Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Úvaha o módě a odívání

Mám široké zájmy a tak je jen málo témat, které mně opravdu nezajímají. Jedním z nich je problematika módy a oděvních módních trendů.

Když jsem před časem uvažoval o tom, o čem bych na blogu rozhodně nikdy nepsal, byla to právě móda a odívání. Nicméně tato úvaha se nakonec pro mne stala výzvou, věnovat jeden ze svých článků i tomuto tématu. Uvědomil jsem si, že je možné jej rozebrat z mnoha různých pohledů: psychologického, sociologického či filozofického, neboť jako vše v životě, i vztah k módě odráží to, jakými jsme lidé a tak i tak i toto téma může být i pro mě z jistého hlediska zajímavé.

Slovo móda v sobě skrývá dva významy. V užším slova smyslu souvisí s naší vizáží: co nosíme na sobě, jaký máme účes a jak se zdobíme. V širším slova smyslu chápeme pod slovem móda dobový trend jako projev ducha doby, který se projektuje v nejrůznějších oblastech života od oděvnictví až po vědu a náboženství.

Slovo móda je spojeno s několika základními otázkami. První z nich se ptá, kdo vlastně tvoří módní trendy. Podobá se otázce: „Kdo vládne světu: Tajné skupiny konspirátorů, či nekonečný sled náhod?“. Myslím, si že odpověď je někde uprostřed. V obou případech jsou zde vlivní hráči jako populární osobnosti, či vlivné módní časopisy, které bezesporu cíleně ovlivňují to, co se právě nosí. Na druhé straně je tu nevyzpytatelnost nálad lidu, společenských procesů, které v úplnosti nikdy jako jiné chaotické procesy v přírodě (např. počasí), či společnosti nelze zcela podchytit a předpovědět. I tady jistě můžeme hovořit o efektu motýlího křídla, kdy zdánlivě bezvýznamná událost v módním světě se může stát počátkem trendu, který ovlivní módní průmysl na roky dopředu.

Druhá otázka se týká vztahu módního trendu a estetiky. Módní trend rozstříhaných riflí u mládeže ukazuje, že rozhodně ne vždy platí „co je zrovna módní, to je i estetické a elegantní“.

Druhá otázka se týká naší konformity. Máme módním trendům podléhat a „nosit jen to co se právě nosí“, nebo se na to máme oblékat, jak nám je libo, hlavně když to bude pro nás pohodlné?  Odpověď jistě není jednoznačná. Jít na pracovní pohovor v pohodlných teplácích v dnešní době určitě není dobrý nápad, pokud je naším cílem získat slušnou práci a ne svým přístupem šokovat personalistu. Na druhé straně trpět v sevřených kalhotách jen proto, že se právě nosí, považuji spíše za projev osobní nevyzrálosti či nízkého sebevědomí dotyčného, který v sobě nemá dost odvahy být sám sebou.

 Žijeme v západní společnosti a v ní vládne duch konformity a to i v případě, kdy módní trend vyjadřuje určité rebelství pro mladou generaci typické, jako je výše zmíněný případ rozstříhaných riflí. Pokud z něj vybočíte, tak na rozdíl od v těchto věcech tolerantnější Indie jste považování za podivína. To dokáže jen málokterý jedinec a tak se raději přizpůsobí. V krajních případech to může vést až k patologickým důsledkům. Psychiatrická diagnóza „mentální anorexie“ u mladých dívek, by nikdy nevznikla, nebýt módního trendu představovaných postavou velmi štíhlých modelek.

Každý z nás má v životě určité osobnostní vzory. Ne že bych ve všem souhlasil s Albertem Einsteinem, ale jeho postoj k módě v odívání je mi vnitřně docela blízký. Einstein je často v této věci líčen jako velmi nepraktický a podivínský člověk. Myslím si, že mylně. Einstein spíše i prostřednictvím svého vztahu k oblékání jako bylo např. odmítání nosit ponožky, chtěl lidem říci, že mají zůstat sami sebou a nepodléhat konformnímu a davovému myšlení. V dopise své budoucí druhé ženě Else v roce 1913 o oblékání napsal: „ Kdybych se měl začít starat o svou parádu, asi bych už přestal být sám sebou…Tak čertu s tím. Jestli ti připadám tak odpudivý, tak si najdi přítele, který lépe zapůsobí na ženské gusto. Ale já se o to ani dál nebudu starat, což má nepochybně tu výhodu, že mi dá pokoj spoustu hejsků, kteří by za mnou jinak chodili.

Já osobně v praxi tak radikální nejsem. Ponožky zpravidla nosím a často podlehnu tlaku svého okolí a do značné míry se přizpůsobím, když vidím, jak mé blízké okolí mým postojem k módě a odívání někdy upřímně trpí a jak pak mají radost, když mně spatří v módní košili, či svetru.

Autor: Petr Bajnar | úterý 6.8.2019 9:47 | karma článku: 12,97 | přečteno: 1023x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,04 | Přečteno: 77x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 0 | Přečteno: 81x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma: 5,63 | Přečteno: 107x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Narodil se Kristus Pán!

Rok 2023 se blíží ke svému konci a jsou tu opět vánoce. Svátky, které si křesťanský svět spojuje s oslavou narození Ježíše Krista v židovském městě Betlémě.

24.12.2023 v 8:22 | Karma: 0 | Přečteno: 36x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 606
  • Celková karma 4,02
  • Průměrná čtenost 1407x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.