Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O čem Zelení nemluví

Jedním z politických trendů v zemích na Západ od nás je posilování popularity a volebních zisků nejrůznějších ekologických hnutí a stran.

Jedná se o trend pochopitelný. Lidé si stále více začínají uvědomovat, že to co určí naší budoucnost, nebude politika vlád, centrálních bank a lidské chtění, ale klimatická změna a matka příroda. I přesto, že to mnozí popírají, již je klimatická katastrofa naší každodenní realitou. To díky ní možná již za 20 let na našem území nespatříme smrkové lesy. Nenechme se mýlit. Kůrovec by neslavil takový úspěch, nebýt vysokých teplot a sucha, jež oslabily přirozenou obranyschopnost lesa proti tomuto a jiným škůdcům.

Za této situace dát hlas ekologickým stranám se jeví jako krok moudrý a logický. Bohužel se však obávám, že by vítězství těchto stran v celé Evropě přírodě ve skutečnosti příliš nepomohlo a řadu společenských problémů ještě zesílilo.

Za prvé jsou zde přirozené klimatické cykly, které člověk až tak přímo neovlivní. Prudké změny klimatu zaznamenané v polárních ledovcích s periodou cca 12000 let jistě nebyly způsobeny pralidmi zakládajícími ohně. Za druhé ani ekologové nemají sílu a moc změnit základní pravidla fungování společnosti založené na určitých paradigmatech a moci nadnárodního byznysu.

„Ekologická politika“ tak nutně vede k zvyšování daní a cen, které nejvíce dopadají na nejchudší vrstvy společnosti. Důsledkem je společenský neklid, který jsme naposledy viděli ve Francii, kde spouštěčem protestů proti prezidentu Macronovi bylo zavedení nové ekologické daně na benzín. K „ekologické politice“ patří i „ekologický byznys“, kdy ekologická hesla jen maskují touhu po ekonomickém zisku a nakonec škodí i samotné přírodě. Pěstování Řepky olejky, jako suroviny pro biopaliva je toho příkladem. Ekologické škody tohoto kroku se po čase ukázaly většími než přínosy.

Jak tedy přírodě pomoci, abychom zamezili nejtěžšímu průběhu ekologické katastrofy? Myslím si, že bez jedné věci to nepůjde. Tou věcí je dobrovolné snížení počtu lidí na zemi. Je nás již skoro 8 miliard a to je již zhruba čtyřnásobek počtu lidí, které je Země ještě schopná unést. Když napíši, že všude na světě by lidé měli mít dobrovolně cca jedno dítě, pak jistě každý řekne, že docílit tohoto stavu je naprosto nereálné. Ano jistě, ale pak musíme počítat s nedobrovolnou cestou snížení lidské populace a věřme tomu, že příroda má v záloze řadu mechanismů, jak toho dosáhnout.

Druhým důležitým krokem by bylo zavedení skutečně ekologických technologií hlavně v oblasti energetiky. Je to již přes 100 let, co vědec Nikola Tesla objevil způsob, jak získávat energii způsobem, který by byl levný a nezatěžoval životní prostředí. Po něm následovali další objevitelé, z nichž někteří získali na svá zařízení i patenty. Je tu však mocná ropná a energetická lobby napojená na politický systém, která z pochopitelných důvodů nedovolí, aby tyto vynálezy byly uvedeny do praxe. Je smutným faktem, že jí v tom pomáhá vlivná část vědecké obce, která z  nepochopení základních principů fungování přírody, mylně nazývá tato zařízení termínem perpetuum mobile.

Třetím přirozeným krokem je přechod ke skromnější, více duchovní a méně konzumně a materiálně orientované společnosti. Ne však v radikální podobě, kdy se vzdáme veškeré spotřeby, aut či letecké dopravy, jak navrhují někteří radikální ekologové. Tak jako mají svůj životní prostor zvířata, máme ho i my lidé a tak návrat k životu v jeskyních a na stromech opravdu není dobrým řešením.

Autor: Petr Bajnar | sobota 15.6.2019 11:25 | karma článku: 21,29 | přečteno: 764x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,04 | Přečteno: 77x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 0 | Přečteno: 81x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma: 5,63 | Přečteno: 107x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Narodil se Kristus Pán!

Rok 2023 se blíží ke svému konci a jsou tu opět vánoce. Svátky, které si křesťanský svět spojuje s oslavou narození Ježíše Krista v židovském městě Betlémě.

24.12.2023 v 8:22 | Karma: 0 | Přečteno: 36x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 606
  • Celková karma 4,02
  • Průměrná čtenost 1407x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.