Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nemáte rád přívlastky a sám volíte "demokratickou" stranu s přívlastkem "přímá". Já spíš daleko větší nebezpečí vidím ve stranách, kde součástí názvu je jméno jeho "vůdce" a kde tento vůdce má 100% rozhodovací právo, kde demokracie nemá vůbec žádné místo.

0 0
možnosti

J23i67r73i 22T47i95c42h74y

7. 6. 2019 17:15

Dalo by se to jeste dale rozvest. Soucasna "zapadni liberalni demokracie" je nadvladou mensin, ovladajicich zakony a verejne mineni, osocujicich tichou vetsinu z odporu proti multikulture, z islamofobie, homofobie, rasismu, pozivani proti zenskych vyrazu v jazyku (anglickem), z bileho extremismu.

7 0
možnosti
Foto

Takže jestli tomu dobře rozumím, tak podle Vás čím více volnosti a svobody máme, tím máme větší totalitu. Aha, už vím. Je to totalita svobody.

Pro Vás strašlivá představa. Rv

2 11
možnosti
Foto

Rozumíte tomu špatně. Ta volnost a svoboda jsou výběrové.

1 0
možnosti
Foto

Demokracie je idál, ke které mu se lze přiblížit, ale to je vše. Liberální demokracii formulovala vládnoucí třída v počátcích kapitalismu, protože potřebovala politickou oporu, která by legimitovala jeji panství. Je to vpodstatě zastupitelská demokracie známá již z dob starého Říma obohacena o některé principy, jako právo schromažďovací, svoboda projevu atd. Doporučuji kouknout do nějaké učebnice politologie.

1 1
možnosti
Foto

Ale dá se taková učebnice, vydaná VUMLem, ještě sehnat? ;-DRv

3 1
možnosti
Foto

Demokracii neohrozují politici, ale ti, kteří mlčí. Neexistuje demokracie dělnické třídy, liberální demokracie. Demokracie je vždy jedna a to demokracie.

4 3
možnosti

J63a37n 41R56á62ž

7. 6. 2019 14:07

Alexandr Tomský v jedné své přednášce nastolil zajímavou otázku:

"Je liberalismus pouze jedním z politických směrů jako konzervatismus či socialismus, nebo usiluje být něčím víc, to jest určovat parametry politického procesu a tím demokracii likvidovat?"

Na tuto otázku není jednoduchá odpověď, ale lze konstatovat,že model liberální demokracie, přinášející vizi něčeho lepšího, či pokrokovějšího než model klasické demokracie "bez přívlastků" , je zejména na západě v krizi.

Otázkou příčin krize liberální demokracie se podrobně zabýval Andrej Duhan v článku na http://ceskapozice.lidovky.cz/z-liberalni-demokracie-se-stala-ideologie-uz-ji-nejde-o-svobodu-pbw-/tema.aspx?c=A180719_202035_pozice-tema_lube

Některé myšlenky, které v článku zazněly, jsou velmi poučné, pro pochopení situace, ve které se liberální demokracie v současnosti nachází.

1 0
možnosti

J38a83n 28B88u11r81d14a

7. 6. 2019 13:38

Demokracie bez přívlastku je nesmysl, protože bez přívlastku je přívlastek.

4 2
možnosti

Třeba taková "přímá demokracie"... Něco v podobném duchu sesmolil nedávno hradní mluvka Ovčáček. Nechal jste se inspirovat, nebo je to jen náhoda?

5 1
možnosti

Nebyl inspirovan, Ovcacka si vsak vazim.

0 0
možnosti
  • Počet článků 606
  • Celková karma 3,68
  • Průměrná čtenost 1407x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.