnného záření na zdraví člověka

Mikrovlnné záření je elektromagnetické vlnění nacházející se frekvenčně mezi tepelným infračerveným zářením a radiovými vlnami. Stejný typ vlnění se používá i v mobilních telefonech a wifi sítích.

Přitom byla prokázána řada jeho škodlivých účinků na lidský organismus. Vyjmenoval bych několik z nich:

-Změna bioelektrických potenciálů na buněčných membránách vedoucí ke změně jejich propustnosti pro škodlivé látky

-Snížení celkové vitality organismu.

-Zhoršení imunity organismu.

-Stavy spojené s podrážděnosti, poruchy paměti a koncentrace, nechutenství a poruchy spánku.

-Negativní vlivy na trávení a činnost srdce.

U správně fungující mikrovlnné trouby je intenzita mikrovlnného záření mimo vlastní pracovní prostor minimalizována. Jinak tomu je však v případě porouchané trouby, kdy může být tato ochrana narušena.

Závěr

Ve společnosti existují dva názory na mikrovlnky. Na jedné straně jsou tu ti, kteří jí považuji za naprosto zdravotně neškodnou. Na druhé straně jsou tu ti, kteří v ní vidí zdravotní nebezpečí. Já patřím do druhého tábora. Proto doma mikrovlnku nemám a ani si jí nehodlám pořídit. Jídlo upravené v mikrovlnce jím jen výjimečně, když nemám jinou možnost stravování.

Zdroj: Prokázané nebezpečí užívání mikrovln

Autor: Petr Bajnar | pátek 3.3.2017 11:01 | karma článku: 27.28 | přečteno: 2285x

Další články blogera

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 40 | Diskuse

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 77 | Diskuse

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma článku: 5.63 | Přečteno: 103 | Diskuse

Petr Bajnar

Narodil se Kristus Pán!

Rok 2023 se blíží ke svému konci a jsou tu opět vánoce. Svátky, které si křesťanský svět spojuje s oslavou narození Ježíše Krista v židovském městě Betlémě.

24.12.2023 v 8:22 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 36 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.12 | Přečteno: 122 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.19 | Přečteno: 514 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 604 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1410

Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...