Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč Rusko chce abychom platili za plyn rubly?

Ve čtvrtek 31.3. podepsal ruský prezident Putin dekret, podle kterého musí od 1.4. "nikoliv přátelské země"  platit za ruský plyn rubly. 

Evropští politici na tento požadavek reagovali jednohlasně tím, že  porušuje platné obchodní smlouvy a že se mu nepodvolí.

Když mainstreamový tisk o věci referoval, opomněl jednu důležitou věc o které Putin mluvil při svém televizním vystoupení. V důsledku sankcí nemá Rusko přístup k bankovním účtům u evropských bank, kde jsou faktury za plyn zasílány. Tedy i když  eura či dolary na účet převedeny, jsou okamžitě zablokovány, čímž s nimi ruská strana nemůže disponovat.  

Vzhledem k tomu, že platby za plyn se uskutečňují až koncem měsíce, plyn z Ruska do Evropy stále teče,  tak u nás stále vládne relativní klid. Postoj vlády mi připomíná postoj bývalého pražského primátora dne před tím, než tisíciletá povodeň zaplavila Prahu: "Situace je nadmíru výtečná" a ani nedoplní zásobníky plynu s odůvodněním, že je to moc drahé. Co se však stane, když Rusko kohouty za měsíc opravdu uzavře?

Stanou se dvě věci. Zemní plyn opět skokově zdraží. Vzhledem k tomu, že na plynu jsou závislé mnohé činnosti od pečení chleba po provoz krematorií, dojde k další vlně zdražování takřka všeho.

Zároveň nastane velký nedostatek této suroviny ve státech EU. Odborníci tvrdí, že výpadek dodávek z Ruska není možné krátkodobě nahradit z jiných zdrojů. Budou tedy zavedeny regulační stupně na jeho odběr, které v první fázi zasáhnou hlavně výrobní firmy. Ty budou muset zastavit výrobu. Tím  prudce začne růst nezaměstnanost a hospodářství se začne propadat do hluboké recese, která bude ještě umocněna i tím, že i u dalších surovin bude postupně Rusko požadovat platby v rublech.

Mnoho Evropanů opět zažije co je to skutečná bída. Bude růst nespokojenost obyvatel, objeví se sociální bouře a nepokoje. Vše to vyústí ve společenský rozvrat, který si dnes je těžko dokážeme představit. Myslíte si, že tak to již v blízké budoucnosti nemůže v Evropě dopadnout?

Nedělejme si iluze. Rusko není izolované. Sankce na něj uvalila jen EU, Británie, USA a několik dalších států jako je Kanada, Japonsko či Jižní Korea. Žádné sankce neuvalil např.  člen NATO Turecko. Rusko dál úzce spolupracuje s Čínou a Indií, od nichž může dovážet i některé potřebné technologie, k nímž na Západě ztratilo přístup. Rubl krytý zlatem opřený o bohaté nerostné zdroje a potravinovou soběstačnost perspektivně může velmi dobře ve světě konkurovat americkému dolaru, který ničím krytý není. 

Politiku sankcí vůči Rusku považuji do značné míry za pokryteckou. Když USA prováděly své vojenské intervence v zahraničí bez mandátu OSN jako bylo bombardování Jugoslávie či invaze do Iráku, nečelily žádným hospodářským sankcím. Proč neměříme každému stejným metrem?

V této chvíli se mi jeví v rámci EU osobně nejbližší politika maďarského premiéra Victora Orbána zdůrazňující maďarské zájmy a lituji, že podobnou politiku dobrých vztahů se všemi velmocemi na Západě i Východě nerazí i česká vláda. Na summitu EU Orbán prohlásil:

"Nesmíme být lhostejní k lidskému utrpení a miliónům lidí v nesnázích. Zároveň ale existují určité maďarské zájmy a ty může vedle nás válka ohrozit. V důsledku toho jsme v nebezpečné situaci, ale stojíme na straně Maďarska a díváme se na situaci maďarskou hlavou a z maďarské perspektivy."

Díky prozíravé politice Maďarska jsou nyní ceny elektřiny, ropy a plynu v této zemi podstatně nižší než u nás. Ostatně i geopolitické důvody invaze Ruska na Ukrajinu pojmenoval Orbán podle mého názoru docela přesně. Škoda, že podobná slova nezazněla i od Miloše Zemana. 

„Jsme pod křížovou palbou velkých geopolitických hráčů, NATO se stále rozšiřuje na východ, což se stále méně a méně líbí Rusku. Rusové vytyčili dva požadavky: Ukrajina musí vyhlásit neutralitu a NATO nesmí přijmout Ukrajinu. Tyto bezpečnostní záruky Rusové nedostali, proto je dostanou ve válce. V tom spočívá geopolitický význam této války,”

Každá válka je tragédie a to platí i o této válce. Za její těžké konečné dopady i pro nás, můžeme i my voliči. Necháváme se snadno manipulovat, nepřemýšlíme v širších souvislostech a kontextech. A dáváme pak ve volbách těm, jejichž politika nás dovede do velkých neštěstí. 

Na závěr bych se chtěl rozloučit opět slovy proroctví slepé jasnovidky baby Vangy týkající se Ruska a které jsem objevil dnes ráno na seznamu.cz. Potvrzují to, co říkají i jiná proroctví, že centrem obnovy spirituality po období velkého chaosu vedle Prahy a Čech, které se stanou světovým duchovním centrem, bude právě slovanské Rusko. 

"SSSR se po roce 2022 znovu zrodí a stane se velkou říší. A spiritualita bude oživena právě z Ruska. I když to nebude snadné". 

Putinovo zdůvodnění proč chce platby za plyn pro Rusko v rublech

Poznámka k diskuzi: Putinův dekret je jistě motivován i snahou posílit postavení rublu. Pokud nám bude USA prodávat zemní plyn, jistě bude požadovat rovněž platbu v národní měně, tedy dolarech a ne v korunách, juanech či v eurech. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Petr Bajnar | neděle 3.4.2022 10:11 | karma článku: 34,87 | přečteno: 1424x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,04 | Přečteno: 77x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 0 | Přečteno: 81x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma: 5,63 | Přečteno: 107x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Narodil se Kristus Pán!

Rok 2023 se blíží ke svému konci a jsou tu opět vánoce. Svátky, které si křesťanský svět spojuje s oslavou narození Ježíše Krista v židovském městě Betlémě.

24.12.2023 v 8:22 | Karma: 0 | Přečteno: 36x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor

27. dubna 2024  17:35

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Praktický i pro zábavu. Americká firma nabízí robopsa s plamenometem

27. dubna 2024  17:04

Americká firma Throwflame poprvé zveřejnila cenovku za svého robotického psa, který má na sobě...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 606
  • Celková karma 4,02
  • Průměrná čtenost 1407x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.