Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak čelit časům nesvobody?

"Fialova vláda je na čele celoevropského cenzurního tažení": Ne, tento titulek nepochází z některého z "dezinformačních serverů". Je názvem článku, který byl publikován 5.4. na serveru časopisu Reflex. 

Článek v Reflexu popisuje, jak v Česku a EU se rychle blížíme době, kdy veřejně bude opět, stejně jako za éry komunismu, moci být hlásán pouze jediný "správný názor". V článku se mimo jiné píše. 

9. března odhlasoval Evropský parlament Zprávu zvláštního výboru pro zahraniční vměšování do všech demokratických procesů v EU včetně dezinformací. Celý elaborát není ničím jiným než snahou modelovat cenzurními zásahy a zásahy jednotlivých vlád členských států svobodný a konkurenční tok informací. Zpráva přináší naprosto neuvěřitelné formulace a výrazy, které jako by byly převzaty z těch nejhorších normalizačních příruček, jako bylo Poučení z krizových let.

Omezování svobody slova a s tím spojená možnost represe toho, kdo se nepodvolí,  je výzvou k zamyšlení, jak se zachovat za stávající situace. Stále říkat otevřeně co si myslím s riziky nepříjemných následků, či se raději novým poměrům přizpůsobit a méně otevřeně mluvit?

V dobách nejhlubšího komunismu tu byla Svobodná Evropa, či Hlas Ameriky. Z jejich vysílání se posluchač mohl dozvědět alternativní pohled nejen na politické dění. Dnes tuto funkci plní hlavně některé internetové zdroje, které také nejsou vždy zcela objektivní, nicméně umožňují si na danou věc, třeba problematiku očkování či konflikt na Ukrajině, udělat širší názor. 

Za éry komunismu drtivá většina lidí si svůj názor nechávala pro sebe. Otevřeně se mluvilo v hospodách, ale na veřejnosti se mlčelo. To však rozhodně neznamená, že by všechny tyto lidi bylo možno paušálně označit za vypočítavce a zbabělce. U řady lidí byla velká míra opatrnosti nutností pro to, aby  mohli splnit svůj životní úkol a vytvořit něco důležitého pro budoucnost,  u jiných by neopatrnost vedla k těžkému poškození celé jejich rodiny. 

Naproti tomu ne všichni příslušníci disentu byli lidmi zcela mravnými a za všech okolností oddanými pravdě. Názorně to vidíme nyní, kdy bývalí disidenti ke krokům vlády omezujících svobodu slova mlčí, nebo zavádění cenzury dokonce podporují. Ukazuje se, že někteří disidenti za minulého režimu spíše bojovali proti komunistům, než za skutečnou svobodu a demokracii. 

Každý z nás má v životě nějaký úkol. Několik z nás má v osudu to, že při plnění tohoto úkolu mohou utrpět vážnou životní újmu, či dokonce zemřít. Byl to byl případ Jana Husa, který když by před kostnickým koncilem odvolal, popřel by pravdu, kterou řadu let hlásal. Byl to i případ Jana Palacha. Ve svém mladém věku 18 let pochopil, že jeho životním osudovým úkolem je se upálit, aby lidi vyburcoval z letargie po sovětské okupaci v srpnu 1968. A konečně byl to i případ atentátníků na Heydricha, kteří jistě při výsadku do protektorátu tušili, že jejich šance k přežití je minimální.  

Většina z lidí takovýto úkol nemá. Pokud ale i tak zemřou "mučednickou smrtí", když například v čase pronásledování ranných křesťanů se vydají dobrovolně na smrt, aby tak v sobě vytvořili pocit svatosti, jedná se mnohdy spíše o jejich ego a jistý druh manýry, než o projevy statečnosti. I sám Palach další od cesty sebeupálení odrazoval, když krátce před svou smrtí údajně prohlásil: "Můj čin splnil účel. Ale ať už to nikdo neudělá. Ať se ty studenty pokusí zachránit, aby celý život zasadili ke splnění našich cílů. Ať se přičiní živí v boji."

To, co by  v této chvíli jsme měli dělat nejvíce, není za každou cenu naplno vyřvávat svůj názor a poznané pravdy. Důležité jsou především dvě věci. Za prvé se nenechat strhnout běsy, které přichází. Za druhé si za všech okolností uchovat lidskost a to i vůči těm, kteří stojí na "druhé straně barikády".  

Konkrétním případem morálního selhání člověka za komunistického režimu bylo na jedné straně psaní dopisů žádající trest smrti pro Miladu Horákovou. Na straně druhé to byly teroristické akce bratří Mašínů vůči komunistickým funkcionářům. 

Příkladem morálního selhání člověka ještě nedávné covidové doby byla aktivní podpora diskriminace neočkovaných osob a povinného očkování na straně jedné. Slovní či fyzické útoky vůči osobám a majetku těch, kteří stáli za proticovidovými opatřeními na straně druhé.

Když jsem před nedávnem upravil svůj článek, v diskuzi pod článkem jsem byl označen za zbabělce. Možná zbabělý skutečně jsem, nicméně nemyslím si, že tento krok byl projevem zbabělosti. Myslím, že v této chvíli bylo rozumnější ustoupit, než trvat na svém a vystavit se tak riziku trestního stíhání, přinášejícího mnohé nepříjemnosti. Zvláště pak ve chvíli, kdy daný článek byl administrátory blogu označen "za porušující kodex blogera" a tedy i stažen z titulní strany idnes. 

Na závěr dovolte, abych se s Vámi podělil o výňatky z docela zajímavého komentáře Nepromarněme akt zasvěcení! z křesťanského prostředí na který jsem dnes na internetu narazil. Článek je reakcí na obřad zasvěcení Ruska panně Marii, který se uskutečnil 25.3. ve Vatikánu. Autor článku píše, co lidé musí změnit, aby tento obřad, ke kterému vyzvala p. Maria ve svých zjeveních ve Fatimě v roce 1917, nebyl jen prázdnou epizodou a Rusko zahnané do kouta se nestane "nástrojem božího trestu na hříšné lidstvo."

"Prvním krokem je jednoduše přestat fandit. Nikdo se nemůže chlubit nebo tvrdit, že má čisté svědomí. V těchto dnech je velmi působivé vidět, jak jsou někteří, aby souhlasili s Putinem, ochotni přehlédnout agresi, ničení, smrt a čtyři miliony uprchlíků, zatímco jiní, aby odsoudili Putina, jsou ochotni zavírat oči před zvěrstvy, které páchala i ukrajinská armáda, nebo dokonce romantizovat činy praporu Azov s jasnou neonacistickou matricí. Zavírat oči před jedním nebo druhým znamená být spoluviníkem násilí… Ti, kteří vidí pouze motivy některých, jako by se hřích týkal jen jedné strany, jdou nadále po špatné cestě… Existuje tisíc důvodů, proč vést válku a jen jeden, proč ji zastavit: vědomí, že každá válka s sebou přináší množství utrpení, násilí, ničení lidskosti, smrti, které zase vyvolává ještě více násilí, více ničení, více smrti. Neexistuje válka, která by nezpůsobila větší nespravedlnost než tu, kterou měla napravit...Dějiny jsou změtí křivd a důvodů a my se z nich můžeme dostat jen tak, že změníme perspektivu, že se zbavíme logiky nepřítele, iluze, že svět by byl lepší bez toho či onoho člověka, bez těch či oněch lidí. Můžeme se z ní dostat jen tak, že se vrátíme k Bohu a začneme od sebe."

 

 

 

 

Autor: Petr Bajnar | sobota 9.4.2022 6:28 | karma článku: 36,90 | přečteno: 1495x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,04 | Přečteno: 77x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 0 | Přečteno: 81x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma: 5,63 | Přečteno: 107x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Narodil se Kristus Pán!

Rok 2023 se blíží ke svému konci a jsou tu opět vánoce. Svátky, které si křesťanský svět spojuje s oslavou narození Ježíše Krista v židovském městě Betlémě.

24.12.2023 v 8:22 | Karma: 0 | Přečteno: 36x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

Spolek chce s klimatickou žalobou uspět jako Švýcarky. Mají šanci, míní expertky

27. dubna 2024  19:54

Evropský soud pro lidská práva rozhodl minulý týden ve prospěch dvou tisíc švýcarských seniorek. Ty...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 606
  • Celková karma 4,02
  • Průměrná čtenost 1407x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.