Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Měl jste se zmínit o polském plánu nazvaném "Mezimoří". kde mj. se počítalo s rozbitím ČSR a společné hranici s Maďarskem, spojenectví s Rumunskem a bylo navenek prezentováno jako sanitární kordón mezi Evropou a SSSR. Však skutečným úmyslem bylo obnovení hranic Polska ze 17. století s přístupem k Černému moři.

1 0
možnosti
Foto

Původní plán nacistického Německa byl, že společněs Polskem napadnou SSSR. I když Německo slibovalo Polsku vše možné, pokuddohodu s Německem podepíše. MaršálPilsudki, tak i jeho nástupce kategoricky odmítli spojenectví s nacistickýmNěmeckem. Ministr zahraničních věcí Polska Beck, řekl na adresu nacistickéhoNěmecka : ....byli bychom porazili Rusko a pak bychom na Urale vodili Hitlerovykrávy na pastvu. Místo spojenectví s Německem v dubnu 1939 podepsaloPolsko s V. Británií smlouvu o spojenectví a ochraně Polska a k tésmlouvě se připojila i Francie. Hitlerův plán se tím sesypal. Vše mu vycházeloa najednou tohle. Pokud chtěl zahájit válku, musel znát postoj SSSR. Obrátil sena Stalina a ten souhlasil s jednáním. Stalin znal nacistickou averzi vůči Židům a odvolal ministrazahraničních věcí Maxima Litvinova, protože byl Žid a nahradil jej VjačeslavemMolotovem. Došlo k podepsání paktuRibbentrop – Molotov o společném napadení Polska, Pramen :

kniha Černá zem,kterou napsal Timothy Snyder.

0 0
možnosti
Foto

Za co ta mínuska u mého příspěvku, když tvrdím totéž co Vy. Ne, že bych znal ta fakta, uhodl jsem je.

0 0
možnosti
Foto

. Všichni jsme Slované a ještě před cca 1500 lety jsme mluvili jedním praslovanským jazykem. Jak to víte, vy jste s někým mluvil. Původ Rusů se odvozuje od Varjagů skandinávskeho původu kteří ovládli Slovany žijící v okolí Kijeva, až po Novgorod. Za nimi přichází severské obyvatelstvo s úmyslem zdejší území kolonizovat a bylo zdejším Ugrofiny nazýváno jako "Ruotsi", což do slovanského jazyka proniklo jako Rus. Postupně asimilovali se slovanským etnikem. Názvosloví "Rus" se později stalo pojmenování jak pro území, na kterém vládli Rurikovci, tak i jeho slovanského obyvatelstva. Tak i rusové mají velmi málo společného se Slovany.

0 0
možnosti

Varjagove byli pouze elitou ktera vladla Slovanum v Kyjevske Rusi. Brzy zacala prijimat slovanska jmena,zvyky a splynuli se slovanskou vetsinou.

2 0
možnosti

Tak může tam být nesprávnost - kdo uzavřel jako první pakt o neútočení, viz příspěvek p. Šemíka. Ale jinak aktuální, zajímavé počtení. Karma.

0 0
možnosti

Diky. U toho paktu jsem napsal prvni sveho druhu, tedy nepoprel jsem jine drivejsi pakty pred nastupem Hitlera uzavrene v uplne jinem kontextu a geopoliticke situaci.

0 0
možnosti

Počet Poláků žijících v USA představuje značný voličský potenciál. Je pochopitelné, že Trump o tom ví.

1 0
možnosti

Ale proběhnout kolem židovského památníku mohl, těchto voličů je také hodně a hlavně bohatých a vlivných.

0 0
možnosti

J27a57n 18S27e18m84i26k

6. 7. 2017 15:43

mate tam SPOUSTU faktickych chyb tykajici se zkladnich veci.

Napriklad:

"Je zajímavé a paradoxní, že vztahy s Německem se zlepšily po nástupu Hitlera k moci. V roce 1934 uzavřely Německo a Polsko pakt o neútočení, první svého druhu v Evropě"

Coz je nesmysl- napriklad uz o dva roky drive (1932) uzavrelo Polsko stejny pakt o neutoceni se SSSR:

https://en.wikipedia.org/wiki/Soviet%E2%80%93Polish_Non-Aggression_Pact

Proste ten clanek je dobra snaha, ale schazeji vam znalosti a podle toho to vypada kdyz si to nekdo precte

2 0
možnosti
Foto

Tak uzavírat Pakt o neutočení s SSSR v r- 1932 a stejný Pakt s Německem o dva roky později znamenalo asi tolik jako přestup Polska z Varšavské smlouvy do NATO., úplnou změnu geopolitické orientace.

Asi by bylo vhodné prozkoumat texty obou Paktů.

0 3
možnosti
Foto

Jsem zvědavý, kdy se ozvou sluníčkáři, že nejsme Slované, ale Germáni mluvící slovanským jazykem.

0 7
možnosti

Češi jsou podle výzkumu DNA slované jen z poloviny, Zbytek má románské, germánské, židovské, ugrofinské nebo jihokavkazské předky. Nevím proč do toho zase pletete nějaké sluníčkáře...jste navýsost trapný, jako obvykle.

8 1
možnosti

Myslím, že po dnešním oslavné ódě prezidenta Trumpa stoupne (bezpochyby oprávněně) polskému národu jeho již dnes vysoké sebevědomí. Jako jedna z mála zemí i plní Polsko stanovené limity v rámci NATO a tak se není čemu divit, že spojenectví mezi USA a Polskem je silné a navíc dnes Trump přímo tam stvrdil §5.

Je to zvláštní jak dvě blízké země směřují každá jiným směrem, u nás alespoň deklarováno ústy prezidenta. Polskou odvahu a národní uvědomění bychom jim mohli závidět.

5 0
možnosti

Polsko by mohlo/mělo být přirozeným lídrem malých národů mezi Německem a Ruskem. Bohužel se od ostatních těchto zemí odlišuje více než tyto navzájem mezi sebou.

1 0
možnosti

Polsko lídr? Zní to hezky, ale Polsko (ani Maďarsko) nepovažuje Čechy a Slováky za rovnocenné partnery. Stejně tak Češi a především Slováci, po historických zkušenostech, nikdy neuznají Poláky jako lídra. Stejně je naivní se domnívat, že Maďaři by snesli nadvládu Poláků a to samé platí i naopak. Takže celá V4 nemá žádný strategický smysl.

2 2
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS