Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Kapitalismus je nejlepší systém. Žádnej jinej mu nesahá ani po kotníky. Jediná věc by se na něm dala vylepšit a to návrat ke zlatýmu standardu.

Jinak kapitalismus stojí za rozvojem civilizace. Žádnej jinej systém to tak účinně a rychle nedokázal.

0 0
možnosti

budou se vam tady vysmivat a predhazovat vam, ze nevite nic o ekonomii.

A pritom je jiz dnes internet plny podobnych uvah. Ve vsech zemich sveta se zamysli i vzdelani lide nad tim, jak dal.

Sociologicky jsme jako spolecnost nastaveni tak, ze 85% populace chce, aby to, co bylo vcera, bylo i zitra. Takovi lide se nazyvaji 'konzervativni' a jejich svetonazor je touto vetsinou vniman pozitivne. 15% populace jsou 'stouralove' jako vy, kteri se neustale ptaji jak to bude dal. Techto 15% zene lidstvo kupredu a za pomoci takovych jsme take jednoho dne slezli ze stromu, i kdyz tam na nas cihala drava zvirata.

Diskuze, kterou jste chtel otevrit neni tedy z uvedenych duvodu dost dobre mozna. Ti konzervativni vam sem budou kopirovat nejake ekonomicke poucky z wiki a od jinych jako je pan Kindl se vpodstate dovite, ze uz i ty aminokyseliny se po velkem tresku chovaly trzne. Pro takove diskutujici je zmena jakehokoliv stavu nepredstavitelny horor, ktery jakoukoliv diskuzi predem ubije.

Titi lide, kteri kazde rano vstanou, neco zhltnou, pak se rvou v metru a nebo stoji v zacpe na dalnici se dostavi na nejake misto, kteremu z nejakeho neznameho duvodu rikame prace, aby tam 8-10 hodin provadeli jakysi 'bullshit-job' a pote odejdou domu, aby se zregenerovali pro ten dalsi den, tak tito lide vam budou neco vykladat o ekonomicke racionalite :-)

Verte mi, nema to smysl. Diskuzi s takovymi lidmi nemuzete nic ziskat.

0 0
možnosti
Foto

Při čtení jsem si vzpomněl na jeden dětský vtip o "mimoňovitosti", kterým zde nebudu obtěžovat. Jen nevím, jestli jste to napsal z neznalosti, nechápavosti, nepoučitelnosti, slabé paměti či jiného neblahého nedostatku.

Rozumný člověk pochopí, proč nepolemizuji s každým vaším tvrzením za situace kdy se systém nehroutí a náhrada kapitalismu socialismem kvůli viru je snad jen planým snem zatvrzelých levičáků.

Promiňte, ale celý blog je snůška nesmyslů a obrovská hora ekonomického nihilismu a neznalosti.

Howgh.

0 0
možnosti
Foto

Vidím, že potřebujete trochu dovzdělat:

Společenská teorie, v níž je každému dovoleno sledovat vlastní cíle v rámci prostoru, do něhož nikdo jiný (bohužel běžně kromě vlády) nemůže beztrestně zasahovat, se nazývá kapitalismus (liberalismus). Tento vlastní prostor (majetek) lze rozšiřovat pouze vlastním úsilím a dobrovolnou směnou s ostatními. Při každé směně se mezi směňovanými statky vytváří směnný poměr – cena – a spontánně se organizují místa vyhrazené směnám – trhy. Ceny reflektují vztah dostupnosti (vzácnosti) daných statků (nabídka) a jejich hodnocení účastníky směny (poptávka). Neustále tak odhalují relativní vztahy mezi směňovanými statky a pružně reagují na změny v oněch fundamentálních datech – dostupnosti a hodnotových škálách účastníků směny.

Jeden nebo více směňovaných (obchodovaných) statků začne být používán jakožto prostředek směny. Je tedy téměř vždy a téměř každým poptáván proto, aby byl dále za něco směněn. Předurčí jej pro to jeho vlastnosti – relativní vzácnost, snadná dělitelnost a trvanlivost.

Výsledkem tohoto vývoje je zcela nejzásadnější aspekt kapitalismu a svobodného trhu: cenový systém a následná schopnost ekonomické kalkulace. Cenový systém a ekonomická kalkulace slouží k předávání informací mezi dnes již miliardami účastníků ekonomické spolupráce. Koordinuje jednání každého účastníka této dobrovolné spolupráce mnohem účinněji než jakákoliv plánovací komise. Každý může okamžitě zjistit, zda jeho jednání zdroje a bohatství vytváří (je ziskové), nebo spotřebovává (je ztrátové). Zisk, tedy přebytek výnosů nad náklady, je jediným objektivním kritériem ekonomické racionality a tvorby bohatství. Ztráta je naopak objektivním kritériem ekonomické iracionality a spotřeby bohatství.

1 0
možnosti
Foto

Je zde ještě příliš čerstvá historická vzpomínka na třicátá léta minulého století, kdy hospodářské krizi byl zpočátku dán poměrně volný průběh.

Zdroj: https://bajnar.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=748809

Ale to není pravda, spouštěčem krize byla chybná politika FED.

0 0
možnosti

V třicátých letech nikoho nenapadlo to, co dnes nazýváme kvantitativním uvolňováním a i ten masivní zásah do ekonomiky ze strany státu přišel spíše ke konci krize. Krize byla vyvolána poblázněním lidí nakupujících akcie věřících že jejich cena bude růst nekonečně. Poblázněním, které bylo podporováno reklamou. Jsou spekulace, že jisté bankovní kruhy s tím počítali. Drtivá většina američanů zchudla, několik málo bankéřů na věci vydělalo obrovské majetky.

1 1
možnosti

kdy si lidé začnou hromadně uvědomovat, že to centrální banky neomezeně vytváří nemá žádnou reálnou hodnotu, začnou se toho zbavovat a pokoušet se to měnit za něco co faktickou hodnotu má.

Zdroj: https://bajnar.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=748809

Definujte "reálnou hodnotu peněz" ať vím, že nevíte. Taky se rád zasměju :-)

0 0
možnosti

Třeba zlato, nebo půdu nemůžete do nekonečna rozmnožovat jako peníze, které můžete vytvářet neomezeně. Tudíž zlato či půda reálnou hodnotu má, peníze ne. Jejich hodnota je dána pouze důvěrou. Již Voltair napsal "Reálná hodnota bankovek se dříve či později přiblíží k jejich skutečné hodnotě, tedy k nule"

0 0
možnosti
Foto

Proti bankovnímu runu se již v USA udělala nějaká opatření, neb se tam někdo poučil.

Socialismus se nemůže vrátit tam odkud ještě nezmizel, a to je myšlení dobré polovina našeho obyvatelstva.

3 0
možnosti

Opatření? Pokud vím, je zde garance státu ručením 100 procent vkladu. Prohlášení, které možná uklidnilo lidi v danou chvíli, nicméně něco co by vláda v okamžiku krize nemohla udělat, aniž by se hodnota peněz zhroutila k nule. Protože tento krok by měnu zcela znehodnotil.

0 0
možnosti

:-)......celkem dobře jste to popsal! I s těmi penězi máte pravdu! Dnes jsem v rádiu slyšel, že snad v Ostravě, MHD, platit buď kartou, aplikací v mobilu, mobilem.....v žádném případě hotovost! R^R^R^

1 2
možnosti

Už se těším na tu společnost, která nebude potřebovat peníze. Pro jistotu už mám docela slušnou zásobu pazourků.

1 0
možnosti

J95i73ř62í 17F63o32g82e81l

2. 4. 2020 18:46

Zbývá jen dodat, že tzv pravicová opozice by rozdávala více než středolevá vláda.

3 1
možnosti

A ještě dodat, že si refundace pletete se socdávkami.

1 1
možnosti

Žebříčky

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS