Byla Palachova oběť zbytečná?

16. 01. 2019 13:38:16
Z pohledu vývoje československé společnosti po lednu 1969 se nám Palachova oběť, jejíž padesáté výročí si nyní připomínáme, může zdát zbytečná.

Na rozdíl od řady lidí si to nemyslím. Historický vývoj naší země ukázal, že rozhodnutí Jana Palacha sebeupálením ukončit svůj život mělo hluboký smysl, i když se to tak mnohým na první pohled jevit nemusí. Možná jeho čin přispěl i k tomu, že během následující normalizace v Československu byli protagonisté protagonisté pražského jara "jen" vyhozeni z práce a neskončili ve vězení.

Palachův čin vyvolal v konzervativních komunistech a zastáncích sovětské okupace velmi nelibé pocity. Snažili se jej všemožně bagatelizovat vymyšlenými historkami o tom, že sám Palach byl vlastně podveden, a že se domníval, že onen oheň, kterým se zapálil, bude jen studený. Měli k tomu racionální důvody. Ono totiž vždy platí, že chcete-li ze společnosti smést nějakou myšlenku, tak musíte co nejvíce očernit její nositele, aby to zapůsobilo na veřejné mínění.

Tehdejší normalizační komunisté to dělali tak, že vykreslovali své kritiky jako nepřítele lidu a zastánce kapitalismu, kteří by do společnosti opět přivedli majetkové rozdělení na bohaté a chudé a také nezaměstnanost, na kterou si ještě starší lidé z doby Velké hospodářské krize živě vzpomínali. Do tohoto propagandistického obrazu se Palachův čin věru nehodil. Již proto ne, že sám Palach byl výrazně levicového zaměření. Nejvíce však vadilo to, že z něj a jeho postoje po činu vycházela životní opravdovost a oddanost pravdě, která je pro protagonisty totalitních režimů vždy největší noční můrou, pokud je součástí osobního profilu jejich odpůrců.

Vzpomínky na Palacha díky cenzuře brzy z televize a tisku zmizely. Ne však ze společenského vědomí či podvědomí. Výrazně přispěly k tomu, že normalizační propaganda nebyla schopna dosáhnout změny myšlení většiny společnosti, ale pouze vnější chování lidí ovládané strachem z perzekucí. Pro drtivou část lidí nepředstavoval rok 1968 kontrarevoluci, ale sovětskými tanky zmařený pokus o humánní a demokratickou společnost. Lidé v roce 1968 stejně jako v roce 1989 nesnili o návratu kapitalismu, ale o "třetí cestě" mezi dosavadním socialismem a kapitalismem. Jen tak mimochodem. Nemylme se. Představitelé moci na Západě byly přes formální odsudek sovětské okupace byli rádi, jak to nakonec u nás dopadlo. Ani oni, stejně jako Moskva neměli zájem o úspěch třetí cesty, zvláště když v roce 1968 sami čelili hlavně studentským protestům proti kapitalistickému zřízení v jejich zemích.

Podvědomí o Palachově činu se plnou silou projevil v roce 1989. Nejdříve „Palachův týden“ byl jednou z prvních akcí, kdy lidé ve větší míře vyjádřili nespokojenost s totalitou. A pak listopadová revoluce, která byla ojedinělá tím, že v jejím základě nebyla nenávist a touha po pomstě, ale upřímná touha po svobodě a lepším světě.

Palach zůstává inspirací i pro dnešek. Dnes není doba, pro tyto krajní prostředky odporu. Přesto věrnost pravdě a svému přesvědčení i za cenu jisté osobní újmy má stále hluboké místo i v dnešní době. Cenzura, proti které se Palach postavil je tu stále. Ve veřejných mainstreamových médiích stále chybí diskuze o řadě témat a pokud již je, tak bývá manipulována. Naše země má opět v mnoha ohledech omezenou suverenitu a podlézání SSSR nahradilo u novodobých bolševiků podlézání USA.

Jana Palacha řadím mezi největší postavy národních dějin. Již v minulosti jsem mu věnoval článek, který jsem více zaměřil k jeho osobě: Oběť Jana Palacha. Jeho čin nebyl činem zoufalce. Palach si prostě v danou chvíli uvědomil svůj životní osudový úkol a provedl ho. Byl to v podstatě obyčejný člověk, který se od svého okolí lišil pouze tím, že ve větší míře vnímal zájem celku před svým zájmem osobním. Podobně jako jiní hrdinové českých dějin jakými byli Hus, či atentátníci na Heidricha, kteří také své životy obětovaly vyšší věci.

Autor: Petr Bajnar | středa 16.1.2019 13:38 | karma článku: 13.62 | přečteno: 435x

Další články blogera

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 40 | Diskuse

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 77 | Diskuse

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma článku: 5.63 | Přečteno: 103 | Diskuse

Petr Bajnar

Narodil se Kristus Pán!

Rok 2023 se blíží ke svému konci a jsou tu opět vánoce. Svátky, které si křesťanský svět spojuje s oslavou narození Ježíše Krista v židovském městě Betlémě.

24.12.2023 v 8:22 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 36 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 10.43 | Přečteno: 86 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.46 | Přečteno: 113 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 203 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.68 | Přečteno: 162 |
Počet článků 604 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1410

Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...