Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Moc nerozumím tomu, proč je třeba zavádět takový složitý konstrukt, jakým je základní nepodmíněný příjem. Proč prostě a jednoduše nesnížit daňovou zátěž?

0 0
možnosti

ZNP by ve vspolečnosti fungoval pozitivně, pokud by nahradil veškeré sociální dávky včetně důchodů a placení zdravotního pojištění. Prostě občan tohoto státu by od narození do smrti dostával určitou stabilní částku a víc by se už o něj stát nestaral. Pokud by někdo tyto peníze propil nebo prohrál na automatech, nic by on ani jeho rodina od státu nedostali. Ušetřily by se tak peníze za spoustu úřadů a úředníků. Muselo by se ovšem zpřísnit získávání občanství, a také by byla nutná daňová reforma, nahrazení přímých daní nepřímými. A hlavně úloha státu by se musela omezit jen na ty životně důležité věci, sport, kulturu i charitu a různé neziskovky by si museli financovat sami občané. Jenže tak by o dobré živobytí přišla spousta parazitů, kteří se navenek tváří pravicově, ale pro sebe si nárokují socialismus z cizích kapes.

3 0
možnosti
Foto

vyvlastnění všech Bakalů by nepodmíněný příjem umožnilo

0 4
možnosti
Foto

Jojo, bolševicio umějí akorát krást a vraždit. A nakonec všechno prožerou.

0 0
možnosti

J12a54n 38R16á23ž

14. 10. 2016 15:03

Jakákoliv materiální výhoda, kterou člověk získá bez vlastního přičinění, brání přirozenému vývoji lidstva.

Jakýkoliv příjem, který člověk dostane, aniž by k jeho získání vyvinul vlastní iniciativu, ničí přirozený řád.

Nepodmíněný příjem je zrůdnost, jehož zavedení je jen dalším hřebíkem do pomyslné rakve euroatlanticke civilizace, jejíž úspěchy byly založeny na principu nedílné odpovědnosti za svůj život a pracovitostí.

0 2
možnosti
Foto

A35l12e20š 67M10e80r35t22a

14. 10. 2016 19:19

Jak autor správně uvádí, tak v současnosti je zavedení toho to systému neuskutečnitelné, ale mám za to, že v budoucnosti bude zavedení ZNP nezbytností. Rozvoji robotizace a tím i zvyšování produktivity práce zatím brání dostatek levné pracovní síly, což se ale začíná měnit, protože i Čiňané a další obyvatele zemí, kde tato levná pracovní síla žije požadují dorovnání své životní úrovně na západní standart. Očekávaná další průmyslová revoluce nejspíše výrazně promění společnost a aby nedošlo k sociálním otřesům budou se muset státy postarat o část lidstva jejiž práce již nebude zapotřebí.

0 0
možnosti

"Reálné je pouze zavedení částečného ZNP, které by sice plně nepostačovalo k životu, ale mohlo by např. zjednodušit systém sociálních dávek."

Ani to by IMHO nedopadlo. Zase - záleží o jaké částce se bavíme, ale v zásadě platí, že každá tisícovka ZNP (ve variantě pro všechny včetně dětí) znamená náklady 120 miliard ročně. Současné náklady na sociální dávky mimo důchodů jsou kolik? Hrubým odhadem se to vejde do 100 miliard, což odpovídá ani ne tisícovce ZNP. Zase narazíte na to, že buď budete vyplácet tak málo, že to současné sociální dávky nenahradí a nebo to bude stát obrovskou hromadu peněz navíc.

0 0
možnosti
Foto

Myslím, že v dlouhodobém horizontu je to pro lidi demotivující. Už takto je naše společnost zpohodlnělá a líná. Je to krásně vidět v kontextu s ilegální migrací. Lezou sem statisíce vyžírků, kteří se ani netají tím, že hodnoty které vyznává tato společnost jsou jim ukradené a že se nemíní přizpůsobit. Přesto nejsme schopni a asi ani ochotni to zastavit.

4 0
možnosti

Za pouhý základní nepodmíněný příjem by tu nebyli ani nepřizpůsobiví ze Slovenska.

1 0
možnosti

P90e44t54r 50D35r30a97p54a79l

14. 10. 2016 12:46

u těch záporů ste nezmínil ještě jeden: pravděpodobně by skokově došlo ke zvýšení cen, takže ve finále by možná nula od nuly pošla

0 0
možnosti

P85e19t90r 56B26a12j57n13a41r

14. 10. 2016 12:51

To není jednoznačné. Teď se hromadně tisknou peníze a k růstu cen běžného zboží nedochází. Růst cen by přišel jako důsledek větší poptávky a to by zase na druhé straně stimulovalo ekonomiku, kdyby jsme to měli říci čistě ekonomicky.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS