Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

30.duben a první máj

Je poslední den měsíce duben. Den ve kterém se prolínají historická výročí s mými osobními  a rodinnými vzpomínkami. 

30.dubna 1945 byla Rudou armádou osvobozena má rodná Ostrava, v níž jako dvojměsíční dítě bydlel i můj budoucí otec. Ve stejný den Adolf Hitler ve svém berlínském bunkru spáchal sebevraždu.

30.dubna 1948 se ve Frýdlantě nad Ostravicí narodila moje maminka. V tomto městě v podhůří Beskyd prožila dětství a dospívání. Za pár desítek let pak zde prožila svůj důchodový věk. 

30.dubna 2021 byl do země vysypán popel, který zbyl po kremaci z jejího těla. Fyzicky tu maminka již přes rok není, jako nesmrtelný duch je tu však se mnou a všemi stále ve spojení. 

30.dubna 1961 se narodil můj oblíbený filmový a divadelní herec Jaroslav Dušek. Vzhlédnutí jeho divadelního představení "Čtyři dohody" bych doporučil každému, kdo v životě řeší problémy nejen s výchovou dětí. 

Noc z 30.4. na 1.5. je již tradičně spojena s "pálením čarodějnic". Původ svátku spadá do období, kdy naše území obývali Keltové. Keltští kněží- druidové, rozdělili rok na dvě části: světlou a letní, temnou a zimní. Svátek slavený zpravidla v předvečer prvního máje nazvali Beltain, Germáni ve stejnou noc slavili Valpružinu noc. Vzhledem k tomu, že 1.5. byl podle starého kalendáře zasvěcen svatému Filipovi a Jakubovi, známe i termín Filipo-Jakubská noc.

V starých dobách se jednalo především o svátek plodnosti. Byly zapalovány ohně, věštila se budoucnost, prováděly se různé magické obřady, někdy docházelo i k neřízeným sexuálním orgiím. Křesťané se této noci provázené magií často spojené s nečistými silami báli a je logické, že církev se pod hrozbou přísných trestů snažila tyto magické obřady potlačit.

Jistě nebylo náhodou, že právě v noci z 30.4. na 1.5.1776  poblíž bavorského Ingolstadtu se v lese sešli poprvé členové hnutí iluminátů. Pět mužů drželo v rukou louče a ustavilo nová pravidla řádu. V roce 1784 byla činnost spolku v Bavorsku zakázaná a spolek byl nucen přejít do ilegality. O iluminátech se dodnes v nejrůznějších konspiračních teoriích spekuluje jako o podzemních organizátorech nejrůznějších revolucí a zákulisních hráčích světového dění snažících se stvořit "nový světový řád". Slovo iluminát vychází ze slova "osvícený" a souvisí s okultními znalostmi často vysoce společensky postavených členů řádu. 

V noci z 30.4. na 1.5.2004 ČR a řada dalších zemí vstoupila do EU. Tehdejší premiér Špidla přivítal vstup na Staroměstském náměstí. Prezident Klaus vystoupil se svým projevem na mýtické hoře Blaník, kde varoval před nepřiměřeným očekáváním a následnou deziluzí. 

I den prvního máje v dřívějších dobách souvisel s oslavou přírody, plodnosti a jara. Zdobily se stromy a stavěly se máje. V katolickém prostředí se slavily Mariánské pobožnosti, kult Marie vychází z kultu matky země. Díky popularity Máchova Máje nabyl v Čechách první máj více romantické podoby jako svátek lásky a zamilovaných. 

Zejména v době komunismu byla tato podoba svátku překryta svátkem práce. Ten vyhlásila již v roce 1889 socialistická II internacionála jako vzpomínku na vypuknutí později krvavě potlačené stávky amerických dělníků v Chicagu (1.5.1866). K slavení svátku práce se v různé formě připojili nejen komunisté, ale ve své době i nacisté, či katolická církev (1. květen zasvětila svatému Josefu). Pro komunisty byl 1.Květen nejdůležitější svátek v roce. Dodnes vzpomínám na prvomájové průvody, účast v kterých byla v čase mých středoškolských studií povinná. I když komunisté se veřejně deklarovali jako ateisté a na okultismus se dívali s posměšky, v soukromí se mnohdy chovali jinak. Ostatně i hlavní komunistický symbol- pěticípá hvězda, je ve své podstatě pentagram se kterým se setkáváme u různých kultů. 

Každý 30.duben je jiný, někdy máme počasí hezké, někdy prší. Vzpomínám na 30.4.2017. Tehdy byl velmi chladný duben. Sníh ležel ještě na konci měsíce i v podhůří hor a já si ten den ještě v Jeseníkách naposledy užíval běžecké lyžování. Rok na to byl duben velmi teplý a blížil se létu. Díky tomu jsem již poslední dubnový den trávil koupáním v blízké řece Ostravici. Letošní závěr dubna je takový průměrný. 

z jarního Frýdku-Místku

 

 

 

 

 

 

Autor: Petr Bajnar | sobota 30.4.2022 7:59 | karma článku: 18,66 | přečteno: 280x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

Duben roku 2024 se pomalu blíží ke svému konci a mně napadlo zamyslet se nad tím, co se v tomto období ve světě a v našich luhách a hájích stalo.

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0 | Přečteno: 1x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 34x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,04 | Přečteno: 77x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 0 | Přečteno: 81x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma: 5,63 | Přečteno: 107x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27,  aktualizováno  17:51

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

KOMENTÁŘ: Trumpovy trampoty s potraty. Mohly by mu prohrát volby?

28. dubna 2024

Premium Donald Trump rozjíždí prezidentskou kampaň a průzkumy říkají, že to bude souboj prsa na prsa s Joem...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57,  aktualizováno  16:33

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Podle policie měl...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  16:27

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 607
  • Celková karma 2,68
  • Průměrná čtenost 1405x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.