Stručné dějiny architektury ve filozofických a politických souvislostech 4.

20. 07. 2019 11:49:47
Vývoj lidského myšlení a kultury se podobá kyvadlu. Dominantní citový přístup se po čase mění v racionální a racionální poté opět v citový.

Ve středověku vládl v lidském myšlení a kultuře cit, který převážil rozum a kritické myšlení. Důsledkem byla vláda církve, jejíž učení bylo založené na mnohdy nekritické víře a náboženských dogmatech. Bylo jen otázkou času, kdy se objeví myšlenky, které tento trend zpochybní. Při pohledu na bohatství středověké církve v porovnání s chudobou obecního lidu, není překvapivé, že reformační myšlenky mnohdy daly vzniknout radikálním hnutím, které sklouzávaly až v boření kostelů a klášterů.

Jinou, daleko mírnější podobou reakce na dominanci církevního, od lidského světa k Bohu se obracejícího myšlení a kultury se stala Renesance, zdůrazňující návrat k Antice a jejímu důrazu na samotného člověka a pozemský svět. Místem jejího zrodu se stala Itálie, kde návaznost na antickou tradici byla vždy nejsilnější a kde politické prostředí nejvíce přálo intelektuální svobodě a kulturnímu rozvoji. Z Itálie se Renesance postupně šířila dál na sever a Západ. Nezakotvila jen na Východě, kde se udržela byzantská tradice.

Italská renesance

Itálie po celý středověk a dál do 19. století nebyla jednotným státem. Na jihu existovalo Sicilské a později Neapolské království. Ve středu existoval Papežský stát s centrem v Římě. Sever byl pak rozdroben do desítek měst a malých státečků. Ač malá rozlohou, italská města jako Benátky, Janov, Milán, Pisa či Florencie získala v rámci středověké Evropy obrovský význam. Staly se bohatými centry obchodu, bankovnictví, řemesel a také umění a vzdělanosti.

Počátky renesanční architektury se kladou do začátku 15.století. Těsně souvisí se soupeřením mezi italskými městy, kdy se jednotlivá města snažila vyniknout nad svými sousedy. Stavby vycházely z antických, většinou římských vzorů s propracovanými geometrickými proporcemi. Vedle hradů a dalších středověkých staveb, které měly především obrannou funkci, se začínají objevovat venkovské vily, paláce a zámky. Vedle kamene se stále více uplatňují cihly, stavby se omítají a zdobí štukem.

Žádné město neovlivnilo architekturu Renesance více než Florencie. Aby získalo prestiž, investovalo město obrovské částky k financování špičkových umělců své doby. Z veřejných peněz byla postavena katedrála se zvonicí a křtitelnice-Baptisterium. Rozvoj města souvisí s jedním nejmocnější rodů Evropy, rodu Medicejských. Medicejští nejen zasahovali jako vlivní bankéři a obchodníci, manželky panovníků či papežové do politických dějin Itálie a Evropy, ale stali se i velkými mecenáši umění a nadšenci pro novoplatonismus- filozofický směr vycházející z Platóna. Financovali i muže jakým byl Donatello, Botticelli či Michallangelo, autor světoznámé sochy Davida, která stojí ve Florencii dodnes.

Každý umělecký směr má svůj vrchol. Vrcholem Renesance v Itálii se stala stavba chrámu svatého Petra v Římě po zboření staré baziliky ze 4.století vystavěné císařem Konstantinem. Monumentální stavba zahájena na konci 15.století trvala přes sto let. Její architektonický plán se několikrát změnil a konečná stavba již byla dokončena již v ranně barokním stylu až v 17. století. Na řízení stavby se podíleli světoznámí umělci jako Raffaelo Santi či Michalangelo Bonaroti. Sixtinská kaple vyzdobená freskou "Poslední soud" od Michallangela je jedním z nejskvostnějších uměleckých děl v historii umění. Stavba si vyžádala obrovské finanční prostředky. V počáteční fázi stavby vedly obrovské finanční investice k emisi odpustků, které vedly k vystoupení Martina Luttera a k vzniku protestantské církve. Později tak stavba měla sloužit jako symbol protireformace a ukázkou stále trvajícího vlivu a moci katolické církve, v zápase s reformací v Evropě.

Renesance v mimoitalských zemích

Na sever od Alp se renesanční stavby šíří od počátku 16. století. Snad nejznámějšími stavbami renesanční architektury mimo Itálii jsou zámky na Loiře. Jejich stavba je spojena nejvíce s životem francouzského krále a mecenáše renesančního umění Františka I. Největším zámkem je Chambord. Jméno jeho architekta není známo, nicméně se spekuluje o vlivu Leonarda de Vinchiho na stavební projekt. Nejslavnější umělec všech dob strávil ve Francii poslední roky života. Traduje se, že zemřel v náruči krále Františka I. a je pohřben v zámku Ambois. Leonardo se vedle malířství a vědy věnoval i architektuře. Existuje několik návrhů jeho staveb, žádný se však nedočkal realizace.

Do českých zemí dorazila Renesance s mírným zpožděním. Mezi nejznámější renesanční stavby patří letohrádek královny Anny v Praze, zámek v Litomyšli či Českém Krumlově.

Vrcholné období renesance v českých zemích je spojeno s vládou císaře Rudolfa II. Praha se znovu stala centrem Evropy a místem kde se setkávali významní vědci a umělci své doby. Danel Eeremita, člen toskánského poselstva napsal o Rudolfovi tyto věty: „Císaře proslavila jeho ohromující znalost všech věcí, zralý úsudek a zkušenost, svou přátelskostí pak, pevností ve víře a mravní bezúhonností dosáhl obliby. Na těchto pilířích se zakládala jeho vynikající a podivuhodná vláda, která mu získala obdiv celého světa. Avšak Rudolf všechno zničil, když se zcela oddal svým zájmům o umění a tajemství přírody, přestal se starat o státní záležitosti a celé dny trávil v alchymistických laboratořích, malířských ateliérech a hodinářských dílnách."

Po zmaru konce Rudolfovy vlády nastává i zmar v českých a evropských dějinách. České stavovské povstání a Třicetiletá válka definitivně udělali tečku za érou renesance spojenou s vírou v člověka a jeho schopnosti.Renesance přežívá pouze v Anglii, poněkud oddělené od dění kontinentální Evropy až do konce 18.století.

Baroko

Éra Baroka byla spuštěna primárně katolické protireformací a sekundárně hrůzami třicetileté války. Kyvadlo myšlení ve společnosti se opět na čas odvrátilo od renesanční racionality k emocím a citu. Víru v sílu a moc člověk opět vystřídalo náboženské, někdy až exaltované zanícení. Barokní stavby působí mohutným dojmem a jsou někdy až přehnaně vyzdobeny plastikami a malířskými díly.

První barokní stavby se opět vyskytují v Itálii od 16.století a postupně se rozšiřují dále na sever. Zasahují jak sakrální, tak světskou architekturu, včetně urbanismu-plánů měst.

Jednou z nejznámějších staveb barokní éry patří Versailles. Zámecký komplex s četnými zahradami postavený v 17.století jako sídlo význačného krále Ludvíka XIV, krále Slunce, diplomata, válečníka a mecenáše vědců a umělců. Versailles se na několik desetiletí stála symbolem Francie, ve své době považované za největší evropskou mocnost.

Baroko v Čechách

Za první význačnou barokní stavbu na našem území je považován Valdštejnský palác, nejstarší barokní palác ve střední Evropě financovaný Albrechtem z Valdštejna.

Za nejvýznačnějšího barokního architekta u nás je považován Jan Blažej Santini, český architekt italského původu. Narodil se s tělesnou vadou- část těla měl ochrnutou. Přesto se vyučil kamenictví. Na svých cestách do Itálie se seznámil s „radikální architekturou“ a získal kvalifikaci architekta. Po návratu do Čech se brzy projevil jako geniální umělec, který pojal barokní architekturu jako osobitý styl. Spojil přitom poznatky geometrie, numerologie, křesťanské věrouky a mystiky, židovské kabaly v jeden působivý a ohromující stavební celek. Prokázal cit pro začlenění staveb do krajiny i pro akustiku staveb.

Za 23 let aktivní práce navrhl stovku sakrálních, palácových a hospodářských staveb. K jeho nejznámějším stavbám patří Poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou. Konstrukce kostela vychází z kruhu. V projektu se několikrát v různých podobách objevuje číslo 3, 5 a 6. V jiných stavbách pak i čísla 7 a 12. Další významná stavba: kostel v Mariánské Týnici, je zase vybudován na půdorysu řeckého kříže a zakotvuje řadu zajímavých prvků posvátné geometrie.

Na konci 18.století se v Habsburské monarchii ujímá vlády Josef II. Nastává éra osvícenství a panovnického absolutismu. Moci se opět ujímá rozum a Baroko je nehrazeno v umění i architektuře Klasicismem.

Autor: Petr Bajnar | sobota 20.7.2019 11:49 | karma článku: 8.99 | přečteno: 133x

Další články blogera

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 40 | Diskuse

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 77 | Diskuse

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma článku: 5.63 | Přečteno: 103 | Diskuse

Petr Bajnar

Narodil se Kristus Pán!

Rok 2023 se blíží ke svému konci a jsou tu opět vánoce. Svátky, které si křesťanský svět spojuje s oslavou narození Ježíše Krista v židovském městě Betlémě.

24.12.2023 v 8:22 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 36 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 1 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 73 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 14.94 | Přečteno: 153 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 127 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 38.38 | Přečteno: 941 | Diskuse
Počet článků 604 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1410

Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...