Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Český velikonoční příběh

Jsou velikonoce. Svátky, které již v dávných dobách lidé vnímali jako oslavu začátku jara, kdy po dlouhém období zimního spánku se příroda znovu probouzí k novému životu.

Velikonoce jsou ale spojeny i s konkrétními příběhy, které významně zasáhly do spirituálních dějin světa.

Židovské velikonoce, svátky Pesach jsou spojeny se vzpomínkou na „Exodus“. Historickou událost, kdy Mojžíš vyvedl Židy z egyptského otroctví.

Křesťanské velikonoce jsou zase spojeny se vzpomínkou na ukřižování a následné zmrtvýchvstání další významné duchovní osobnosti, která se zrodila, aby duchovně povznesla lidstvo: Ježíše Krista.

Oba tyto příběhy jsou dnes dobře známy. Je tu však ještě jeden duchovní „velikonoční příběh“, který na své historické docenění ještě čeká. Stal se relativně nedávno, v minulém století v Praze, v městě kterému kněžna Libuše prorokovala slávu jež se bude hvězd dotýkat a které Karel IV nechal budovat jako budoucí Jeruzalém, duchovní centrum světa v nové době po biblické apokalypse. 

Psal se rok 1945 a pomalu končila válka. Byl 30.březen,  pátek a právě začínaly velikonoce. V jednom pražském bytě na Smíchově zažil jeden mladý muž v den svých 33 narozenin zvláštní událost, která zásadně ovlivnila nejen jeho další život. Zcela náhle, bez varování, zažívá hluboký duchovní stav rozšířeného vědomí, který později popisuje slovy: „Bylo to, jako bych si náhle vzpomněl na něco, co jsem již věděl a později to zapomněl“. Tento muž se jmenoval Josef Zezulka a do historie vstoupil jako tvůrce uceleného filozofického systému-životní filozofie Bytí a léčitelského oboru-biotroniky.

Pamatuji si dobře, jak jsem jako devatenáctiletý student v Technické knize v Ostravě  krátce po pádu komunismu v roce 1990, koupil za 18 Kč první vydanou Zezulkovu  knihu: Bytí-životní filozofie. Netušil jsem tehdy, že tato nauka se stane základem mého pohledu na svět a na život. Oslovila mně postupně stále více svou hloubkou, komplexností, jasností, logikou s jakou mi objasnila všechny základní filozofické otázky jaké jsem si kladl,  jako je vznik vesmíru, vývoj a smysl života, složení bytosti, zákony osudu a řadu dalších otázek. Osobně se domnívám, že kdyby se studiem jeho díla zabývali dnešní vědci, mohli by  posunout hranice svého oboru ať již by šlo o astronomii, fyziku, chemii, biologii či psychologii o velký kus cesty. Jsem rád, že mnohé obory se dnes již tomuto poznání pozvolna blíží, nejvíce kvantová fyzika.

Dnes je Zezulkova filozofie základem učení v pořadí 38 státem registrované církve: Společenství Josefa Zezulky, kterou založil žák a pokračovatel Zezulky, pan Tomáš Pfeiffer. Jedná se o náboženskou společnost nového typu. Klade důraz na syntézu rozumu a citu, víry a vědy. Nekritické přijímání dogmat zde nemá místo. Naopak, než člověk přijme za svou jakoukoliv duchovní či náboženskou pravdu, měl by nejdříve o ní kriticky přemýšlet.

K  aktivitám této společnosti patří i pořádání oslav největšího duchovního svátku roku, dne otevřeného nebe, který připadá každý rok na 30.březen.  K oslavě patří nejdříve pouť a slavnost na nejposvátnější hoře Čech, na Řípu. A také kulturní program v Praze, v biotronickém centru sociální pomoci, na které již každoročně vystupují i známí umělci, jako například Panochovo kvarteto, violonchelista Jiří Bárta, nebo držitelé ceny Thálie tenorista Jan Vacík a sopranistka Maida Hundeling.

Ne jinak tomu bylo i letos, kdy navíc se sešlo ještě několik dalších zajímavých okolností, které ještě zvýšily význam tohoto dne. Stejně jako při Zezulkově duchovním probuzení, tak i letos připadl 30.březen na velikonoční Velký pátek. Bylo to v čase měsíčního úplňku, který hraje v duchovních obřadech a slavnostech rovněž svou roli. A navíc se vše událo v roce  osudové osmičky a 100 let od založení první československé republiky.

Stejně jako jiné roky i letos jsem brzy ráno vyrazil ostravským autobusem spolu se svými přáteli nejdříve na Říp a pak do Prahy. Bylo pěkné a na březen relativně teplé počasí. Z letošní oslavy na mně osobně nejvíce zapůsobil nový duchovní prostor, který byl jako výsledek 23 let trvajícího projektu poprvé představen panem Pfeifferem veřejnosti v pražském biotronickém centru. Jedná se doslova o světový unikát spojující na jedné straně nejmodernější vědu a techniku, na druhé straně filozofii a umění. Bude jak doufám velmi dlouho sloužit k léčbě, relaxaci a k meditaci.

Zdroje:

www.dub.cz

Duchovní slavnost na Řípu dne 30.března 2018

 

Autor: Petr Bajnar | sobota 31.3.2018 17:34 | karma článku: 13,10 | přečteno: 326x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,04 | Přečteno: 77x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 0 | Přečteno: 81x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma: 5,63 | Přečteno: 107x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Narodil se Kristus Pán!

Rok 2023 se blíží ke svému konci a jsou tu opět vánoce. Svátky, které si křesťanský svět spojuje s oslavou narození Ježíše Krista v židovském městě Betlémě.

24.12.2023 v 8:22 | Karma: 0 | Přečteno: 36x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 606
  • Celková karma 4,02
  • Průměrná čtenost 1407x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.