Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poselství obrazců v obilí

Již řadu let se v obilných polích celého světa pravidelně objevují tajemné obrazce. Ať již je jejich autorem kdokoliv, obrazce jsou vyjádřením syntézy hlubokého vědění, technické vyspělosti a velké umělecké kreativity tvůrců.

Ač fenomén „obrazců v obilí“ se týká moderní doby, tak první zmínka o výskytu obrazce v obilí v Anglii spadá již do roku 1678. Lidé se tehdy domnívali, že jde o dílo ďábla.

Obrazce v obilí se především v jižní Anglii vyskytovaly většinou v podobě jednoduchých kruhů i v následujících staletích, ale bez většího zájmu lidí. Situace se začala měnit až v 70.tých letech 20. století, kdy si jevu začal poprvé všímat i tisk. Bum „kruhů v obilí“ pak nastal na počátku 90. let minulého století. Množství obrazců rychle rostlo, zvyšovala se jejich složitost a zprávy o jejich vzniku začaly přicházet takřka z celého světa. Nešlo přitom jen o obilná pole, kde vznikaly. Byly zaznamenány obrazce v trávě, kukuřici, hlíně, na ledu a dokonce i v borovicovém lese, kde byly spirálovitě ohnuty větve stromů.

Lidé, kterým je blízký esoterický pohled na svět vysvětlovali obrazce jako díla mimozemšťanů, nebo jako varování naší matky Země před důsledky ničení planety člověkem. Vědečtěji zaměření lidé spekulovali o nějakém atmosférickém jevu typu vzdušného víru či plazmy. Objevila se i hodně úsměvná teorie o pářících se ježcích či jiné zvěři, která svou noční aktivitou tvoří obrazce.

A pak, jakoby na objednávku těch, co si s jevem nevědělo rady, to přišlo.

 

Velké přiznání?

zdroj:pixabay

Dne 9.9.1991 přinesly noviny „Today“ senzační zprávu. Dva britští důchodci Doug Bower a Dave Chorley se v  exkluzivním rozhovoru pod názvem „Muži, kteří podvedli svět“, přiznali k autorství všech obrazců za posledních 12 let. V článku popsali i způsob jejich výroby. Zhotovovali je prostě, po nocích s prkýnky a pak se bavili nad tím, jak ufologové věří na jejich mimozemský původ.

Svědectví obou důchodců dostalo v médích velký prostor. Podstatně menší publicitu měl již experiment, kdy své umění měli předvést na obilném poli před televizními kamerami. Výsledkem byl po několika hodinách obrazec, který svou kvalitou byl nesrovnatelný s obrazci, které na poli vznikaly. Obilí uvnitř bylo polámané, okraje obrazce byly neostré a ani celkový vizuální dojem za moc nestál.

Přesto vědecký a mediální mainstream teorii vzniku všech obrazců jako díla vtipálků přijal prakticky bez výhrad a celou věc prohlásil za uzavřenou. Všichni ti, kteří nadále věřili v jejich mimozemský původ, byli označeni za fantasty mimo realitu, kteří díky své nekritičnosti a naivitě stále sedají na lep nejrůznějším vtipálkům.

Přesto i mezi vědci se našli lidé, kteří se zkoumáním fenoménu dále zabývali. Systematicky prováděli nejrůznější měření v obrazci, odebírali z něj vzorky obilí a půdy a k jejich analýze používají nejmodernějších prostředků vědecké techniky. Výsledkem jsou vědecké studie, které vyloučily vznik obrazců jako důsledek práce lidí s prkýnky. Za příčinu vzniku obrazce označili blíže nespecifikovaný organizovaný plazmový respektive energetický vír.

 

Jak se pravé obrazce liší od padělků?

zdroj: pixabay

Je pravdou, že zdaleka ne všechny obrazce na polích jsou pravé. Mnohé vyrábějí nejrůznější padělatelé. Na internetu si můžete dokonce najmout i jednotlivce či sdružení, které Vám vyrobí obrazec na zakázku. Využití GPS umožnilo padělatelům zlepšit kvalitu své práce, takže při pohledu z letadla je často nerozeznáte od obrazce pravého.

Přesto existují znaky, podle kterých zkušený výzkumník odliší pravý obrazec od nepravého poměrně snadno. Stébla bývají na zemi uložená v pravidelných spirálách. Obilná stébla nejsou zlomená a poškozená, jsou pouze ohnutá a schopna dalšího růstu. Kolínka stébel jsou puklá vlivem krátkodobého žáru, kterému bylo obilí vystaveno v okamžiku vzniku obrazce. Laboratorní rozbory také poukazují na změny buněčných struktur u obilných klasů a zrn v obrazci, v porovnání s obilím rostoucím mimo obrazec.

Laboratorní rozbor půdy v obrazcích prokázal výskyt mikroskopických magnetických železných kuliček v obrazcích. Radiace v obrazcích až 20x převyšuje přirozenou radiaci pozadí. V pravých obrazcích jsou často zaznamenány různé energetické anomálie. Lidé zde popisují poruchy šíření rádiového signálu, rychlé vybíjení baterií a pravidelná selhávání fotoaparátů, kamer a elektronických přístrojů, čímž je pobyt v obrazcích nebezpečný např. pro lidi s kardiostimulátory. Dokonce i u letadel letících nízko nad obrazci byly zaznamenány případy selhání přístrojů.

Popsány jsou změny zdravotního stavu a nálad lidí, kteří navštíví obrazce. V případě většiny obrazců jsou to vlivy pozitivní, někdy spojené s duchovními vizemi. Jsou ale i obrazce, které v návštěvnících vytvářejí stavy úzkosti a jiné nepříjemné pocity.  Zvířata se zpravidla obrazcům vyhýbají.

 

Jak obrazce vznikají?

zdroj:pixabay

Pravé obrazce vznikají především velice rychle. Dnes již existuje řada svědectví pilotů a pasažérů letadel, kteří přelétli nad polem, kde nic zvláštního nespatřili a za 20 minut, kdy se vraceli zpět, na stejném místě spatřili velmi složité obrazcové formace v plné své kráse. Za tak krátkou dobu, by je žádné skupiny vtipálků prostě nedokázaly vytvořit.

Vznik pravých obrazců dále provází zvláštní světelné úkazy. Svědkové popisují rozptýlené světelné záře od země do výše zhruba pěti metrů bez jasného ohraničení směrem na horu, shora zářící světelné kužely, světelné koule, jednotlivé světelné body pohybující se ve výši tří až pěti metrů či krátké světelné záblesky. Někteří spatřili i světelné objekty na nebi. V roce 1992 popsal Angličan Julian Richardson svůj noční zážitek v obilném poli takto:

„Náhle jsem zpozoroval světlo, které se zničehonic objevilo. Bylo vzdáleno několik set metrů a nacházelo se přímo před námi. Ihned jsem na ně upozornil své průvodce. Fascinovaně jsme zírali na jev asi velikosti fotbalového míče, který se nehybně vznášel asi patnáct metrů nad zemí. Za pět vteřin začalo světlo pomalu sestupovat. Za dalších pět vteřin a po dalších asi třech metrech zmizelo.“

Občas jsou pořízeny i videozáznamy. Je pochopitelné, že vzhledem k dnešním možnostem manipulace se záznamem nemohou být považovány za usvědčující důkaz. Přesto to co zachycují je v souladu s popisy svědků. Zajímavé je, že na některých záznamech jsou pohybující světelné koule sledovány vojenskými vrtulníky. Ač armáda na veřejnosti tvrdí, že tento jev jí nezajímá, ve skutečnosti je možné, že opak je pravdou.

 

Poselství obrazců v obilí

zdroj:pixabay

Mnohem důležitější než to, jak obrazce vznikají, je to, co obrazce vyjadřují.

Jistě ne náhodou je největší četnost jejich výskytu v oblastech jihovýchodní Anglie, kde v období neolitu vzkvétala megalitická kultura. Intuice vedla tehdejší lidi k tomu, aby na místech, kde vnímali silné propojení zemské a kosmické energie vztyčovali obří menhiry a dolmeny. Jejich konstrukce a rozmístění nebylo náhodné, ale zrcadlí mnohé geometrické a astronomické zákonitosti.

Obdobnou funkci mohou mít i moderní obrazce v obilí. Dokud o něj lidé nejevili zájem, šlo zpravidla jen o prosté kruhy. Jakmile lidi začal fenomén zajímat, rostla jeho četnost a složitost. Jejich tvorba je tak svým způsobem dialogem, kdy jejich tvůrci neustále reagují na naše aktuální vědomí a myšlení a snaží se ho postupně rozvíjet. Mnohokrát se stalo, že když lidé daný obrazec nepochopili, vznikl jiný, vysvětlující. Někdy projeví tvůrci i smysl pro humor. Agrosymbol červí díry s obrazem červa byl podle analýz obrazcem pravým.

Jazyk, který tvůrci užívají především, je jazyk symbolu.

Matematické a geometrické symboly vyjadřují známé či v některých případech nám ještě neznámé zákonitosti matematiky a geometrie. Na polích můžeme spatřit symboly čísla Pí, Eulerovy konstanty, zlatého řezu. Časté jsou obrazce s fraktálovými strukturami. Některé vyjadřují kvadraturu kruhu, propojení platonských těles a květ života, jeden ze základních znaků posvátné geometrie.

Fyzikální symboly popisují fyzikální zákonitosti a principy. Známý je např. obrazec znázorňující pole magnetického dipólu. Objevuje se názor, že některé obrazce jsou popisem technických zařízení a principů jejich činnosti, které jsme dosud neobjevili.

biologických symbolů je častým obrazcem znázornění DNA. Objevil se i obrazec znázorňující počátek života-oplodnění buňky.

Řada obrazců obsahuje astronomické a astrologické symboly. Mohli jsme například spatřit obrazce, které nám ukázaly rozložení planet naší sluneční soustavy v okamžiku klíčových dat. Například v čase konce Mayského kalendáře 21.12.2012.

Některé symboly mají v sobě zakódovány zajímavé zvukové sekvence, které lze poté přehrát.

Velmi často se vyskytují spirituální symboly, z nichž některé poznali již staré kultury, jako byli Sumerové, Keltové, Mayové a další.

V neposlední řadě jsou zde obrazce s konkrétními vzkazy, které tvůrci zasílají tvůrci nám lidem.

 

Tam nahoře je dobro!

Jedním z nejzajímavějších obrazců vznikl 15..srpna 2002 v Anglii u Crabwoodu. Dosahoval délky 120 metrů a měl dvě části. První obsahovala obraz mimozemšťana. Druhá obraz kompaktního disku se vzkazem v binárním Ascii kódu. Vzkaz obsahující varování i naději zněl: „Mějte se na pozoru před nositeli falešných darů a jejich nesplněnými sliby. Mnoho utrpení, ale ještě je čas. Tam nahoře je dobro. Jsme proti lžím.“

Existují i další vzkazy v obilí v podobě jednoduchých zakódovaných slov jako je slovo MÍR či HARMONIE. V roce 1991 v Anglii vznikl obrazec s nápisem ve staré hebrejštině. Překlad zněl: „Stvořitel, moudrý a laskavý“.

 

Závěr

zdroj:pixabay

Na stránkách českého klubu skeptiků Sysifos je ve slovníku esoteriky a pavěd o obrazcích v obilí napsáno:

„Kruhy nemají nic společného s mimozemšťany. Jde o žert, kterým se baví někteří vtipálkové. Příčinu se podařilo objasnit, když byly opakovaně přistiženy osoby, které obrazce na poli vytvářely a když se také vysvětlil způsob zhotovení kruhů. Jeden konec tyče se připevnil k zemi, druhým koncem se otáčelo a tyč obilí uvláčela. Snad jako první byli přistiženi D. Bower a D.Chorley v Anglii, kteří přiznali, že v r.1991 vyrobili 250 kruhů.“

Domnívám se, že vědečtí skeptici mají na svůj názor právo. Jen by možná mohli zmínit, že když oba britští důchodci měli své umění předvést před kamerami, tak žalostně selhali.

Já osobně jsem přesvědčen, že pravé obrazce v obilí jsou dílem mimozemšťanů. Z jejich strany je to způsob našeho postupného vzdělávání a výchovy, aniž by došlo ke kulturnímu šoku, který by hrozil v případě přímého kontaktu. Až jako lidstvo po civilizační změně dosáhneme stavu, kdy převáží lidskost nad barbarstvím, až pak nastane čas vhodný k přímému kontaktu.

Tak jako existuje světlo a poznání, musí existovat i protipól představovaný tmou a nevědomostí. Odtud se rodí všechny ty snahy tento fenomén shodit a zesměšnit, snahy dost možná sahající do nejvyšších špiček moci a politiky. Stejně jako jsou lidé různých charakterů, podobně se zákonitě musí profilovat mimozemšťané. Zvláště z USA jsou hlášeny případy výskytu obrazců poblíž záhadného mrzačení dobytka. Jedná se o případ, kdy jsou na zemi nalezeny dobytčí těla zcela zbavené krve s provedenými čistými chirurgickými řezy snad pomocí laseru. Existují teorie o dohodách mezi těmito mimozemšťany a světovými vládami, kdy výměnou za jisté technologie tyto vlády poskytly volný prostor pro své experimenty na Zemi jako je mrzačení dobytka či únosy lidí do létajících talířů. Možná i toho se nějak dotýká výše citovaný vzkaz z Crabwodu.

Za poslední desítky let vzniklo na polích světa více než 10000 obrazců. Já osobně jsem měl to štěstí jednou v životě. Stalo se tak při mém poznávacím zájezdu do Anglie v srpnu 2007 a obrazec jsem spatřil při návštěvě dávného kultovního střediska Avebury. Bohužel zde pořízené fotografie se mi později podařilo nešťastným způsobem smazat.

Na úplný závěr článku bych chtěl ještě ocenit práci Libora Čermáka, který každoročně přináší několik reportáží o nově vzniklých obrazcích ve světě na blogu idnes. Myslím, že je to činnost velmi záslužná a přínosná.

 

Zdroje:

Echart Weber: Kruhy v obilí, kniha

Kruhy v obilí: Brány do jiných dimenzí-filmový dokument

BLT Research team, Crop cirkle sience

Dana Tenzler: Krhuhy v obilí -vtipálci versus esoterika, článek na blogu

Sysifos ESO slovník

 

Autor: Petr Bajnar | sobota 23.2.2019 15:53 | karma článku: 27,76 | přečteno: 1464x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 32x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 7,36 | Přečteno: 58x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 0 | Přečteno: 80x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma: 5,63 | Přečteno: 106x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Narodil se Kristus Pán!

Rok 2023 se blíží ke svému konci a jsou tu opět vánoce. Svátky, které si křesťanský svět spojuje s oslavou narození Ježíše Krista v židovském městě Betlémě.

24.12.2023 v 8:22 | Karma: 0 | Přečteno: 36x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

České 11.září!

Je sobota 23.12., den před začátkem vánoc a v ČR je den státního smutku. Důvodem je hrůzný čin osamělého střelce, který se v den zimního slunovratu 21.12. rozhodl hromadně zabíjet.

23.12.2023 v 12:02 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Stávka !

Dnes je to přesně 34 let, co 27.11. 1989 proběhla v Československu celostátní generální stávka, jež byla součástí událostí, které poznamenaly pád komunistického režimu.

27.11.2023 v 13:57 | Karma: 0 | Přečteno: 46x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Dušičkové rozjímání

Stalo se to pro mně již tradicí. Každoročně v tento čas publikuji článek s dušičkovou tématikou. Má to silný osobní důvod. Většina mých blízkých příbuzných je již na onom světě, včetně obou rodičů.

1.11.2023 v 16:36 | Karma: 0 | Přečteno: 27x | Diskuse| Osobní

Petr Bajnar

Útok na židovský stát v širších souvislostech

V sobotu ráno 7.října vtrhli palestinští ozbrojenci na území Izraele. Naplno se tak opět projevil Arabsko-izraelský konflikt, který na blízkém východě doutná již desetiletí.

8.10.2023 v 13:38 | Karma: 4,44 | Přečteno: 61x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zdraví nezná hranic

V proroctvích z indické knihovny palmových listů pro ČR je psáno, že v roce 2023 se naše země stane centrem alternativní medicíny ve světě.

13.9.2023 v 15:54 | Karma: 0 | Přečteno: 42x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Livigno-turistika v italském Tibetu

Hory, zvláště ty vysoké jsou jedním z míst na povrchu Země, kde se člověk může odpoutat od každodenních problémů snadněji, než v ruchu měst.

22.8.2023 v 10:49 | Karma: 0 | Přečteno: 47x | Diskuse| Cestování

Petr Bajnar

Putování s prázdninovou jízdenkou 3: jednodenní výlety

Po týdenním užívání má prázdninová dvoutýdenní jízdenka tak zbělela, že údaje na ní takřka již nešlo přečíst. Do vlaku jsem si tak začal brát lupu, abych průvodčím usnadnil práci.

11.8.2023 v 11:45 | Karma: 0 | Přečteno: 23x | Diskuse| Cestování

Petr Bajnar

Putování s prázdninovou jízdenkou 2: Králický Sněžník

Po nedělním návratu z Šumavy jsem doma byl jen den. V úterý ráno jsem vyrazil na tentokrát dvojdenní výlet do pohoří Králického sněžníku se stejnojmennou nejvyšší horou.

10.8.2023 v 9:23 | Karma: 0 | Přečteno: 12x | Diskuse| Cestování

Petr Bajnar

Putování s prázdninovou jízdenkou 1: Šumava

Již několik let vím, že České dráhy mají v prodeji speciální prázdninovou jízdenku. Umožňuje jeden týden či týdny dva v období od 1.7. do 31.8. jezdit neomezeně ČD kdekoliv a kdykoliv.

9.8.2023 v 15:01 | Karma: 0 | Přečteno: 20x | Diskuse| Cestování

Petr Bajnar

Putování po Madeiře

Madeira je nazývána perlou Atlantiku. Po návštěvě tohoto nevelkého portugalského ostrova musím dodat, že právem.

8.8.2023 v 15:57 | Karma: 0 | Přečteno: 24x | Diskuse| Cestování

Petr Bajnar

Smrtka při korunovaci Karla III.

Obřad korunovace britského panovníka provázelo deštivé počasí. Nejvíce pršelo v okamžiku, kdy mu byla nasazována na hlavu koruna, tedy při vyvrcholení obřadu.

9.5.2023 v 9:53 | Karma: 0 | Přečteno: 78x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Na Zelený čtvrtek

Je Zelený čtvrtek. Na obloze měsíční úplněk a spolu s ním začíná oslava velikonočních svátků, tradičně slavených po prvním jarním úplňku.

6.4.2023 v 17:28 | Karma: 0 | Přečteno: 27x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Mokrý Říp

Je to již velká tradice. S vyjímkou let covidových, již pravidelně přes 25 let dne 30.3. mířím na horu Říp, abych se zúčastnil duchovního shromáždění Společenství Josefa Zezulky.

3.4.2023 v 11:05 | Karma: 4,86 | Přečteno: 62x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zhodnocení prezidentské volby 2023

Generál Petr Pavel se v předvolební kampani neprojevoval příliš jako člověk s širokým rozhledem a dostatečnými zkušenostmi pro výkon prezidentské funkce. Přesto byl zvolen v druhém kole poměrně výraznou většinou.

29.1.2023 v 9:51 | Karma: 7,55 | Přečteno: 90x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Dilema prezidentské volby

Prezident České republika nemá z naší ústavy až tak velké pravomoci. Přesto je to funkce významná a osoba prezidenta mívá zásadní vliv na atmosféru ve společnosti a vývoj celého státu.

3.1.2023 v 10:22 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 606
  • Celková karma 3,68
  • Průměrná čtenost 1407x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.