Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R^

Prosím, někteří "nobelovkáři", mimo své pole působnosti, mohou tvrdit co chtějí a nejčastěji se to odvíjí v rámci filosofie, aby si tímto nekompenetním přesahem nezničili reputaci. Opomineme-li krizi filosofie, která se přesouvá někde jinde a zaměňuje se za neověřený předpoklad, můžeme i my toho využít a schovat se za tzv. filosofii, ale pozor, filosofie nemá poskytovat resultát, ale otázky, i když, jak jsem se zmínil, vše se vyvíjí a nabírá jiný význam, např. výrobní filosofie, která poskytuje konkrétní produkt. Ohledně rovnovážných stavů - vemte si obyčejnou rezonanci, která je důsledkem optimalizace ze souboru vlastností s minimálním energetickým příjmem a jeho zachováním. Sekundární projevy, např. rozsypaná mouka na rezonující desce se seřadí do geometrických obrazců, protože právě toto indikuje energetická minima a maxima vzájemně se indukujících v udržení tohoto stavu, jejiž diskrétní hranice musí odrážet jakousi geometrii, tedy není to výsledkem žádné boží inteligence ani dalšího nadpřirozeného. Podobně stejně se to týká všeho ostatního. Nejtrasparentnějším příkladem je tvar planet - koule, která odráźí nejnižší energetický stav a stabilitu, tedy žádná boží prozřetelnost v tom nehraje ani minimální roli. Shrnuli-to, pravidelný tvar a řád existuje z důsledku minimalního energetické výdaje a zachování se, což je předpoklad stability a díky tomu existujeme.

0 0
možnosti

Pěkné... teď eště vysvětlit kde se vzala ta energie?

0 0
možnosti

Překvapivě pěkně popsané. Dovolil bych si rozporovat pouze to, že vesmír čerpá energii z vakua - fyzikové si to představují jinak (vesmír energii nikde nečerpá, vznikla při Velkém třesku a od té doby se jedná o uzavřený systém). Ale jsem zvědav na druhý díl.

0 0
možnosti

Děkuji za ocenění. Ale nejásejte, brzy zase převládne pavěda.:-).

Vesmír je uzavřený systém? A co jej uzavírá? Já myslím, že žádný systém není ve skutečnosti uzavřený, stejně jako není ideální kapalina, ideální plyn, dokonale tuhé těleso, dokonalá koule... To vše je pouze v hlavách matematiků a fyziků, kterým to zjednodušuje výpočty v podmínkách, které se ideálu blíží.

1 0
možnosti
Foto

Zajímavý článek. Moc pěkně napsáno. Obdivuji Váš přehled, byť jste jen vzdělaný laik. A to laik nemyslím nijak negativně.

0 0
možnosti

Děkuji. Já toho ale tolik zase neznám. Z množství informací si akorát vybírám to, co považuji za zásadní a nosné.

0 0
možnosti

Objevil jsem velice zajímavý alternativní názor na vznik života. Doporučuju:

http://www.noveteorie.cz/BIOLOGIE.html

0 0
možnosti

To jsem už posledně rozporoval. Dal jsem si tu práci a přečetl to. Autor příliš nerozumí biologii, neví, jak funguje přírodní výběr, takže sice nastínil svou představu, ale rozhodně to není alternativní teorie. Podobně je dost přitažená za vlasy jeho představa kolonizace vesmíru. První fáze možná takhle mohou probíhat, ale ten závěrečný vývod už je fantazmagorie, v níž dokonce popírá svůj předchozí text.

0 0
možnosti

J59o24s55e21f 68P55o18t31r

9. 2. 2017 21:18

pane Bajnar,

základním zákonem o kterém jste měl mluvit je 2. termodynamický zákon, který podstatně ovlivňuje vesmír i nás v každodenním životě, vše se rozkládá, snižuje se míra energie, vše jednou skončí v mrazivé smrti - entropie systému bude maximální.

Život je v přímém protikladu tohoto zákona, život snižuje entropii a zvyšuje uspořádanost. Je fakt, že Sluneční soustava je otevřený systém, ale základní zákon vesmíru jde proti životu.

Jedním z důsledků tohoto zákona je i vznik života ve vodě. Zapamatujte si vy, i ostatní, že život nemohl vzniknout ve vodě, protože voda okamžitě rozkládá polypeptidy a bílkoviny, základní kameny životy. Život může existovat pouze v buňce s ochrannými obaly a membránami, které selektivně propouštějí molekuly.

Žádná teplá jezírka, ani podmořské dýmáky, současné vědecké paradigma je, že život nejpravděpodobněji vznikl někde na povrchu jílu. Třeba proto ta euforie vědců, když zjistili, že na Marsu jsou místa ukazující na jílové povrchy.

0 0
možnosti

To, že když ponechám byt ladem, tak se sám neuklidí, nýbrž ještě více zpustne je myslím pro každého zřejmé z vlastní zkušenosti a že živé formy se chovají naopak také.

Nicméně nemyslím, že by živé organizmy porušovaly 2.zákon termodynamiky. Mnohdy dokonce je vznik složitých struktur důsledkem platnosti tohoto zákona. Příkladem jsou popisované uspořádané struktury ve vodě. Voda se zkrátka v nerovnovážných podmínkách teplotního gradientu snaží přejít do rovnovážného stavu. A udělá to tak, že se uspořádá do pravidelných struktur, neboť tak toho dosáhne nejefektivněji a nejrychleji. Asi tak, jako při požáru stadionu je daleko efektivnější organizovaná evakuace lidí, než panický chaotický úprk. Tedy život se organizuje z hlediska termodynamiky proto, že ve stavu stále se měnící nerovnováhy usiluje o dosažení rovnovážného stavu a přitom se organizuje. Smrt nastává z hlediska termodynamiky tehdy, když energetický proces utváření nerovnováh ustane a hmota tak již přechází do rovnováhy pouze rozkladnými procesy a ne další uspořádanosti.

Jinak si nemyslím, že vše skončí v mrazivé smrti. Vše řídí dva principy: destrukce a konstrukce. A obě se střídají. Po noci přichází den, po zimě léto, a po destrukci vesmíru jeho nová konstrukce.

Život mohl vzniknout na jílu, ale vždy tam musely být přítomny všechny čtyři živly, tedy i voda. My o tom vzniku života moc nevíme, ale jistě příroda našla mechanismus, jak vytvořit buňku s ochrannými obaly i ve vodě, aniž se rozložily bílkoviny zde přítomné. A i na tom Marsu byla kdysi voda, tudíž i zde pokud život vznikl, tak ve vodě se spoluúčastí zbylých tří živlů.

0 0
možnosti

Je to zvláštní vesmír. Zatím nepříliš jasný pro náš rozum. Uvidíme časem. Dávám tomu 100 let, abychom trošku postoupili v poznání. Ale muži rádi válčí a kreativní inženýři vymýšlejí stále lepší a lepší zbraně, jimiž se muži se zálibou ve válčení mohou vymlátit včetně svých rodin, babiček i dědečků. Velký pokrok směrem k záhubě jsou umělé inteligence - je potřeba to trošku popohnat. :-)

0 0
možnosti

No ano. I když se prohlašujeme jako lidi, že my jsme ti NEJ, tak zatím náš rozum hodně tápe, když má vysvětlit realitu světa.

A ještě více tápe, když vymýšlí způsoby sice z technického hlediska často důmyslné, ale v konečných důsledcích naprosto destruktivní, jak si zdánlivě ulehčit život, nebo v různých soubojích porazit a ovládnout druhé.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS