Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdy skončí válka(y)?

Smrt dítěte při výbuchu bomby NATO v roce 1999 v Srbsku, při výbuchu americké bomby v roce 2003 v Iráku, či při výbuchu ruské bomby v roce 2022 na Ukrajině je stejnou tragédií. 

Žádné bombardování nikdy není humanitární. Každá válka je krutým a barbarským podnikem přinášející utrpení a zkázu.

Razantnost a rozsah vojenského útoku Ruska na Ukrajinu mně stejně, jako většinu jiných lidí překvapil. Bylo by snadné udělat to, co udělal prezident Zeman. Obrátit o 180 stupňů a stát se hlasitým slovním bojovníkem proti Moskvě a Putinovi. Já to však neudělám.

Na podzim 1938 byli premiéři Chamberlein a Daladier po návratu z Mnichova doma oslavování jako zachránci míru. Kdyby ve stejné době místo podpisu Mnichovské dohody nařídili vojenský útok na Německo, byli by označeni jako nejhorší agresoři. Německo by označilo útok za genocidu německého lidu a doma by byli obviněni ze smrti tisíců mladých mužů kvůli jakési bezvýznamné zemi uprostřed Evropy. Takřka nikdo by nevěřil jejich tvrzení, že útokem předešli světové válce, která by si vyžádala ještě daleko více obětí než tento útok.

Vladimír Putin prohlásil, že vojenská operace na Ukrajině je nezbytná k zabránění totálnímu obklíčení Ruska ze strany USA a NATO. Jsem příliš malým člověkem a nedisponuji informacemi, které má k dispozici Putin, abych toto soudil. Vím však, že jeho úmysly a skutky, stejně jako každého  jiného člověka, bude spravedlivě soudit Bůh. Každopádně, kdyby v roce 1961 po zprávě americké špionáže, že na Kubě jsou rozmístěné sovětské rakety, nenásledovalo jejich rychlé stažení výměnou za stažení amerických raket z Turecka, prezident Kennedy by neváhal nařídit jejich bombardování s katastrofálními důsledky pro celý svět. Jistě by tehdy neprohlásil, že Kuba je suverénní země, která na svém území si může nechat umisťovat jakékoliv zbraně, jaké chce.

Z reakcí západního světa je zřejmé, že i přes očekávané ostré odsouzení Ruska, nemá zatím k těm nejtvrdším sankcím proti Rusku dost odvahy a obává se významných důsledků ruské odvety pro své hospodářství. K sankcím se dále nepřipojí Čína, která fakticky zůstává geopolitickým spojencem Ruska. Velmi rezervovaně se ke konfliktu na Ukrajině vyjadřuje Izrael, zdůrazňující spíše obavu o osud ukrajinských židů. Jen tak mimochodem. Nejvyšší představitel evropského židovského kongresu Moše Kantor, v roce 2015 nazval Putina největším ochráncem židů.

Čeští komentátoři a politici tvrdí, že díky členství v NATO můžeme být v bezpečí. Bezprostředně snad válka ve středu Evropy nehrozí, ale v budoucnu si tím vůbec nejsem jist, zvláště když Západ bude dále ukazovat svou nemohoucnost ve schopnosti se vypořádat s výzvami doby. Existuje několik proroctví, které popisují invazi z Východu, kterých se účastní ruské, či čínské jednotky. Příkladem jsou vize německého jasnovidce Aloise Irlamayera. Osud je konstruován v mnoha variantách a  tak se ty nejtemnější obavy rozhodně nemusí naplnit. Válka vedle pandemií a přírodních katastrof je jednou ze čtyř symbolických jezdců apokalypsy ze zjevení svatého Jana. 

Často jsem zde označován jako nekritický obhájce politiky Ruska a Putina. Není to pravda. Pouze se snažím o vyvážený postoj a měřit všem stejným metrem. Rusko je zemí, ve které covidismus a systém total control nabral ještě horší podobu než u nás. Vládne zde velká korupce, je zde omezená svoboda slova a demokracie. Není zde však Putinova diktatura. Putinova moc je velmi omezena a musí velmi lavírovat mezi různými společenskými skupinami i lobby, aby se udržel u moci.

Můj článek nese název Kdy skončí válka(y). Současná válka je jen jednou z mnoha vojenských konfliktů, kdy se lidé vzájemně zabíjejí. Myslím, že na tuto otázku nejvýstižněji odpověděl slavný ruský spisovatel a pacifista Lev Nikolajevič Tolstoj: "Dokud budou existovat zvířecí jatka, budou existovat bitevní pole." Hluboce se s Tolstého myšlenkou ztotožňuji a jsem plně přesvědčen, že v příštích staletích, v prorokovaném zlatém věku pod vlivem vlády souhvězdí Vodnáře lidé pochopí sounáležitost se vším živým, ze světa zmiznou zvířecí jatka a války všeho druhu se stanou již jen historickou minulostí. 

 

Autor: Petr Bajnar | pátek 25.2.2022 6:14 | karma článku: 24,48 | přečteno: 534x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

Duben roku 2024 se pomalu blíží ke svému konci a mně napadlo zamyslet se nad tím, co se v tomto období ve světě a v našich luhách a hájích stalo.

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0 | Přečteno: 3x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 34x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,04 | Přečteno: 77x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 0 | Přečteno: 81x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma: 5,63 | Přečteno: 107x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 2,68
  • Průměrná čtenost 1405x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.