Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tak jsem si tu pohádku přečetl a v místě, nadepsaném "... a na závěr tvoje myšlenka" a určeném zřejmě pro dopsání myšlenky dětským čtenářem, jsem objevil tento text:

Dnes sleva -53% za 2 590. Matrace za hubičku. Ortopedická matrace pro správnou oporu páteře. Polštář za 490,- Kč zdarma. ;-D

0 0
možnosti
Foto

Připomíná to Čapkovy pohádky:

"Nejprve stvořil Stvořitel všechna zvířata, a psy, jakožto ty nejlepší, si nechal na konec. Aby mu to šlo rychleji od ruky, nachystal si tři hromady: hromadu kostí, hromadu masa a hromadu chlupů, a z těch tří hromad dělal psy. Nejdřív udělal foxteriéry a stájové pinče, - proto jsou tak chytří; a když se chtěl pustit do dalších, zvonilo poledne. "Nu dobrá," řekl Stvořitel, "když padla, nechám. toho; však v jednu hodinu zase začnu tvořit." A šel si odpočinout. ...

... Pamatuj si to, Dášo, a nevšímej si chrtů, ani buldoků, ani bernardýnů, ani pudlů, protože to nejsou ti praví psi pro tebe."

Nebo jiná:

"Když Pánbůh stvořil celý svět a všechna zvířata, postavil jim v čelo psa jako nejlepšího a nejmoudřejšího. ..."

Byl Čapek také rasistou, když některé psí rasy odlišil a psy prohlásil za nejlepší a nejmoudřejší?

0 0
možnosti
MS

To, že existují psí rasy, neznamená, že existuje i psí rasismus.:-P

0 0
možnosti
Foto

Každý národ má svou mytologii, každý má pro sebe nějaké vysvětlení původu, zvyků...prvni vyklad bytí a morálky. Obhajoba konání, vysvetleni neceho, co člověka zajímá, ale nezná odpoved...mýtus je naprosto první věc, která se má vykládat před vstřebáváním literatury. MÝTUS je podceňovaná věc, která když se nehodlá pochopit, tak tu pak všichni v diskuzi vypadají včetně autora.anebo jsou zkrátka...přizvala bych k tomu vyjádření pana prezidenta.

1 0
možnosti
Foto

To je sice hezké, že má každý národ své mýty, ale ta pohádka skutečně nese prvky rasismu. Nejlepší = nadřazený, to je přece jasné i malému dítěti. Existuje spousta krásných pohádek různých národů, včetně Romů. Tak proč do učebnice nevybrali jinou? Vždyť tím téhle menšině škodí!

4 0
možnosti
PK

Pohádky můžu a tahle byla výživná;-D;-D;-D

2 0
možnosti
PB

P20e22t52r 59B57a61j37n94a21r

27. 2. 2019 12:15

Díky mocR^. Tak asi to je ono.

0 0
možnosti
PV

P11a23v17e42l 83V77é61b10r

27. 2. 2019 12:01

Že cikáni jsou vypečení je přece pravda!

(a jsem zvědav, jak dlouho zde ten můj příspěvek vydrží...)

5 0
možnosti
Foto

Je velká škoda, že autor příslušnou stránku učebnice neofotil a s dalšími potřebnými údaji zde nezveřejnil.;-(

0 1
možnosti
MS

Máte u článku odkaz na zdroj tak proč si to v té učebnici nepřečtete osobně?8-o

1 0
možnosti
EH

Žádná rasa by asi neměla být v učebnicích nedopečená nebo spálená, pokud chceme odbourat rasismus.

Ale pokud má být někdo "tak akorát" (což stejně závisí na chuti strávníka, někdo raději víc dopečené, někdo raději bledé), tak určitě Romové. ;-D

2 0
možnosti
PR

Článek má několik rovin. Vtip je jednoznačně rasistický ať by ho řekl kdokoliv. A to, že je v nějaké učebnici nevěřím.

SPD možná z hlediska práva a zákonů není extrémistická strana nicméně jsou v ní lidé s hodně extrémními (či extrémistickými) názory a není jich málo. V kombinaci s jejich hloupostí (což dokazují svými vyjádřeními a statusy na sociálních sítích skoro denně) je tato strana potenciálně nebezpečná.

1 3
možnosti
PB

P42e60t34r 50B90a63j29n51a96r

27. 2. 2019 11:58

Já to na vlastní oči neviděl. Slyšel jsem to od učitelky ZŠ. Mi to připadalo docela úsměvné a tak to zveřejňuji i zde jako článek, který by spíše měl vzbudit úsměv na tváři. Ostatně rasismus i antirasismus má u nás často úsměvnou podobu.

Jen tak mimochodem. Já jsem volič SPD a přitom pracuji s romskými dětmi a chodím do romských rodin. Nevidím v tom rozpor.

1 0
možnosti
  • Počet článků 606
  • Celková karma 4,01
  • Průměrná čtenost 1407x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.