Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J65a14n 29R26á70ž

14. 5. 2016 11:41

Poznámka o tom, že v době křtění údajně českých knížat byla mocenským centrem českých zemí Morava, je kouzelná v tom, že tehdy žádné české země neexistovaly. Existovalo území, které nemělo jednoho vládce ležící mezi Franckou a Velkomoravskou říší , nazývané Boemia a její obyvatelé byli Boemani. Na tomto území bylo usídleno kolem hradišť 15 doložitelných kmenů, které kažfý měl svéjo vůdce. Tedy těch 14 t.zv. českých knížat, bylo zřejmě jen několik zástupců kmenů, které se obávaly moravského knížete Mojmíra a tak hledali záštitu u Ludvíka-Němce. Ke spojení těchto kmenů došlo až pod hrozbou obsazení území dnešních Čech ze strany Franků a tyto spojené kmeny Boemanů porazily roku 849 francké vojsko, čímž zabránily obsazení území a jeho připojení k Francké říši.

Tolik říkají Fuldské anály, které jsou jediné, alespoň trochu věrohodné prameny informací z té doby.

Stejně tak poznámka o tom, že Velkomoravská říše ovládala i Slovensko se vymyká historické realitě, neb zeměpisný pojem Slovensko, vznikl až v devatenáctém století, když ho vymysleli slovenští národovci.

0 0
možnosti

P81e77t71r 14B53a56j34n82a10r

14. 5. 2016 12:26

Jistě máte pravdu s těmi centry. Čechy, Morava ani Slovensko, stejně jako Polsko či Německo neexistovaly. Mluvím o území. Centrem státnosti ve středu Evropy 9.stol. byla dnešní jižní Morava, v století 10. již Čechy.

0 0
možnosti

Musím smeknout před dobře napsaným průřezem našich dějin. Měl bych k tomuto pěknému dílku jen několik poznámek, které nikterak nemíní snižovat hodnotu článku.

Často se píše, že se do Čech šířilo křesťanství latinsky a lid mu nerozuměl. Misionáři vždy uznávali zásadu, že prvně se musí naučit jazyk země a pak teprve začít kázat. V klášteře ve Fuldě uchovávají bibli z 9. století, v níž jsou glosy (vpisky) starou češtinou. Jsou to nejstarší zapsaná česká slova. Všeobecně se soudí, že se tam připravovali misionáři na své dílo. Přijetí křesťanství ze Západu by znamenalo uznat i politickou svrchovanost Západu, to panovníci Velkomoravské říše nechtěli, proto si v roce 863 pozvali řecké misionáře Cyrila a Metoda. V roce 864 pozval bulharský car misionáře z Říma. Důvod měl stejný: kdyby přijal křesťanství ze sousední Byzance, dostal by se tím pod jejich politický vliv. Ti misionáři poslaní papežem se samozřejmě naučili slovanský jazyk. Dopadlo to tak, jak to dopadnout muselo: V Bulharsku se nakonec prosadil byzantský vliv, u nás se prosadil západní vliv. Kníže Václav měl u sebe kněze Pavla. Soudí se, že to byl poslední kněz slovanského obřadu na knížecím dvoře. Boleslav ho vyhnal a nahradil kněžími latinského obřadu.

Volba Habsburky na český trůn v r. 1526 se zdůvodňuje různě, například tureckým nebezpečím. Já bych nezastíral. že důležitou roli sehrály úplatky. V účetních knihách Habsburků je uvedena suma i jméno českého šlechtice, který jipřevzal. Mezi voliteli byli pouze dva katolíci. Já vím, že nám to nedělá čest, přesto bych to nezastíral.

Podobně bych se uchýlil od běžného tvrzení, že Masaryk byl z česko-slovenské rodiny. Je přeci známo, že Masarykova matka byla Němka.

Zmínil jste, že u nás byla demokracie až do 2. světové války. Já k tomu však obvykle dodávám, že současně bylo u nás silné komunistické hnutí, například většina spisovatelů a umělců vůbec byla členy KSČ nebo alespoň zastávali komunistické ideje. Díky tomu pak se po válce hladce dostali komunisté k moci.

1 0
možnosti

P93e68t15r 76B91a85j13n79a57r

14. 5. 2016 12:21

Díky za upřesnění rané fáze českých dějin. Jistě zde byly mocenské úmysly na obou stranách, francké a byzantské. Teď šlo o diplomatický um vládců, jak se v tom naučit chodit ve prospěch své země.

Co se týče komunistů, ti by se pravděpodobně dostali k moci i bez větší podpory lidu domnívám se. ČSR spadala do sféry Moskvy a to bylo určující.

0 0
možnosti
  • Počet článků 606
  • Celková karma 3,96
  • Průměrná čtenost 1407x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.