Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

:-) Že je to jedna strana úplné jiné mince, napsali už ostatní, takže jen k Teslovi a jeho tzv citátům - těch moc nebylo. V seriozní literatuře se nenachází žádný citát, který by cosi tvrdil o spojení esoteriky a vědy k lepším zítřkům - drtivá většina jsou účelové podvrhy. Špatné je interpretován Teslův osobitý technický slovník, byl nemocný, život podřídil jakémusi rituálu z magie čísla 3 a jeho násobků, staral se o nemocné holuby, čelil obžalobám a prohrával, spal max. 4 hod. denně...a přesto se mu podařilo podat kolem 300 patentových přihlášek, takže na duchaplné citáty opravdu neměl čas - to za něj sesmolili konspirátoři. :-) Proč není patronem esoteriků např. magistr Kelley - kromě znalostí z alchymie uměl rozmlouval s anděly, vlastnil zrcadlo, kterým mohl vidět na dálku a slyšet na dálku, pracoval na elixíru mládí, uměl proměnit kov ve zlato atd. ;-) Už dejte Teslovi svatý pokoj. :-)

0 0
možnosti
Foto

Definovat esoterika jako člověka schopného vcítění mi nepřipadá přiléhavé, to označuje spíše umělce, básníka. Problémem dnešní esoteriky je jednak její pohrdání vědou, druhak její beztrestné vykrádání vědeckých pojmů (kvantová mechanika, tachyony...) pro své potřeby.

Doporučuji zajímat se o tento projekt:

http://www.falesni-hraci.cz/cs/paranormalni-vyzva,

který velmi férovými způsoby mapuje ověřitelnost esoterických poznatků.

0 0
možnosti

Ezoterik je spíše člověk, který přikládá důležitou váhu magickému myšlení. Tento druh myšlení je člověku vrozen, protože v době, kdy neexistovala věda, umožňovalo rychle se rozhodovat. Člověk vybavený magickým myšlením dokázal rychle nalézt souvislosti i na základě nedostatečných faktů. Toto uvažování se vyplatí, ale často vede i k chybným závěrům - odtud různé magické rituály, zaříkávání i celé náboženské soustavy. Moderní věda se těmto chybám snaží vyvarovat. Ve vědě je možná nezbytné počáteční "vnuknutí" (související spíše s fantazií, nikoli ezoterií), ale dál je možné pokračovat jedině cestou logiky a dobře podložených důkazů. Pan Bajnar například píše o telepatii, kterou by bylo možné využívat, stačilo by popřát sluchu ezoterii. Problém je, že podobné magické schopnosti nebyly nikdy prokázány, pokud byly podrobeny skutečnému vědeckému zkoumání. Totéž se týká různých senzibilů, proutkářů, apod.

0 0
možnosti

Podle mne esoterik s vědeckým přístupem je protimluv, a v reálu nikdo takový neexistuje. Esoterik se skutečně vědeckým přístupem může existovat jen omezenou dobu - a) než jej vědecký přístup "vyléčí" s esoteriky (to se ale téměř nestává, protože skutečná věda je docela fuška, a málokdo s esoteriků skutečně vědecký přístup zvládne), nebo b) než zjistí, že vědecký přístup se s esoterikou příliš nesnáší a tak se raději vzdá vědeckého přístupu - mnohem snazší je žít ve světě fikcí a fantazií, aniž by to někdo ohrožoval vědou (tedy kritickým myšlením). Kdo existuje (a je jich hodně) je esoterik s pseudovědeckým přístupem - ten si pseudovědecky dovede "dokázat" funkčnost své esoteriky - to ale s vědou nemá nic společného. Na druhé straně pojem "vědec s esoterickým přístupem" se mi moc nezdá. To, že vědec používá k novým nápadům a k objevování fantazii a intuici, tohle bych esoterikou asi nenazýval. Stejně tak zohledňování morálních aspektů při vědecké práci, myslím, nemá s esoterikou nic společného. Takže obecně bych řekl, že vědec ke své práci žádný "esoterický" přístup nepotřebuje, alespoň v tom smyslu, jak je dnes esoterika definovaná a chápaná... S čím souhlasím, že věda "pro vědu", bez ohledu na společenské a morální aspekty, bude sice logická a "vědecká", ale může být pro lidstvo opravdu nebezpečná.

3 0
možnosti

pokud se umíte vcítit do potřeb svých dětí, své manželky a jiných blízkých a tyto potřeby nevypočítáváte diferenciálními rovnicemi...jste pak vědec nebo esoterik?

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS