Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

No dobře. Ale britské korunovační klenoty jsou běžně vystaveny v Toweru, takže je otázkou proč se sekulární republika brání běžnému muzejnímu režimu koruny. Otázka tedy trvá: proč by nemohly být korunovační klenoty vystaveny trvale? Když v Británii, kde je monarchie setsakra živá, vystaveny být mohou.

O posvátnosti či neposvátnosti se přít nehodlám. Především proto, že ten pojem má obrovské spektrum významů. Je tedy otázkou, zda jste si s autorem článku vůbec porozuměli.

Ano, klenoty jsou mnohým posvátné - jako vlajka či hymna (které jsou veřejně vyvěšovány či veřejně zpívány). Je však velmi málo těch, pro které jsou posvátné tak, jako byly posvátné háje našich předků či relikvie Svaté církve, (k oběma se kromě zasvěcených nesměl nikdo přiblížit).

Který význam používáte Vy a který podle Vás autor kritizovaného článku?

1 0
možnosti

P50e51t67r 59B19a15j45n66a15r

13. 6. 2016 16:01

Já myslím, že mají význam obojí. Tedy na jedné straně jsou součástí národních symbolů a pak ještě mají význam nadto duchovní.

Myslím si, že velká část národa to tak podvědomě cítí aniž si to uvědomují, proto je tolik lidí ochotno tolik hodin strávit ve frontě na korunu. Ale jak píši. Žijeme v racionální době, která se těmto duchovním tématům programově vyhýbá. Na rozdíl od kultur starověkých, kdy tyto záležitosti hráli často klíčovou roli, protože tito lidé pěstovali více cit-intuici, bez kterého není možné pochopit význam těchto relikvií a předmětů.

Autor článku v LN zjevně vidí korunu jen jako symbol obdobný vlajce či znaku, lišící se pouze šperkařskou cenou.

0 0
možnosti

Dobrý den, pane Bajnare, vaše články mám ráda, i když tento o posvátnosti korunovačních klenotů mi nesedí. Posvátné je přece všechno, proč vyjímat nějaké věci? To přesně vede k modloslužebnictví, namísto toho, aby ten, kdo zavítá do Prahy, mohl nahlédnout, potěšit se a zapřemýšlet o tom, jak to tenkrát bylo :-)

0 1
možnosti

P29e83t52r 78B96a20j31n60a74r

13. 6. 2016 13:58

Dobrý den paní Pavlíková. Děkuji za názor. Ano posvátné je vše. Ale zároveň jsou některé věci posvátnější, tak jako jsou některá místa duchovnější a některá méně.

Svatováclavská koruna není cenná svým zlatem, ani jen jako prostá sbírka drahých kamenů. Je cenná uspořádáním kamenů pocházejících z různých míst planety Země, které tvoří určitý řád, který my neznáme. Tedy nejde o klanění se nějakému předmětu. Jde tu o myšlenku kosmického řádu kterou koruna vyjadřuje. V tom se liší od všech ostatních královských evropských korun, které mají pouze cenu šperkařskou, ale již ne duchovní.S tím souvisí i známá pověst o tom, že kdo si korunu nasadí neprávem bude ukrácen na životě.-viz Heidrich.

0 0
možnosti
  • Počet článků 606
  • Celková karma 4,02
  • Průměrná čtenost 1407x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.