Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami. 

S koncem starého a počátkem nového roku se vždy vynoří nejrůznější věštci, kteří zveřejnují předpovědi co by se tak mohlo v novém roce stát. 

Do tohoto ranku patří i předpovědi budoucnosti z indických knihoven palmových listů, o kterých jsem v minulých článcích psal několikrát. Tyto předpovědi obsahují i popis toho, jak se bude vyvíjet Česká republika. 21.5.2017 proběhla v Brně přednáška, kdy indickými Nadii byla dána předpověď pro ČR pro období 2017-2025. 

V předpovědi byly zmíněny dva kritické roky. Prvním byl rok 2020, rok kdy vypukla epidemie covidu. Druhým krizovým má být rok 2024. Co nám přinese, na to si ještě musíme počkat. Vedle události které jsou bez jasnovidných schopností nepredikovatelné, jsou zde určité trendy, kterými se nyní chci zabývat při pohledu na zahraniční politiku, vnitrostátní záležitosti a klimatickou změnu.

MEZINÁRODNÍ POLITIKA, GEOPOLITIKA

Od února 2022 je hlavním zahraničně politickým tématem válka na Ukrajině. Na Rusko byly kolektivním Západem uvaleny tvrdé sankce, které měly zemi srazit na kolena. Na Ukrajinu také začalo od roku 2022 proudit obrovské množství zbraní ze Západu. Ty měly ukrajinské armádě při připravované letní ofenzivě pomoci vytlačit Rusko z území Ukrajiny. Ani jeden z cílů se dosáhnout nepodařilo. 

Ukázalo se, že Rusko je silnější, než většina analytiků předpokládala. Nic nevypovídá víc o současných změnách na poli geopolitiky, než návštěva německého a ruského prezidenta ve Spojených arabských emirátech. Zatímco německý prezident musel poníženě čekat v letadle, než se s ním sejde vedení země, ruskému prezidentu bylo připraveno triumfální přijetí. 

Rusko spolu s Čínou, Indií, Brazílii a JAR je členem organizace BRICS, která vznikla v roce 2009. V příštím roce dojde k jejímu dalšímu rozšíření o Irán, SAE a další státy. Již nyní mají státy BRICS dohromady větší HDP než země G7 a lze očekávat další růst vlivu těchto zemí na úkor kolektivního Západu. 

Dominance USA a spolu s ním i amerického dolaru pozvolna končí. Svět se stává multipolárním, kdy hlavním geopolitickým rivalem USA se stává Čína, jež je dnes nejsilnějším geopolitickým hráčem ze zemí BRICS a ve spojenectví na suroviny nejbohatším Ruskem je neporazitelná.  

Do tohoto procesu přeformátování světa zapadá i konflikt na území Izraele. Útok Hamásu a následná speciální vojenská operace Izraele v pásmu Gazy opět připoutal k Izraeli zájem světa. Ukázalo se přitom, že Izrael se těší bezvýhradné podpoře jen několika zemí (včetně ČR). Dokonce i většina západních zemí hlasovala v OSN za rezoluce proti politice Izraele, nebo se zdržela hlasování. To pro Izrael obklopeném arabským světem nevěstí do budoucna nic dobrého, i když se mu podaří ze svého pohledu v příštích měsících operaci v Gaze úspěšně ukončit. 

Úpadek Západu je zákonitý. Je zde jistá analogie s pádem Římské říše. Římané se ve své době považovali za vrchol civilizace, každý kdo nebyl Říman byl sprostým barbarem. I dnes jsme stále svědky podobného způsobu myšlení. My jsme ten civilizovaný Západ a tam je ten barbarský Východ a Jih. A stejně jako na konci starověku tehdejší "barbaři" přispěli k pádu Římské říše, tak i dnešní barbaři z řad migrantů přispívají významnou mírou k pádu západního světa. 

 

VNITOSTÁTNÍ POLITIKA

V lednu 2003 byl prezidentem ČR zvolen generál Pavel a tak byl dokončen proces, kdy všechny klíčové posty ve státě připadly stranám pětikoalice.

Byl to však její poslední velký úspěch těchto stran. V průběhu roku se ze strany vlády hromadily nejrůznější přešlapy, které ke konci roku vedly k věci dosud nevídané. Vládu již nekritizovala jen opozice, ale začala jí kritizovat i většina mainstreamových médií dosud výrazně provládních. Zatím však tato kritika nejde do hloubky, do podstaty věci a vyhýbá se některým tématům. Například nesmyslnému vyhazovu peněz za americké stíhačky. 

Premiér Fiala ve svém vánočním projevu řekl, že to nejhorší již máme za sebou a situace se již v roce 2024 začne zlepšovat. Tomu však věří jen málokdo.

Leden 2024 bude ve znamení začátku platnosti "konsolidačního balíčku", který přines další pokles reálných mezd a pravděpodobně i zdražování. Spíše než uklidnění situace pak přijdou další přešlapy vlády, růst nespokojenosti s politickou situaci a nárůst obav obyvatelstva. Velkým rizikem je bankrot zejména vysoce energeticky závislých firem a růst nezaměstnanosti. Některé predikce počítají s možností masových stávek které mohou vést až k pádu vlády.

Ekonomická a společenská krize do které padáme přitom je logickým důsledkem mimo jiné toho, jak hlasujeme ve volbách. Ač disponujeme všemi potřebnými informacemi, často bez hlubší analýzy dáváme ve volbám hlas těm stranám a osobnostem, kteří dávají veřejně najevo opovržení nad vlastenectvím a ochotu položit na první místo zájmy nadnárodních institucí a firem, a pak teprve občanů ČR. Představitelé pětikoalice se nikdy netajili tím, že pro ně rozhodně nejsou zájmy českého občana na prvním místě. 

KLIMATICKÁ ZMĚNA

Jedním z ústředních témat začínajícího roku budou jistě klimatické změny. Někteří lidé, bohužel zejména na poli alternativy i přes fakta, realitu klimatických změn popírají. Naopak klimatologové jsou stále více překvapování rychlostí změn jakou je například nárůst teploty oceánů, které neodpovídají modelům, jež používají. 

Ukazuje se stále více, že klimatická změna je kombinací vlivu člověka a přírodního procesu, který se na Zemi pravidelně opakuje jednou za 12000 let. To již věděly staré kultury a dnes to začíná poznávat i moderní věda. Emise skleníkových plynů člověkem je tak jen jeden z faktorů, který celý tento proces ovlivňuje.

Ambiciózní Greendeal tak ani při snížení emise skleníkových plynů na nulu rozhodně nedokáže odvrátit klimatickou katastrofu, pouze její příchod zpomalí o několik měsíců, maximálně let. Nadto povede k většímu zdanění a celkovému zchudnutí a ztráty konkurenceschopnosti západních ekonomik vůči zemím, které si s emisemi až tak hlavu nelámou.

To na co by by jsme se měli podívat na prvním místě je přelidnění planety. Bez dobrovolného snížení počtu lidí na Zemi bude jakákoliv ekologická opatření odsouzená k nezdaru. To slovo dobrovolné bych chtěl podtrhnout. Jakékoliv jiné technicistní omezení lidské populace o kterých se diskutuje na poli alternativy nebude úspěšné a nedosáhne plánovaných cílů.

ZÁVĚR

Pohled do budoucnosti není příliš optimistický. Je však třeba zdůraznit, že vše zlé je k něčemu dobré.

Příští rok bude jen jeden z mnoha roků přechodu, který na svém konci přinese jiný svět a jinou společnost, prorokovaný zlatý věk, který zahajuje další cyklus Platonského roku zásadně ovlivňující dění v přírodě i lidské společnosti.  

 Klimatické katastrofy, výbuchy sopek a zemětřesení, epidemie nových nemocí, válečné konflikty, ekonomické a sociální krize tedy mají mezi sebou hlubší souvislost. Více než obavy a deprese by měly tyto události v nás vzbuzovat naději, že nový lepší věk se již blíží. 

Krátce před tím, než publikuji tento článek tu máme první významnou událost tohoto ranku. Silná zemětřesení v Japonsku nejsou vyjímečná. Ale načasování na 1.1. má svou symboliku. 

 

 

 

Autor: Petr Bajnar | pondělí 1.1.2024 10:18 | karma článku: 0 | přečteno: 81x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,04 | Přečteno: 77x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma: 5,63 | Přečteno: 107x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Narodil se Kristus Pán!

Rok 2023 se blíží ke svému konci a jsou tu opět vánoce. Svátky, které si křesťanský svět spojuje s oslavou narození Ježíše Krista v židovském městě Betlémě.

24.12.2023 v 8:22 | Karma: 0 | Přečteno: 36x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

České 11.září!

Je sobota 23.12., den před začátkem vánoc a v ČR je den státního smutku. Důvodem je hrůzný čin osamělého střelce, který se v den zimního slunovratu 21.12. rozhodl hromadně zabíjet.

23.12.2023 v 12:02 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

  • Počet článků 606
  • Celková karma 4,02
  • Průměrná čtenost 1407x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.