Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti

J69a24n 16R83á11ž

14. 4. 2016 19:20

Taky jsem v životě zažil údobí nekritického až extatického pohledu na Tibet, zejména pod dojmem kouzelne knihy "Ztracený obzor" od Jamese Hiltona a samozřejmě krásné filmové pohádky " Sedm let v Tibetu".

Pak jsem Tibet navštívil. Nejprve Ladakh, což je indický "Malý Tibet" a pak čínskou část.

V Ladakh se jeví vše kouzelné, romantické a splňuje to, co jsme si o Tibetu v mládí vysnili. Reálně však středověk.

V čínském Tibetu je romantika dávného Tibetu už jen divadlem pro turisty a všude je vidět, že Tibet nakročil do jedenadvacátého století. A s tím tak mizí další romantická představa o zemi, kde jedinou náplní života tamních obyvatel je meditace. Ale i tak je Tibet krásný a rozhodně stojí zato jej navštívit.

Neumím posoudit, zda je tato proměna pro Tibeťany dobře, ale je to fakt a je to nevratné.

P.S. Článek se mi moc líbil i když si nemohu odpustit výtku, že mýty nemají být předkládány jako skutečnost.

0 0
možnosti

:-)......MOc se mi to líbilo ! JEště bych to doporučoval k přečtení Kalouskovi a Bursíkovi s Jau, Jau ! R^R^R^

0 0
možnosti

Zatím to vypadá na seriosní přístup k danému tématu.R^

1 0
možnosti

P60e11t83r 13B42ü19r69g75e50r

14. 4. 2016 16:53

Nemyslím. Nepíše se zde o ekonomice Tibetu, založené na otroctví, životním zadlužení, není ani zmíněno správní uspořádání odpovídající spíše raně feudální společnosti i s průvodními jevy jako je mučení atd.

Článek je napsaný tak abychom viděli tuto zemi v požadovaném světle: Hluboce duchovní říše obývaná lidmi, kteří dokáží čelit tvrdému klimatu a jsou svobodni a šťastni - minimálně do té doby než jim tam ta sousední velmoc začne zavádět své pořádky.

V článku nejsou vůbec zmíněny kruté boje o moc jednotlivých mnišských řádů, to, že ne všichni dalajlámové byli takoví, jak je představují západní filmy. Místo toho je opakovaně připomínána ta půvabná pohádka o reinkarnaci a hledání nástupce.

O otrokářských praktikách, o tom že téměř všichni obyvatelé něco těm klášterům dluží s docela drsným úrokem se zde neobjevila žádná zmínka.

Někde jsem také zaznamenal, že v době výbojů bylo potřeba více prostředků - a tak byla zavedena daň na uši. A ten kdo daň zaplatil, uši měl.....

Pokud tedy poslední znak v nadpisu - "I." má býti příslibem pokračování, přimlouval bych se, ať už raději v tomto slaďoučkém korektním a neurážejícím pozitivním duchu žádné není.Rv

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS