Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Existovala jakási epizodní éra, bohužel živená i některými vědci v důchodu (velmi vše zjednoduším), že putující foton kaskádou optických vyhýbek, polarizátorů, větvicích hranolů apod. si nalezne s nějakou pravděpodobností bezpečnou dráhu k cíli mimo nastražené překážky. V závislosti rychlosti světla a aktivací překážky v podobě el. řízeného polarizátoru se vypozorovalo, že foton uhnul na první vyhýbce i přes to, že překážka byla aktivována po té, kdy už byl foton na cestě, čili o překážce nemohl "vědět" jako fotony před ním, které absolovovaly totéž bez uhnutí. Přispěchalo se vysvětlením, že foton odcestoval do budoucnosti, cosi si zjistl, vrátil se do minulosti, tedy přítomnosti a pak již pohodlně svým tempem absolvoval dráhu s oním "tušením". V dobách, kdy se hledal "higgs", jeden Japonský vědec si žertem povzdychl, že něco v budoucnosti hatí snahy o jeho objevení a takových podobných žertíků se naskytlo hodně, což laická veřejnost vyhodnotila po svém, ale kdyby si připomněla, že se foton může projevovat jako vlna (závislost frekvence na energii) a že existuje jakýsi kvantový stav systému, v tomto případě pokusná aparatura a výsledek v projevu superpozice, nemuselo by nikdy vzniknout faux pas s cestováním do minulosti proklamovanou bulvárem. Do budoucnosti se současnými technologiemi - vyzkoušeno v řádu tuším 200 ms. Vesmír a naše existence je podmíněna kauzalitou, chcete-li příčinou a následkem (determinismus) a vesmír, ve kterém by toto bylo zpřeházené, zanikl by v poćátku, lapidárně, nemohla by existovat hmota, energie, člověk a tudíž není dávána možnost toto provést. Cestování do budoucnosti je možné i proto, že cestující hmota je vytržena z prostoročasu a následná budoucnost se odvíjí bez její přítomnosti do doby jejího navrácení, zatímco cestující hmota do minulosti by se v konkrétním časovém bodě z (a)kauzální smyčky "množila" a "množila". Rozšlápnutý trilobit a ostatní je kardinální nesmysl - místo nás by se zde nacházela nafukující obrovská černá díra.

1 0
možnosti

Dala jsem vám karmu, za snahu.

Myslím, že vám chybí jedna důležitá součást hledání vědomostí - schopnost rozlišovat manipulaci od skutečných výsledků ověřeného vědeckého bádání. Jedním vrzem srovnáváte skutečné ověřené věci a hlouposti jako trilobit, rozšlápnutý nohou člověka. Dokud nebudete umět rozlišovat skutečné vědění od konspirativních teorií, budou vaše vývody jen zmatkem bez ladu a skladu.

1 0
možnosti

To byl fakt úlet. Ten trilobit není rozšlápnutý lidskou nohou a nálezy lahví či kladívek lze vysvětlit opětovným vznikem horniny okolo nástrojů. To se může stát snadno: okolo kladívka utuhne ve štole uhelná drť jako pozůstatek těžby, která původně byla vlhká. A na kladívko prostě nakape kalcitová hmota z krápníku. Eljhle: je zarostlé do vápence.

1 0
možnosti

J23o81s66e55f 71P14o70t11r

19. 2. 2017 21:20

Volám skutečné vědce, bohužel zde to budou nanejvýš p. Švadlenka a p. Dana Tenzler. Vyzývám je k pečlivému přečtení článku, aby pochopili jak je věda odtržená od běžného života, jak lidem nic nedává, když už tak pouze cáry vědomostí, jak si každý vytváří svůj vlastní světový názor, většinou bizardní, nesmyslná řešení aby si vysvětlil svoje místo v životě a skutečné poznatky vědy jsou mu šuma fuk..

Důkazem pro to je i to, že zde na iDnesu v rubrice "věda" jsou v drtivé většině příspěvky podobného rázu.

0 0
možnosti

Věda vám sebrala hračku, pane Potre. Ne věda, ale vy jste odtržený od života, ale když vám to dělá radost... nic proti.

A jako vždy, fascinuje mě, jak umíte jedním dechem na vědu plivat a zároveň se dožadovat její podpory. Samozřejmě jen té "pravé" vědy, která vám potvrdí, že je vaše hračka pořád ještě ve hře. :-)

0 0
možnosti

Dobrá práce, já se zabýval Darwina v Aj kde je toho mnoho, včetně životopisu a dalších údajů, včetně příkladů aplikovaného Darwinova zjištění. Jen bych měl jednu poznámku....my nejen že máme zvířecí předky, MY JSME ZVÍŘE. Sice jsme se vyvinuli trochu jinak než jiná zvířata, ale na Zeměkouli jsou jen viry, bakterie, flora a fauna, a my patříme do fauny, jsme tedy zvíře. Jen si říkáme lidí, abychom se navýšili nad ostatní zvěří, což je na jednu stranu dobře a na druhou to brání pochopení našeho skutečného postavení na planetě Zemi. My jsme zvíře.

Proto díky za tento článek, jen škoda, že ho čte tak málo lidí. Asi nemají moc zájem o vzdělání a to se pak projeví u voleb. a i u jiného myšlení. Přeji mnoho dalších podobných kvalitních článků.

0 0
možnosti

Ano jsme zvíře. K tomu se budu ještě věnovat v příštím článku.

A co se týče čtenosti. To víte. Pro vědeckou obec to co píši je málo vědecké. A pro tu druhou část veřejnosti je to zase příliš vědecké. :-)

0 0
možnosti

R^ Není to špatné shrnutí dostupného, i když si tu a tam cosi propašujete, což s vědou opravdu, ale opravdu nemá nic společného a s filosofií už určitě ne. Např. kde jste prosím Vás vzal, že vědci vážně uvažují o cestování časem a ještě k tomu do minulosti? Jak to, že o tom nic nevím, ba ani o pet láhvi nalezenou v uhlí? Škoda, že to a další jiné bulvární drobnosti ubližují docela dobrému článku, který by se mohl dobře vyjímat ve vědeckém časopisu. Samozřejmě karma, ale nejsem nadšen z toho, že se náboženské představy maskují mezi exaktně ověřené záležitosti jen proto, aby to navodilo důvěryhodnost duchovní představy. :-)

1 0
možnosti

P26e41t32r 36B63a81j79n44a54r

19. 2. 2017 12:39

1. Existují zatím přinejmenším teoretické koncepce, které cestování časem umožňují. A jsou i zprávy, že se takové cesty uskutečnili, ale jistě, nedá se to nyní zcela doložit,

2. O té láhvi jsem četl před lety. Nicméně je to jen z mnoha obdobných nálezů lidských předmětů nalezených v prvohorních či druhohorních uloženinách. Takže zde bych považoval tuto věc za doloženou a myslím, že není rozhodně vědecké před tím zavírat oči, že to neexistuje, nebo to vše označovat jako podvod.

0 0
možnosti
Foto

Vynikajici clanek. Diky za nej.

0 0
možnosti

Nechápu potřebu dělit věci na organické a anorganické, pokud vycházíte z teorie o Bohu Stvořiteli :-)

0 0
možnosti

P33e28t58r 84B87a36j44n34a35r

19. 2. 2017 10:59

To dělení je ryze praktické.

0 0
možnosti

Díky v zásadě souhlasím. Vědecké poznatky ohledně vědomí se budou ještě vyvíjet. Věda je teprve na začátku z hlediska vývoje druhu, trvá pár století.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS