Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O lidské (ne)inteligenci

Slovo inteligence vnímá většina lidí jako synonymum slova chytrost. Ve skutečnosti mezi pojmy chytrý a inteligentní člověk není rovnítko.

Chytrost je schopnost čistě rozumová. V praxi se obvykle měří IQ testem a v populaci je její hodnota rozdělená více méně přesně podle Gaussovy křivky. Většina lidí má IQ kolem 100 a jen malá část populace vykazuje hodnoty nižší než 80: různé stupně mentální retardace, či nad 120: vyšší až vysoká rozumová inteligence.

Ale jak je to s inteligencí muže, který údajně nedávno v Menze udělal několik IQ testů s plným počtem bodů čistě instinktivně a přitom vůbec nerozuměl některým otázkám, které v testu byly?

Pokud se to stalo, pak se jedná o jeden z případů využití intuitivního myšlení k řešení úloh. Intuice je nástrojem, který využívají více méně všichni živí tvorové v přírodě, jen rozumově založený člověk jí potlačil. Když v roce 2004 se blížilo na pobřeží jihovýchodní Asie tsunami, všechna velká zvířata utekla do vnitrozemí. Co udělal člověk? Vydal se ještě prozkoumat dno moře poté, co voda ustoupila před tím, než plnou silou udeřila vlna. Kde byla v té chvíli ta lidská dokonalost a inteligence, na kterou jsme my lidé tak pyšní?

Schopnost intuice tak můžeme vedle schopností rozumových zařadit jako druhou část inteligence bytosti. I když je podceňována, ve skutečnosti bez ní není možné uskutečnit žádný skutečně průlomový vědecký objev. Rozum dokáže popsat pouze povrch věcí a jevů. K proniknutí do jejich podstaty je nutný citový intuitivní vhled. A to i tehdy, pokud se budeme věnovat zkoumání hmoty a přírodních sil.

Uvedu příklady dvou intuitivních badatelů. Prvním je stále nedoceněný vědec a otec moderní elektrotechniky Nikola Tesla. Na své objevy a vynálezy nepřišel metodou pokus-omyl. Řešení uviděl v podobě intuitivního vhledu, vynález si odzkoušel ve své mysli a teprve pak se dal do jeho realizace. V jeho písemných zápisech, náčrtcích a složitých výpočtech, jež byly zveřejněny, nejsou patrné žádné chyby a škrty.

Druhým příkladem je možná největší matematik 20. století, Ind Srivanas Ramanujan, jehož matematické objevy se dnes využívají k popisu černých děr. Ramanujan tvrdil, že za své matematické schopnosti vděčí hinduistické bohyni Namagiri. Pravidelně se mu zjevovala ve snu a předkládala různé matematické problémy spolu s jejich řešením.

Třetí složkou lidské inteligence je schopnost logického myšlení. Existuje určitý přímý vztah mezi velikostí IQ a logikou uvažování. Ale jen do jisté míry. Dovednosti ve vyplňování správných čtverečků, kroužků a obdelníčků, spojování slov s podobným významem či dovednosti v operacích s čísly v žádném případě neznamenají, že dotyčný bude schopen logicky a jasně myslet při řešení celé řady problémů, které mu přinese život a nebude podléhat různým podobám mediální manipulace a stádovitému (ne)myšlení.

Při pozorování chování a myšlení vzdělaných a rozumově velmi vyspělých lidí je možné pozoroval zajímavý jev. Když se dotyční setkají s něčím, co přesahuje jejich životní obzory, jakoby začal kolabovat jejich jinak pronikavý intelekt. Příkladem je setkání úzce zaměřeného vědce s jevy, které svým charakterem narušující stávající vědecké paradigma. Běžnou reakcí je popření existence tohoto jevu, nebo různé podoby naprosto nelogických a absurdních vysvětlení podávaných s jediným cílem: nenarušit platnost stávajícího paradigmatu. A tak si občas můžeme přečíst teorie o tom, že obrazce v obilí vytvářejí pařící se ježci, či vtipálci s prkýnky, přesto, že pokusy vtipálků před kamerou vytvořit dokonalé kopie se všemi anomáliemi pravých obrazců skončily fiaskem, jen proto, abychom nemuseli připustit možnost, že se jedná o vzkazy mimozemšťanů. Nebo že složité životní formy tu navzdory nepatrné pravděpodobnosti rovnající se pravděpodobnosti toho, že vyhozené střepy do vzduchu se spojí ve sklenici, se na Zemi vyvinuly náhodou, jen proto, abychom nemuseli připustit, že existuje něco jako vyšší inteligence, která je na počátku všeho. Nebo v rozporu s mnoha pozorovanými fakty vysvětlujeme mimotělní zážitky lidí ve stavu klinické smrti, jako důsledek chemických reakcí v odumírajícím mozku, jen abychom nemuseli připustit existenci nesmrtelné duše. Nebo že veškeré úspěchy biotroniky při léčbě rakoviny označíme za důsledek placeba a spontánního vyléčení, ač přední český onkolog se vyjádřil, že za svou mnohaletou praxi se s případem spontánního vymizení nádoru ještě nesetkal, jen proto, abychom nebyli nuceni připustit existenci hmotnými přístroji neměřitelné životní energie.

Člověk s nízkým IQ si svůj hendikep většinou uvědomí. Zde ne, právě naopak. Sám své myšlení bude často považovat za normu toho, jak správně logicky a kriticky myslet. V této představě ho bude utvrzovat mnohdy i jeho okolí. Lidé ještě stále ve své většině podléhají lesku slovutných autorit, akademických titulů a hodností a tak většinou neprohlédnou slabost a nelogičnost argumentů zaobalených do složitých odborných termínů, kterým rozumí jen nemnozí. Důsledkem je trvalá aktuálnost toho, co již před 2500 lety prohlásil moudrý řecký filozof Platón: "Podivné časy to jsou, ve kterých žijeme, kdy staří i mladí jsou učeni ve škole nepravdy. A ten jediný člověk, který si troufne říct pravdu, je najednou nazýván bláznem a hlupákem."

Poslední čtvrtou složkou inteligenci je inteligence sociální. Příkladem její nízké hodnoty je politik či podnikatel, který uvažuje o lidech a zaměstnancích jen čistě v ekonomických kategoriích má dáti-dal. Nebude vidět životní příběh lidí, jejich pocity, touhy, zoufalství a strachy. Uvidí v lidech jen ekonomickou jednotku, pod kterou vidí jen ztrátu či zisk. Zkrátka mu bude chybět schopnost soucitu a empatie. Do stejné kategorie bude patřit člověk, kterému je lhostejné utrpení zvířat. Ve zvířatech bude vidět jen zdroj výživných bílkovin a ne živou bytost. 

Existují tedy čtyři složky inteligence. Je žádoucí, aby v rámci výuky na školách byly rozvíjeny všechny. Tak tomu ale dnes není. Důraz je kladen jen na rozum a na omezenou část logického uvažování např. v rámci matematické logiky. Intuice a sociální inteligence se takřka nerozvíjí. Pokud se diskutuje o školské reformě, tak zpravidla ve smyslu ještě většího důrazu na rozvíjení rozumových a technických dovedností žáků. Je to logické. Nadnárodní korporace, které mají pod pantoflem i státní moc, mají zájem, aby škola vychovávala lidi rozumově bystré, výkonné a v moderních technologiích zdatné. Zároveň ale lidi konformní, snadno manipulovatelné a rozhodně ne příliš empatické a sociálně citlivé.

To má ale pro společnost a také životní prostředí velmi neblahé důsledky. Není pro celospolečenské blaho nic horšího než chytrák bez empatie a citu. Společnost vedená tímto druhem lidí nutně dříve či později dojde ke zkáze. Jak to ostatně již před desítkami let nádherně popsal Karel Čapek, kdy jistě ne náhodou tvůrci robota dal ve hře RUR jméno Rosum.

Člověk je tvor, který se na Zemi vyvinul někdy před milionem let z opice. Myslí si o sobě, že nad něj není, i když je v evolučním vývoji života jen prvním tvorem po zvířeti. Lze předpokládat, že v budoucnu se na Zemi objeví vyšší biologické druhy než člověk s inteligencí, která bude mnohonásobně převyšovat tu naší. Existuje domněnka, že právě nyní nastává počátek formování vyššího lidského druhu. Některé tzv. indigové děti i v raném věku vykazují překvapivě vysokou všestrannou inteligenci, kterou převyšují své rodiče i učitele. Zde je pro nás velká naděje. Tyto dědi se nedají zmanipulovat jednostranně zaměřeným vzdělávacím systémem a za několik desetiletí postupně převezmou vládu v naší zemi.

Na závěr by autor článku rád dodal několik slov. Článek může budit dojem, že se již považuje za zástupce nějakého vyššího druhu a přišel kázat lidem o tom, jak jsou hloupí. Autor má ve skutečnosti průměrné IQ. V testu mu vyšlo okolo 105. Ani v jiných složkách inteligence nějak zvlášť nevyniká. Mnohokrát si uvědomil a stále si při řadě situací uvědomuje jak „nemyslí“. Občas se za to stydí, ale zároveň to chápe jako přirozené lidské omezení druhu Homo. Svůj článek nechápe jako jedinou možnou pravdu, ale jako osobní názor a příspěvek do diskuze o tom co je lidská inteligence a co vše může zahrnovat.

 

 

 

Autor: Petr Bajnar | středa 13.2.2019 16:52 | karma článku: 22,43 | přečteno: 706x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 31x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 7,36 | Přečteno: 58x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 0 | Přečteno: 80x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma: 5,63 | Přečteno: 106x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Narodil se Kristus Pán!

Rok 2023 se blíží ke svému konci a jsou tu opět vánoce. Svátky, které si křesťanský svět spojuje s oslavou narození Ježíše Krista v židovském městě Betlémě.

24.12.2023 v 8:22 | Karma: 0 | Přečteno: 36x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

České 11.září!

Je sobota 23.12., den před začátkem vánoc a v ČR je den státního smutku. Důvodem je hrůzný čin osamělého střelce, který se v den zimního slunovratu 21.12. rozhodl hromadně zabíjet.

23.12.2023 v 12:02 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Stávka !

Dnes je to přesně 34 let, co 27.11. 1989 proběhla v Československu celostátní generální stávka, jež byla součástí událostí, které poznamenaly pád komunistického režimu.

27.11.2023 v 13:57 | Karma: 0 | Přečteno: 46x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Dušičkové rozjímání

Stalo se to pro mně již tradicí. Každoročně v tento čas publikuji článek s dušičkovou tématikou. Má to silný osobní důvod. Většina mých blízkých příbuzných je již na onom světě, včetně obou rodičů.

1.11.2023 v 16:36 | Karma: 0 | Přečteno: 27x | Diskuse| Osobní

Petr Bajnar

Útok na židovský stát v širších souvislostech

V sobotu ráno 7.října vtrhli palestinští ozbrojenci na území Izraele. Naplno se tak opět projevil Arabsko-izraelský konflikt, který na blízkém východě doutná již desetiletí.

8.10.2023 v 13:38 | Karma: 4,44 | Přečteno: 61x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zdraví nezná hranic

V proroctvích z indické knihovny palmových listů pro ČR je psáno, že v roce 2023 se naše země stane centrem alternativní medicíny ve světě.

13.9.2023 v 15:54 | Karma: 0 | Přečteno: 42x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Livigno-turistika v italském Tibetu

Hory, zvláště ty vysoké jsou jedním z míst na povrchu Země, kde se člověk může odpoutat od každodenních problémů snadněji, než v ruchu měst.

22.8.2023 v 10:49 | Karma: 0 | Přečteno: 47x | Diskuse| Cestování

Petr Bajnar

Putování s prázdninovou jízdenkou 3: jednodenní výlety

Po týdenním užívání má prázdninová dvoutýdenní jízdenka tak zbělela, že údaje na ní takřka již nešlo přečíst. Do vlaku jsem si tak začal brát lupu, abych průvodčím usnadnil práci.

11.8.2023 v 11:45 | Karma: 0 | Přečteno: 23x | Diskuse| Cestování

Petr Bajnar

Putování s prázdninovou jízdenkou 2: Králický Sněžník

Po nedělním návratu z Šumavy jsem doma byl jen den. V úterý ráno jsem vyrazil na tentokrát dvojdenní výlet do pohoří Králického sněžníku se stejnojmennou nejvyšší horou.

10.8.2023 v 9:23 | Karma: 0 | Přečteno: 12x | Diskuse| Cestování

Petr Bajnar

Putování s prázdninovou jízdenkou 1: Šumava

Již několik let vím, že České dráhy mají v prodeji speciální prázdninovou jízdenku. Umožňuje jeden týden či týdny dva v období od 1.7. do 31.8. jezdit neomezeně ČD kdekoliv a kdykoliv.

9.8.2023 v 15:01 | Karma: 0 | Přečteno: 20x | Diskuse| Cestování

Petr Bajnar

Putování po Madeiře

Madeira je nazývána perlou Atlantiku. Po návštěvě tohoto nevelkého portugalského ostrova musím dodat, že právem.

8.8.2023 v 15:57 | Karma: 0 | Přečteno: 24x | Diskuse| Cestování

Petr Bajnar

Smrtka při korunovaci Karla III.

Obřad korunovace britského panovníka provázelo deštivé počasí. Nejvíce pršelo v okamžiku, kdy mu byla nasazována na hlavu koruna, tedy při vyvrcholení obřadu.

9.5.2023 v 9:53 | Karma: 0 | Přečteno: 78x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Na Zelený čtvrtek

Je Zelený čtvrtek. Na obloze měsíční úplněk a spolu s ním začíná oslava velikonočních svátků, tradičně slavených po prvním jarním úplňku.

6.4.2023 v 17:28 | Karma: 0 | Přečteno: 27x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Mokrý Říp

Je to již velká tradice. S vyjímkou let covidových, již pravidelně přes 25 let dne 30.3. mířím na horu Říp, abych se zúčastnil duchovního shromáždění Společenství Josefa Zezulky.

3.4.2023 v 11:05 | Karma: 4,86 | Přečteno: 62x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zhodnocení prezidentské volby 2023

Generál Petr Pavel se v předvolební kampani neprojevoval příliš jako člověk s širokým rozhledem a dostatečnými zkušenostmi pro výkon prezidentské funkce. Přesto byl zvolen v druhém kole poměrně výraznou většinou.

29.1.2023 v 9:51 | Karma: 7,55 | Přečteno: 90x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Dilema prezidentské volby

Prezident České republika nemá z naší ústavy až tak velké pravomoci. Přesto je to funkce významná a osoba prezidenta mívá zásadní vliv na atmosféru ve společnosti a vývoj celého státu.

3.1.2023 v 10:22 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 606
  • Celková karma 3,68
  • Průměrná čtenost 1407x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.