Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Velikonoce v čase koronaviru

Velikonoce původně vznikly jako duchovní svátek spojený s oslavou počátku jara a tím i zrození nového života v rámci přirozeného odvěkého přírodního cyklu. 

Doklady o jejich slavení pochází již ze starověkého Egypta. Židé Velikonoce spojili se vzpomínkou na Mojžíšem vedený exodus židovského národa z egyptského otroctví. Křesťané pak s umučením a zmrtvýchvstáním Ježíše Krista. 

Dnes jsou vnímány spíše jako dny volna. Je paradoxem, že více než náboženské křesťanské tradice se ve zvycích lidí uchovali ještě starší tradice předkřesťanské. Velikonoční vejce, pomlázka, to vše jsou  zvyky, které pocházejí ještě z pohanských dob.  

Žijeme ve zvláštním roce, kdy poprvé v životě každého z nás oslavy Velikonoc z Izraeli i křesťanském světě neproběhnou, jak jsem si již zvykli. Židovské synagogy i převážná většina křesťanských chrámů zůstanou uzavřena, omezena má být i návštěva příbuzných, a tak se z velké části letošní svátky budou ryze soukromými.  

Je zde tak příležitost dát těmto svátkům svůj původní význam. Tím je zamyšlení a rozjímání o životě a duchovních zákonech, které řídí tento svět. Zákonech, podle kterých je každý konec novým začátkem, a to co nazýváme smrt je jen okamžikem odložení fyzického těla a přechodu z tělesné do duchovní formy existence.  

 Když Ježíš umíral na kříži za posměšků a urážek přihlížejících domnívajících se že na kříži umírá člověk posedlý ďáblem, i hrstka jeho stoupenců si myslela, že je to konec všech nadějí a že sám Ježíš bude brzy zapomenut. Ve chvíli, kdy tělo zmizelo z hrobu a Ježíš se objevil svým učedníkům živý a zdravý, získali novou naději. Naději, která je posílila v jejich dalším životě natolik, že dokázali těžit snáze mnohým těžkostem které je provázeli při šíření nové křesťanské zvěsti. A přes přirozené chyby nesou zásluhu za to, že i dnes, 2000 let po Ježíšově misi, nebylo Ježíšovo jméno zapomenuto.  

Většina lidí se dnes domnívá, že před 2000 lety tu byl Kristus naposled. Někteří čekají jeho budoucí opětný příchod na Zemi v blízké či vzdálenější budoucnosti. Patřím k menšině těch lidí, kteří jsou pevně přesvědčeni, že již zde zrozen byl. Jako jeden z členů náboženské společnosti společenství Josefa Zezulky se domnívám, že jeho poslední inkarnací byl Josef Zezulka z Prahy, filozof a utajovaný léčitel, k jehož duchovnímu probuzení došlo zcela náhle o Velikonocích roku 1945, v den jeho tři a třicátých narozenin. Někteří lidí, kteří si přečtou tuto informaci jistě položí otázku: Co mně vede k tomuto přesvědčení? Jaký mám důkaz pro své tvrzení? Mnozí z nich pak možná budou očekávat výčet zázraků, které v životě vykonal.  

Ano v životopise Zezulky je možné stejně jako v tom Ježíšově dočíst o zázračných činech a událostech, které se v našich životech rozhodně nedějí každý den. Přesto však žádný sebevětší zázrak ještě není důkazem o duchovní velikosti toho, kdo jej provedl. V skrytých koutech Indie a Tibetu žije řada těch, kteří díky vytrvalým jogickým cvičením dosáhli mimořádných schopností, aniž by automaticky dosáhli vyššího poznání. Důkazem je pouze hloubka a komplexnost nauky, kterou nedokáže dát sebevyspělejší člověk dnešního typu, ale pouze někdo, který ve svém vývoji již výrazně překročil lidský vývojový stupeň a na zemi se již vrací jako přinašeč čistého učení Pravdy.   

Bohužel od Ježíše dnes již známe jen fragmenty původní nauky, od Mojžíše či Abraháma již takřka nic. Ty ještě starší již neznáme vůbec, nebo jejich jména uchovala mytologie. Čisté myšlenky přinašečů jsou přitom promíchány s balastem naneseným po staletí, který původní nauku velmi často výrazně zkresluje. Poněkud lépe jsou na tom lidé v Indii, kde i po mnoha tisíciletích je původní nauka zachována ještě v docela čisté podobě, a tak se v ní stále dočteme o nutnosti nezabíjení a vegetariánství na duchovní cestě, či reinkarnaci a zákonu karmy, které byly součástí nauky i v počátcích křesťanství a definitivně byly vyškrtnuty na Konstantinopolském koncilu roku 553.    

Životní filozofie Bytí je tak dnes jedinou duchovní naukou přinašeče, která je uchována v čisté původní podobě a je velká naděje, že tak bude uchována i příští staletí. Když napíši, že je to největší poklad a dar který má dnes lidstvo k dispozici se dnes mnozí pousmějí. Bude v Zezulkově díle vidět pouhou kompilaci starších nauk Indických. Svým způsobem je chápu. I já měl tento názor a až po mnoha hodinách studia a přemýšlení rozumem a citem jsem tento názor změnil.  

Autor: Petr Bajnar | pátek 10.4.2020 11:48 | karma článku: 8,19 | přečteno: 166x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,04 | Přečteno: 77x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 0 | Přečteno: 81x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma: 5,63 | Přečteno: 107x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Narodil se Kristus Pán!

Rok 2023 se blíží ke svému konci a jsou tu opět vánoce. Svátky, které si křesťanský svět spojuje s oslavou narození Ježíše Krista v židovském městě Betlémě.

24.12.2023 v 8:22 | Karma: 0 | Přečteno: 36x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 606
  • Celková karma 4,02
  • Průměrná čtenost 1407x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.