Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Je dost lidí, kterým vzpomínka na Palacha pomáhala odolat kolaboraci s normalizačním režimem. Pěkně o tom mluvil Tomáš Halík.

1 0
možnosti
Foto

R^R^R^ Máte pravdu. Palach připomněl společnosti, že existují absolutní měřítka. Málokdo to rád slyší, ale je to tak. A dosah jeho zcela výjimečného, znepokojivého a pro mnohé těžko pochopitelného (či těžko přijatelného) činu je mnohem širší. Nejenom pro nás v naší zemi. Týká se obsahu lidského poselství, touhy po svobodě a spravedlnosti.. Samozřejmě, totalitním režimům jsou absolutní měřítka mravnosti a svobody trnem v oku. A jsou jim překážkou v jejich záměrech mít lidi ovládnuté a zmanipulované. To je také dnes hlavní důvod veškerého toho prskání proti Palachovi a agresivních výstupů (neštěstí jen verbálních) proti tem, kdo Palachův výjimečný čin připomínají. Nejde přitom o adoraci, jak se zde jaksi "rádo podsouvá" ;-D Jde o připomenutí absolutních měřítek vztahujících se k našemu konání a zodpovědnosti za to, jak konáme.

V podobném duchu se Tomáš Halík Palachovým odkazem zabývá dlouho a velice seriozně. R^[>-]R^

0 0
možnosti
VV

Byla i nebyla.

Komunisti jakoukoliv pripominku na nej i ty nasledujici potlacili, takze byla k nicemu.

A nejvic mne mrzi ze oni a jejich pohrobci ji dnes zneuzivaji ke svym ucelum.

3 0
možnosti
Foto

"A nejvic mne mrzi ze oni a jejich pohrobci ji dnes zneuzivaji ke svym ucelum." R^ Přesně tak, už jsem na to fakt alergická

2 0
možnosti
Foto

Z Palacha udělali symbol až komunisti včele s StB, která pronásledovala každého, kdo na něj vzpomenul, takže se stalo oblíbeným národním sportem ho uctívat. Právě díky represím se z návštěv všetatského hřbitova stávalo velké dobrodružství, každý, komu se podařilo položit kyztičku, mohl být hrdinou. A to zcela oprávněně - právě kvůli hysterii ochránců totalitního režimu.

To se tak stává, že přehnané potírání nebo naopak přehnaná adorace přinášejí zcela opačné výsledky, než by si potírající či adorující přáli.

5 2
možnosti
BD

Palach bohužel samozřejmě neovlivnil vůbec nic. Stal se symbolem, ale ani zdaleka ne takovým, jakým asi bylo jeho přání či cíl. Symbolem o němž se dá diskutovat a rozhodně budou a logicky i musí převládat pozitivní hodnocení a pokora. Ale ano, byla zbytečná.

Druhý extrémem totiž jsou Mašínové. Ti zvolili úplně jinou cestu, také v boji proti komančům neprospěli naprosto ničím, ale vzhledem k vraždám a osobnímu prospěchu naopak musí a budou převládat hodnocení negativní a odpor.

4 2
možnosti
  • Počet článků 606
  • Celková karma 3,68
  • Průměrná čtenost 1407x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.