Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bolševické manýry Fialovy vlády

"Rozhodnutí nic.cz na základě doporučení vlády zablokovat vybrané "dezinformační weby" se ničím neliší od pálení knih v nacistickém Německu či rušení "štvavých vysílaček" Svobodná Evropa a Hlas Ameriky komunistickým režimem."

I tato slova jsou součástí otevřeného dopisu bývalého místopředsedy ODS Miroslava Macka premiéru Petru Fialovi, který zveřejnil v pátek 25.2. na svém facebookovém profilu. 

K tomuto kroku došlo symbolicky v den, kdy v časech komunismu byl slaven "Vítězný únor". 

Mnohokrát jsem přemýšlel co se asi tehdy v mrazivém únorovém dni roku 1948 odehrávalo v myslích lidí shromážděných na Staroměstském náměstí, nadšeně aplaudujících Klementu Gottvaldovi poté, co přednesl ona památná slova "Právě jsem se vrátil z Hradu, prezident Beneš všechny mé návrhy na rekonstrukci vlády přijal." Jestlipak tito lidé tušili že v Československu tímto okamžikem končí krátké období poválečné demokracie a začíná dlouhá doba nesvobody.

I nyní je mnoho lidí, kterým krok vlády omezující demokracii a svobodu v ČR nadšeně podporuje a svojí radost projevují v internetových diskuzích a sociálních sítích. Holt jsme lidé různí. Některým je blízký demokratický ideál: "Nesouhlasím s tebou, ale udělám vše proto, aby si svůj názor mohl říct." Jiným je bližší spíše bolševický přístup typu: "Nesouhlasím s tebou a tak budeš držet hubu!"

Myslím si, že tato skupina novodobých bolševiků se kryje s těmi, co ještě nedávno podporovali povinné očkování a covidový apartheid v podobě výrazné diskriminace těch občanů, kteří se odmítli napíchnout experimentální vakcínou. 

Přiznám se, že i já jsem byl pravidelným návštěvníkem některých z těchto webů s cílem si udělat co nejširší obraz o dané věci. Přistupoval jsem k ním stejně, jako jsem přistupuji k idnes.cz či třeba lidovkám.cz. Tak jako v mainstreamu, i zde jsem nalezl obohacující a hodnotné články, stejně jako články zavádějící a manipulační. To, že tyto servery byly označeny jako dezinformační jsem vždy vnímal jako nálepku, kterou se od jisté doby začalo označovat vše, co nějak odporuje schválené linii pravdy, bez ohledu na to, zda se jedná o pravdu či lež.

Krok vlády posunul Českou republiku do okruhu zemí jako je Čínská republika, kde jsou nezávislé weby rovněž blokovány s tím rozdílem, že čínští soudruzi k tomuto konání mají alespoň platný zákon. Tlak na zablokování nezávislých webů a potírání nezávislých názorů tu byl již dlouho. Ukrajinský konflikt a tzv. bezpečnostní hrozby se staly jen záminkou k jejímu provedení. 

Považuji tento krok za znak slabosti. Sahá k němu vždy ten, kdo ví, že argumentačně nedokáže se svým oponentem držet krok. Naštěstí v této chvíli ještě existují možnosti, jak tento cenzurní krok obejít a jsou zde stále cesty jak se dostat i k jiným zprávám než jsou ty mainstreamové. Jistě, i tyto možnosti mohou býti brzy ukončeny, ale to pravděpodobně bude již v době kdy budeme mít jiné starosti typu základního přežití, než diskuzí nad nějakými politickými tématy. 

Poznámka na závěr: Kritizuju zločiny ruské armády na Ukrajině, stejně jako jsem kritizoval zločiny NATO v Jugoslávii, či zločiny ukrajinských nacionalistů v Oděse v roce 2014 kdy zapálili ruské civilisty za živa... 

Reakce redakce blogu idnes.cz:

Váš článek jsme byli nuceni stáhnout na Váš osobní blog, protože jste porušil pravidla blogu. Tam mimo jiné stojí, že bloger nesmí zveřejňovat informace nepravdivé, polopravdivé, neúplné nebo takové, jejichž pravdivost si nemohl dostatečně ověřit, zvláště pokud by mohly poškodit jiné osoby nebo skupiny osob, vyvolávat nebo eskalovat nenávistné nálady vůči jednotlivcům nebo skupinám osob. Z Kodexu dále vyplývá, že „Na titulní straně Blogu iDNES.cz nemohou být články, které se týkají aktuálního politického či společenského dění a nejsou dostatečně zdrojovány, přičemž za relevantní nelze považovat zdroje z nedůvěryhodných webových stránek, hoaxy ap. U závažných témat musí bloger pracovat minimálně se dvěma na sobě nezávislými relevantními a důvěryhodnými zdroji.“ Více viz Kodex blogera: http://info.blog.idnes.cz/…939 Pokud umíte prokázat dvěma na sobě nezávislými a relevantními zdroji, že existuje cokoliv jako "schválená linie pravdy", text Vám na hlavní stranu vrátíme (s původním časem vydání). Odmítáme jakkoliv podporovat dezinformační weby, které byly bezpečnostními složkami státu označeny jako nebezpečné. Děkujeme za pochopení.

Autor: Petr Bajnar | neděle 27.2.2022 10:33 | karma článku: 32,47 | přečteno: 922x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

Duben roku 2024 se pomalu blíží ke svému konci a mně napadlo zamyslet se nad tím, co se v tomto období ve světě a v našich luhách a hájích stalo.

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0 | Přečteno: 2x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 34x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,04 | Přečteno: 77x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 0 | Přečteno: 81x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma: 5,63 | Přečteno: 107x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 2,68
  • Průměrná čtenost 1405x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.