Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jakou cenu má člověk?

 „Musíte se umět PRODAT, pane Novák. Tedy Váš um. Bačkora má vždy problém.“ Tato slova v různé podobě zaznívají často jako reakce na stížnosti těch, kterým se nedaří uspět na trhu práce. 

Přiznávám se, že když uslyším slovní spojení "umět se prodat", tak se mi poněkud ježí vlasy na hlavě. Představím si buď prostitutku, která stojí na ulici a nabízí veřejně své služby. Nebo dražbu s otroky, kde se na trhu předvádějí "jednotlivé kusy" a vyvolává se "Kdo dá více?" jen s tím rozdílem, že prodejcem není obchodník s otroky, ale sám člověk, který sebe prodává. 

Jinými slovy mi na tomto spojení vadí to, co tato slova přímo implikují, tedy pojetí člověka, jako zboží zobchodovatelné na trhu. Pojetí, které považuji pro člověka za degradující a ponižující. 

V diskuzi ze které pochází výše uvedený citát byl i příspěvek, že by škola měla vštěpovat žákům zejména dvě hodnoty: finanční gramotnost a schopnost se prodat. S tím prvním souhlasím. Být finančně gramotný ve společnosti, která na člověka nastražuje stále nejrůznější "finanční pasti" je jistě důležitější než znát zpaměti Pythagorovu větu. Ale s tou "schopností se prodat" bych docela  polemizoval.

Představte si, že by se výchova k této dovednosti stala na školách prioritou a všichni by se tomuto umění dobře naučili. Vyřešilo by to společenské problémy, vyplývající z toho, že někteří se dokáží uplatnit lépe a někteří hůře? Myslím si, že ne. Jen by se zvedla pomyslná laťka. Opět by tu byli ti pod laťkou, kteří by nestačili na ty druhé a jen obtížně hledali uplatnění. A jen tak mimochodem. Schopnost se prodat či prosadit se nerovná schopnostem dobře vykonávat odpovědnou funkci. Bohužel je řada případů, kdy je tomu právě naopak. 

Já osobně bych místo rozvoje "schopnosti se prodat" dal ve škole přednost rozvoji "schopnosti být lidský". Empatie a lidskost schází dnes mezi lidmi rozhodně více než chytrost, průbojnost či výkonnost. Nemyslíte? 

V této souvislosti občas vzpomenu příběh jedné prosté francouzské dívky z 19.století. Abatyše kláštera, kde pobývala o ní řekla, že se nehodí k žádné práci. Byla opakem toho, co dělá lidi z dnešního hlediska úspěšnými, a přesto se stala jednou z nejslavnějších osobností francouzských dějin. Ve 14 letech se jí zjevila Panna Marie a požádala  o to, aby v malé jeskyni Lurdy odkryla pramen. Dnes do Lurd ročně proudí statisíce lidí a po Římu je to druhé nejnavštěvovanější křesťanské poutní místo. Bernadeta za svého života hodně trpěla. Mimo jiné kvůli závistí těch, kteří nesnesli pomyšlení,  že právě této "hloupé dívce" se dostalo pocty zažít zjevení a ne jím, vzdělanějším a ve všech ohledech schopnějším lidem.  Jakoby ten nebeský svět měl ve svých "výběrových řízeních" poněkud jiná kritéria, než ten svět náš. Nezdá se vám? 

Myslím, že je dobré se všeobecně a odborně vzdělávat, rozvíjet komunikační dovednosti a také se učit, jak obstát na trhu práce. Jistý stupeň pragmatismu je užitečná dovednost, jen "schopností prodat" bych to  nenazýval. Myslím, že by jsme si především měli uchovat normálnost a přirozenost. Jsme lidé různí s různými osudy. Někdo zažije v životě více úspěchů a jiný zase víc neúspěchy.  Ve starověku vzniklo filozofické hnutí stoiků. Stoikové se učili dovednosti, ke které by se člověk měl v dnešní škole také vychovávat. Tedy stejně vnímat  životní úspěchy i neúspěchy a neodvozovat z nich chybná sebepojetí, jakým je pýcha, když se nám daří, či pocity méněcennosti, když se nám daří hůře. 

Na závěr krátký dovětek. Já také patřím k lidem, kteří se příliš nedokáží prodat. Ale příliš mi to nevadí, protože se vnímám jako lidská bytost, která na rozdíl od věcí bez duše a bez života není na prodej!

 

Autor: Petr Bajnar | čtvrtek 24.1.2019 14:58 | karma článku: 21,05 | přečteno: 503x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,04 | Přečteno: 77x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 0 | Přečteno: 81x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma: 5,63 | Přečteno: 107x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Narodil se Kristus Pán!

Rok 2023 se blíží ke svému konci a jsou tu opět vánoce. Svátky, které si křesťanský svět spojuje s oslavou narození Ježíše Krista v židovském městě Betlémě.

24.12.2023 v 8:22 | Karma: 0 | Přečteno: 36x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 606
  • Celková karma 4,02
  • Průměrná čtenost 1407x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.