Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O středověké vzdělanosti

Středověk je vnímán jako období, které z hlediska vzdělanosti bylo věkem temna.  Na jedné straně jen málokdo uměl číst a psát. Na straně druhé, náboženská dogmata omezovala svobodu myšlení.  

Přesto i v tomto období vznikala vynikající literární a filozofická díla s nadčasovým obsahem.  

Středověká vzdělanost nebyla původní. Opírala se o dvě tradice. První náboženská vycházela z Bible a spisů církevních otců. Druhá vycházela z antické vzdělanosti. Především pak z děl Platona a Aristotela. 

Stručným příběhem středověké vzdělanosti jsem se rozhodl zabývat v tomto článku. A to proto, že i období středověku nás může i nyní v něčem inspirovat, a to dokonce i v oblasti školství a vzdělávání. Začnu připomenutím jednoho z velkých filozofů, který je považován za posledního Římana a zároveň prvního středověkého filozofa. Jmenoval se Ancius Boethius. Byl mužem, který čtivou a poutavou formou zprostředkoval moudrost antické filozofie a vzdělanosti generacím středověku.  

 

Ancius Boethius 

Boethius se narodil v Itálii roku 480 jako příslušník staré římské aristokracie. Studoval v Aténách a projevil veliký zájem o vědu, filozofii a politiku. Získal přitom velkou přízeň ostrogótského krále Teodoricha, který tehdy vládl Itálii. Přízeň vládců však bývá vrtkavá. Boethius byl obviněn ze společní s nepřátelskou Byzancí. Byl zavřen do vězení a nakonec roku 524 popraven. Církvi byl později prohlášen za svatého.  

Boethius napsal úvody do matematiky a hudby, které byly jedním z pilířů středověké vzdělanosti. Nejproslulejším dílem však byla jeho kniha z oblasti filozofie, kterou napsal čekaje na svou smrt ve vězení. Název knihy Filozofie Utěšitelka nám dává nápovědu, že filozofická úvaha a psaní mu bylo útěchou v těžké životní situaci. Jistou paralelou nám může být “Labyrint světa a ráj srdce”, napsanou Komenským rovněž v době těžké životní krize jako spis útěšný. Filozofie je v díle Boethia, stejně jako díle jiných velkých filozofů pojímaná jako nejcenější  věcí v  životě člověka, která pomáhá dát životu hlubší smysl. Svět není ovládán náhodou a štěstěnou, ale boží prozřetelností. Vše, co se nám přihodí, má svůj význam, i když ho většinou nechápeme. A tak i těžký osud má pro člověka velký prospěch i když je dotyčným vnímán jako utrpení. Stejně jako později Komenský a jiní, i Boethius zdůrazňuje, že nikdy nelze najít trvalé štěstí ve vnějších věcech, ale pouze v nitru, v Bohu. Za zmínku stojí i myšlenka, že člověk vnímá svět postupně, v čase, zatímco Bůh z hlediska věčnosti. Přibližuje se tak poznání, že my lidé ve svém vjemu pouze procházíme již hotový děj-osud, který tu byl již před naším zrozením a bude trvat stále, v bezčasovosti i po naší smrti. 

 

Alcuin z Yorku 

Období 6-8 století je v Evropě považováno za čas hlubokého kulturního úpadku. Antická tradice byla více méně zapomenuta. Společnost byla prosycena barbarskými zvyky.  

Plné krutosti a válek bylo i období vlády franckého krále Karla Velikého. Přesto tato osobnost pochopila, že mimo rozšiřování hranic říše je důležitý i rozvoj kultury a vzdělanosti. Začíná tak období karolínské renesance, ve kterém hrál klíčovou roli jistý anglosaský mnich a učenec, kterého pozval Karel Veliký ke svému dvoru. 

Jmenoval se Alcuin z Yorku a na žádost Karla Velikého zorganizoval klášterní školu v Tours, která se stala později vzorem středověkého školství. Vyučovalo se zde sedmero svobodných umění, předměty formované již v době antiky, které se staly základem středověké vzdělanosti.  

Alcuin je považován za zakladatele scholastiky, proudu středověké filozofie, spojující teologií s logikou. Jejím nejslavnějším představitelem se později stal Tomáš Akvinský, který provedl syntézu teologie a filozofie Aristotelovy, kladoucí velký důraz na logiku a rozum. 

 

Počátky univerzit 

Na katedrální školy postupně navázaly evropské univerzity. První vzniká v roce 1080 v Bologni. Další pak v Paříži, Oxfordu, Cambridgi. První univerzitou ve střední Evropě je Karlova univerzita z roku 1348.  

Studium univerzit se skládalo se dvou stupňů. Předmětem prvního stupně bylo sedmero svobodných umění a absolvent získal titul bakalář. Ve druhém stupni pak následovalo odborné vzdělání v teologii, právu či lékařství. Absolvent získal magisterský titul.  

 

Sedmero svobodných umění  

Tvořilo středověké všeobecné vzdělání a skládalo se ze dvou bloků: trivia a kvadrivia.  

První dvě části trivia: gramatika a rétorika byla věnována práci s jazykem a textem. Žáci se zde učili také praktickým dovednostem tvorby dopisů a různých úředních listin, stejně jako četbě literárních děl hlavně antických autorů. 

Vrcholem trivia byla dialektika. Jednalo se v podstatě o výuku filozofie. Žák se zde učil kriticky myslet a s využitím logiky zdůvodňovat své myšlenky a názory. Učená disputace byla ve středověku významnou součástí intelektuálního života společnosti. Měla svá důležitá pravidla. Pokud jste chtěl oponovat svému kolegovi, tak jste nejdříve museli vyslovit jeho názor a pojetí a on musel souhlasit s tím, že jste jej interpretovali správně. A až teprve pak jste mohli říci svůj oponentní názor. 

Kvadrivium se skládalo ze čtyř disciplín: matematika, geometrie, astronomie a hudba. Matematika se více než počítáním věnovala kabale a numerologii, tedy mystice čísel. Geometrie byla zaměřena více prakticky. Učilo se zde i zeměměřičství a geografie. Astronomie se vedle studia pohybu Slunce, Měsíce a planet zaměřovala hlavně na astrologii. Hudba nebyla ani tak hudební výchovou jako dnes, ale hlavně naukou o harmonii, která je i základem hudby jako způsobu vyjádření určité myšlenky.  

 

Soumrak středověké vzdělanosti 

V 16-17.století se postupně začíná rodit nová moderní věda. Prastaré hermetické nauky, vycházející spíše z intuitivní poznání jsou postupně opouštěny.  

To ovlivňuje i podobu vzdělání. Dnes je vzdělávání ve školách takřka výhradně racionální. Šíře poznatků o přírodě je s tím středověkým jistě nesrovnatelné. Je však otázkou, zda vede k hlubšímu poznání světa a jeho fungování, než tomu bylo v období středověku. Já myslím, že ne.  

Logické myšlení není dnes rozhodně na vyšší úrovni než ve středověku. Náboženská dogmata byla mnohdy jen vystřídaná racionalistickými dogmaty pod pláštíkem zdání moderní objektivní vědy. A to i přesto, že i tato dogmata jsou často v přímém rozporu s pozorovanými fakty. 

Ve společnosti také velice schází diskuze podobné středověké disputaci. Viděli jste snad dnes, že by oponent nějakého názoru nejdříve přesně reprodukoval názor svého oponenta a pak jej zveřejnil až poté, co oponent vyslovil souhlas, že jeho názor byl reprodukován správně? Já ne. Naopak často vidím, že oponent jak ve sféře společenské, tak vědecké je často za svůj názor dehonestován, mnohdy bez možnosti dostatečné obrany.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Petr Bajnar | sobota 2.5.2020 10:48 | karma článku: 24,27 | přečteno: 741x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,04 | Přečteno: 77x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 0 | Přečteno: 81x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma: 5,63 | Přečteno: 107x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Narodil se Kristus Pán!

Rok 2023 se blíží ke svému konci a jsou tu opět vánoce. Svátky, které si křesťanský svět spojuje s oslavou narození Ježíše Krista v židovském městě Betlémě.

24.12.2023 v 8:22 | Karma: 0 | Přečteno: 36x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 606
  • Celková karma 4,02
  • Průměrná čtenost 1407x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.