Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Novinář, na kterého by bylo dobré vzpomínat

V roce 1989 jsem si hluboce vážil všech signatářů Charty 77 jako čestných a charakterních osobností. Bohužel někteří z nich mně po listopadu 89 docela zklamali. Rozhodně to ale není případ novináře Jana Petránka. 

I když na "druhé straně" mu bude jistě lépe, se smutkem jsem přijal včerejší zprávu o jeho sobotním úmrtí. Považoval jsem ho za jednoho z nejlepších českých novináře nejen současnosti, ale i české historie. Vždy jsem obdivoval jeho obrovský rozhled, schopnost jít pod povrch do hloubky věci a velký nadhled. 

Jan Petránek byl světoobčan. Jako zahraniční redaktor československého rozhlasu v letech 1951-1969 poznal řadu zemí světa jako je Indie, Pakistán, Sovětský svaz, Vietnam, Čínu, ale i USA odkud komentoval přistání prvních lidí na Měsíci.

V srpnu 1968 se podíl na rozhlasovém vysílání během invaze Varšavské smlouvy. Zato se mu v době normalizace dostalo vyhazovu z práce a nutnosti živit se jako topič. Ani tato zkušenost ale u něj  nevedla k tomu, aby pak viděl v Rusku a Rusech nepřítele, jak tomu bylo u řady jiných osobností s podobnou zkušeností.

Zlomem pro Jana Petránka, stejně jako pro jiné disidenty se stal listopad 89. Opět se mohl vrátit ke své novinářské profesi a veřejně publikovat. Opět začal vystupovat  i v Českém rozhlase a televizi.

Nicméně v posledních letech života opět upadl v nemilost. Přestal být zván do ČT a Rozhlasu a své názory mohl publikovat jen na internetu a více méně alternativních médiích. Jeho názory se zkrátka nekryly s "tou správnou linií", kdy roli USA jako největšího padoucha vystřídal náš někdejší největší přítel a vzor Rusko. 

Petránek nepřijal černobílé vidění světa a ani neodsoudil Putina za obsazení Krymu. Naopak prohlásil, že šlo o logický obranný krok, který zabránil tomu, aby NATO postavilo svou vojenskou základnu u strategicky důležitého Sevastopolu. 

"Myslím si, že Krym je od roku 1783, kdy jej Potěmkin dobyl pro Němku, která se poté „proměnila“ v Kateřinu II., ruským územím. Porovnejme velikost tehdejšího Krymu s tehdejšími Spojenými státy. Spojené státy vznikly v roce 1776 a byly jenom něčím na okraji amerického kontinentu. A od té doby jsou jen války, války a zase války a otázka je, jakým způsobem už ty války mají přestat a kdy začít respektovat územní celistvost. Tak jako Amerika nevrátí Texas Mexiku a Velká Británie nevrátí Gibraltar Španělsku, tak by se Putin musel zbláznit, kdyby vrátil Krym Ukrajině. Protože ukrajinský Krym by se stal námořní základnou Severoatlantické aliance. Tím pádem by se stalo to, oč se usilovalo už během války o Krym mezi Francií a Velkou Británií v polovině 19. století: odtlačit Rusko od Baltického moře a Černého moře a udělat z něj asijský kontinent. A to samozřejmě nikdo už nikdy nepřipustí. Jsem přesvědčený o tom, že uznání Krymu za ruskou entitu je naprosto nezbytné k tomu, aby se v čemkoliv změnila situace na Ukrajině samotné. Ukrajina je tak rozkradený stát, že zkorumpovanějšího státu, až na několik pár výjimek, není na tomto světě. Ukrajina a Porošenko, to je ostuda historie začátku 21. století."

Jan Petránek razil heslo, že dobrý novinář musí své profesi věnovat takřka celý svůj volný čas. Dovolte, abych na závěr článku ještě jednou dal prostor některým jeho myšlenkám týkajících se novinářské profese, které byly publikovány v jeho posledním rozhovoru pro Literární noviny z letošního roku.

" Nemůže dnes být člověk dobrým novinářem, když nezná historii, ekonomiku, zeměpis a především, což jsem sám zjistil, psychologii. Toto jsou základní věci! Novinář musí vědět, co je to strategický nadhled a co je to teorie her. A musí studovat, studovat a studovat, až se z něho bude kouřit. Pokud to nebude chtít dělat 16 hodin, od chvíle, kdy se probudí, do doby, kdy půjde spát, tak nebude dobrý novinář. Je to děsivá řehole a nevím, jestli bych si ji podruhé vybral, nebo jestli bych šel raději dělat zubaře."

 

Autor: Petr Bajnar | pondělí 12.11.2018 16:42 | karma článku: 34,99 | přečteno: 820x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,04 | Přečteno: 77x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 0 | Přečteno: 81x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma: 5,63 | Přečteno: 107x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Narodil se Kristus Pán!

Rok 2023 se blíží ke svému konci a jsou tu opět vánoce. Svátky, které si křesťanský svět spojuje s oslavou narození Ježíše Krista v židovském městě Betlémě.

24.12.2023 v 8:22 | Karma: 0 | Přečteno: 36x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:25

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

  • Počet článků 606
  • Celková karma 4,02
  • Průměrná čtenost 1407x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.