Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zasvěcení Ruska a Ukrajiny

V pátek 25.března proběhl ve Vatikánu významný duchovní obřad. Papež František terminologii katolické církve při něm zasvětil Rusko a Ukrajinu neposkvrněnému srdci panny Marie. 

Jak této věci rozumět? Proč byl obřad vykonán? Může tento obřad pomoci k nastolení míru na Ukrajině a ve světě? Těmto tématům bych chtěl věnovat tento článek. 

K porozumění věci se musíme vrátit do roku 1917. Nedávno jsem v článku Ukrajinská krize a poselství z Fatimy zmínil Mariánská zjevení, ke kterým několikrát došlo v portugalské Fatimě. Pochopit podstatu a význam Mariánských zjevení pro moderního člověka převážně rozumově a technicky vzdělaného je obtížné. Do hmotného světa, který mnozí považuji za jediný reálný vstupuje svět duchovní. Krásnou paní, kterou vizionáři svým duchovním zrakem spatřují, nemůžeme v běžném lidském způsobu uvažování zcela ztotožnit s osobou, která před 2000 lety byla pozemskou matkou Ježíše z Nazaretu. Tato bytost nyní může být klidně zrozena a prožívat svůj běžný lidský život, aniž by měla jakékoliv tušení, že byla  v jednom ze svých minulých životů Ježíšovou matkou. Krásná paní, která se zjevuje je vysoká duchovní bytost, která jako duchovní archetyp čistého mateřství a ženství nám pomáhá jako nebeská matka, ochránkyně nás všech. Je zákonem, že každé duchovní poselství je více či méně ovlivněnou osobou příjemce a proto získává poselství křesťanský řád. Snad pro vědecky založeného člověk bych doporučil exkurzi do světa kvantové mechaniky, která  popisuje to, že klíčovou roli v poznání světa zaujímá pozice a postoj pozorovatele, který teprve vytváří reálný světa z multidimenzionálního světa kvantové neurčitosti. 

V promluvách k třem malým pasáčkům Maria vyzvala lidi k modlitbám, obrácení k Bohu a předala i proroctví. Zmínila brzký konec první světové války, nebezpečí války druhé a nakonec v ještě ne plně zveřejněném třetím proroctví předpověděla apokalyptické děje, které se ještě čekají na své naplnění. Klíčovou roli v těchto proroctvích hraje Rusko. Dle vizionářky sestry Lucie Maria ve Fatimě prohlásila:  

Matka Boží prorokovala, že Rusko bude Bohem vyvoleným „nástrojem trestu“ a bude rozšiřovat „omyly“ ateismu a materialismu po zemi, podněcovat války, drtit národy a pronásledovat všude věřící.

„Jestliže Mé žádosti nebudou uznány, Rusko rozšíří své omyly po světě, vyvolá války a pronásledování Církve. Dobří budou usmrcováni, Svatý otec bude moc trpět a rozličné národy budou zničeny.“

Mariina slova byla pronesena krátce po únorové revoluci v Rusku, kdy byl svržen car a krátce před říjnovou revolucí, kdy se moci ujali bolševici. Komunismus byl do Ruska exportován ze zahraničí. Lenin přicestoval do Petrohradu vlakem s podporou německé tajné služby. Trockij o kterém se dodnes spekuluje jako o agentu bankéřů z Wall Streetu se vrátil do Ruska s americkým pasem. Dekadentní komunismus se v Rusku pravděpodobně prosadil proto, že tato země byla z evropských zemí snad nejvíc morálně a duchovně oslabena. Významnou roli zde jistě sehrál alkohol. 

Maria několikrát v proslovech ve Fatimě zdůraznila, že je hodně důležité pro mír ve světě, aby Rusko bylo "zasvěceno jejímu neposkvrněnému srdci". Z politických důvodů však této žádosti nikdy v plnosti nebylo vyhověno a teprve nyní, v době války na Ukrajině se papež František k tomuto kroku rozhodl. Páteční obřad měl charakter modlitby za mír a papež vyzval, aby se ve svém duchu k němu připojili nejen biskupové a kněží, ale všichni věřící. V oficiálním textu k zasvěcení Ruska a Ukrajiny se mimo jiné velmi hezky a výstižně píše:

Zbloudili jsme na cestě pokoje. Zapomněli jsme na poučení z tragédií uplynulého století, na miliony padlých obětí světových válek. Nedostáli jsme závazkům, které jsme na sebe jako Společenství národů vzali, zrazujeme touhy po míru a naději jednotlivých národů a mladých lidí. Roznemohli jsme se žádostivostí, uzavřeli jsme se do svých nacionalistických zájmů, zatvrdili jsme se svou lhostejností, paralyzovali se egoismem. Zalíbilo se nám ignorovat Boha, žít ve svých lžích, živit svou agresivitu, utiskovat lidské životy a hromadit zbraně. Přitom všem jsme zapomněli, že jsme ochránci svého bližního, ochránci společného domova světa. Válkou jsme zpustošili zahradu Země, hříchem jsme zranili srdce našeho Pána, který si přeje, abychom si byli navzájem bratry a sestrami. Vůči všem a vůči všemu jsme se stali netečnými, s výjimkou svého já. Se zahanbením voláme: Odpusť nám, Pane!

Každá modlitba může být jen pronesením prázdných frází, pokud do ní není zaplněno lidské srdce, či se v ní může skrývat velká síla. Dokládají to i výzkumy moderní vědy, která studovala vliv modlitby na lidské zdraví. Ti pacienti, za které byly prováděny modlitby byli uzdraveni dříve, než ti za které modlitby neprobíhaly. 

To, zda akt zasvěcení Ruska a Ukrajiny bude mít nějaký dopad na budoucí dění nejen na Ukrajině a v Rusku, závisí na tom, kolik lidí a jak upřímně se k duchu této modlitby připojí nejen slovy, ale celým svým životem. Dnes jsem v ČR poslouchal pořad Vertikála, kde každou neděli zaznívají zprávy z náboženského světa. O papeži Františkovi tam bylo slyšet moc, hovořilo se o jeho rozhovoru se Zelenským. Ale o této modlitbě míru ve které zazněla tak důležitá sebereflexe, tam nebylo ani slovo. 

Myslím, že je to pro dnešní dobu typické. V médiích dostává daleko více prostoru těm myšlenkám, které šíří různé formy nenávisti a rozdělení. K čemu jsou dobré prohlášení provozovatelů sociálních sítí o tom, že od této chvíle již nebudou v některých zemích mazány příspěvky vyzívající k vraždě Putina a dalších představitelů Ruska? Povedou jen k jednomu. Otevřou se tím další stavidla projevům zloby a nenávisti, která jako protiklad čisté a upřímné modlitby nás nemůže přivést nikam jinam, než k dalšímu utrpení a zkáze. 

Boží mlýny melou pomalu, ale melou jistě. Na chvíli odbočím. Možná jste zaregistrovali? Tento týden 23.3. zemřela na rakovinu Madeleine  Albrightová. Dožila se vysokého věku 84 let, ale přece. V jejím datu úmrtí je velmi zajímavá symbolika. Zemřela v den výročí zahájení bombardování Jugoslávie, přesně 23 let poté, kdy se na tomto prvním hrubém porušení mezinárodního práva ze strany velmocí v moderní době, jako tehdejší americká ministryně zahraničí významně podílela. Snad tato žena v duchovním světě si své omyly uvědomí a i samotní Srbové, kteří jí dali přezdívku krvavá Madla ji odpustí. 

Sluší se končit pozitivně, nadějí. I poselství z Fatima, stejně jako jiná obdobná proroctví končí dobře. Rusko se nakonec obrátí k Bohu. Ve světě zavládne mír. Neposkvrněné srdce matky boží zvítězí. 

Záznam obřadu zasvěcení Ruska a Ukrajiny ve Vatikánu

Článek ve Wikipedii: Zasvěcení Ruska

 

Autor: Petr Bajnar | neděle 27.3.2022 11:33 | karma článku: 20,71 | přečteno: 532x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,04 | Přečteno: 77x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 0 | Přečteno: 81x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma: 5,63 | Přečteno: 107x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Narodil se Kristus Pán!

Rok 2023 se blíží ke svému konci a jsou tu opět vánoce. Svátky, které si křesťanský svět spojuje s oslavou narození Ježíše Krista v židovském městě Betlémě.

24.12.2023 v 8:22 | Karma: 0 | Přečteno: 36x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

OBRAZEM: Při stavbě metra prorazili sklep. Radost měli i archeologové

27. dubna 2024  19:06

9. května uplyne padesát let od zahájení provozu pražského metra. Na spuštění nevzpomínají jen...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor

27. dubna 2024  17:35

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

  • Počet článků 606
  • Celková karma 4,02
  • Průměrná čtenost 1407x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.