Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BR

Veškeré bezpečností záruky požadované Ruskem jsou jen kouřívá clona. Však oni sami mají stovky jaderných hlavic v Kaliningradské oblasti což je cca 40km od polských nebo litevských hranic. Nejbližší jaderné zbraně NATO jsou v Německu, Itálii a Turecku což je ve všech případech cca 1000 km od ruských hranic když se nepočítá Kaliningrad.

Jedinej důvod vpádu Rusáka před 8mi lety na Krym byl ten, že krátce před tím se právě v oblasti kolem Krymu objevilo obrovské ložisko plynu. To je celej důvod.

0 0
možnosti
ZZ

A já zas slyšel, že se tam objevilo školící středisko CIA.

;-D

0 0
možnosti
PC

Četl jsem, že i proti Rusku se silně se vymezující Slovensko rozhodlo platit Rusům plyn v rublech. Pokud to je pravda, zřejmě pochopilo, že tady už opravdu přestává veškerá legrace s hrdinným bitím se v prsa, které by tak akorát v konečném důsledku vedlo k jeho totálnímu sebezničení.

0 0
možnosti
MK

Sankce jsou tedy podle vás špatné. A co tedy navrhujete? Jsou pouze dvě možnosti.

První je smířit se s tím, co Putin páchá a nechat mu v tom volnou ruku. Na to nemohu přistoupit ani náhodou. Poblil bych se sám ze sebe a předpokládám, že vy také.

A pak už je jen jedna možnost. Vyhlásit Rusku válku. Tuto možnost tedy preferujete?

4 0
možnosti
JR

J38a40n 11R62á56ž

3. 4. 2022 16:38

Platby do Ruska za plyn nijak blokované nejsou, neb se provádí prostřednictvím Gazprombank a ta na rozdíl od jiných institucí není v rámci mezinárodních sankcí uvalených na Rusko odpojená od bankovního systému SWIFT. Podle Hospodářských novin Gasprombank navrhuje, že bude přijaté platby v eurech nebo dolarech sama směnit na moskevské burze za rubly a ty pak posílat nakupujícím firmám na jejich speciální účet. Smlouvy s evropskými odběrateli plynu by tak fakticky zůstaly v platnosti.

Ovšem nikdo nedokáže predikovat, zda Putin do tohoto navrženého systému nehodí vidle a my budeme bez plynu..

1 0
možnosti
ZZ

A bude se nějak zohledňovat kurzový rozdíl ?

;-)

0 0
možnosti
PB

Článek plný demagogie jak vyšitý.

V prvé řadě papouškujete ten nesmysl o rozšiřování NATO po Kremlu, jako by to byl axiom. Není a naopak je to nesmysl. Každý stát na světě může vstoupit do jakého vojenského paktu chce a nikdo nemá právo mu to zakazovat, natož ho za to napadnout. A potom, NATO už na dostřel Moskvy je dávno. Říkají vám něco pobaltské státy? A mají snad jaderné zbraně, tedy to, co Rusko tvrdí, že by nastalo v případě Ukrajiny? A podala si Ukrajina žádost o vstup do NATO? Ne a ne. Rusko napadlo Ukrajinu ne proto, že by chtěla do NATO, ale naopak proto, že v něm není!

Podsouvat nám obyvatelům třetí země, že svým způsobem neseme podíl na agresi Ruska svou volbou do parlamentu je už potom vyložená prasárna.

Tvrdit, že sice nesouhlasíte s válkou, ale pokud by vám měl někdo kvůli tomu zdražil rohlík o kačku, to potom klidně ať si střílí koho chce, to hodně vypovídá o vaší morálce a charteru. A poslední věc, to vaše lživé vysvětlení platby v rublech:

Autor nevysvětlil vůbec nic, naopak napsal kravinu jak vrata od hangáru. Na jeho vysvětlení je krásně a názorně vidět, jak si voliči po éře Babiše a Zemana odvykli přemýšlet hlavou a logicky a vnímají pouze to, že jde o vysvětlení, nikoliv však už jeho obsah. Zde:

V důsledku sankcí nemá Rusko přístup k bankovním účtům u evropských bank, kde jsou faktury za plyn zasílány. Tedy i když eura či dolary na účet převedeny, jsou okamžitě zablokovány, čímž s nimi ruská strana nemůže disponovat.

Zdroj: https://bajnar.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=785756

Autor zde zaměnil formu platby za její cíl. Pokud někdo posílá dolary někam, bude tam nadále posílat rubly, tedy nic se nemění. A pokud někam posílá rubly, může i nadále posílat dolary a taktéž se nic nemění. Tady si autor krásně zababišoval a čtenáři mu to zhltli i s navijákem. Nutno ovšem také přiznat, že v prvé řadě udělal z autora hlupáka sám Putin.

P.S. platba v rublech má za cíl zastavit pokles hodnoty rublu tím, že jej budou muset ostatní nakupovat na mezinárodním trhu.

14 2
možnosti
Foto

Pokud bude ruský rubl ve střednědobém až delším období devalvovat, bude financování dovozu z Ruska pro Západ levnější. Ale pokud bude naopak posilovat, či bude rubl podporován, aby posílil – a logika Putinova rozhodnutí by mohla být přesně taková –, pak Západ nese riziko, že bude platit za za dovoz plynu v rublech čím dál více. Podle článku Sky News z 25. března 20223 „se odhaduje, že Rusko každý den získá z prodeje plynu do Evropy až 800 milionů dolarů. Z toho je asi 58 % zaplaceno v eurech, 39 % v amerických dolarech a 3 % v librách.

4 0
možnosti
LV

Souhlas. Navíc - z druhé strany: Čím silnější rubl, tím dražší plyn a ropa. Což přesvědčí i ty největší váhače, jako je Německo nebo Itálie, aby se odklonili od závislosti na Rusku a zapomněli na nějakou poválečnou spolupráci.

A hlavně to urychlí práce na technologiích umožňujících nahradit ruský plyn něčím jiným. Což bude nevratné, jakmile se rozjedou nové plynovody, LNG terminály, nebo i linky na výrobu syntetického paliva ze vzdušného CO2 a pod., k ruskému plynu a ropě se už nikdo nevrátí. A Rusko se ekonomicky zhroutí. Čína a Indie nebudou respektovat západní ceny, budou dávat mnohem méně, a v rupiích a juanech. Rusko samo sebe ve střednědobém horizontu odřezává od bohatého západu a přivazuje k chudému východu.

A představy, že se o to lépe usadí na indickém a čínském trhu, je naivní. Západ tam jednak taky už dávno vyrábí, a navíc vždycky nabídne lepší a sofistikovanější technologie.

7 0
možnosti
PK

Každý v tom všem vidí něco jiného. Zatímco vy máte obavu z nepokojů a z toho, jak vše půjde do kytek, tak já v tom vidím šanci.

Šanci začít něco nového. Šanci, odpoutat se od rusáka a jeho manýrů. Možnost, že nakonec, přeci jen, až bude naše generace umírat tak prostý pocit, že je nějaký rusácký car nebude moci ekonomicky vydírat, že lidé budou svobodní a nezávislí. Že vše sice nebude sluníčkové a křišťálově čisté, ale že odevzdáme zemi našim potomkům, kde lidé budou myslet jinak a snad i lépe.

Ano, pro nás nastanou asi krušné časy, ale dá se říci, že sníme to, co jsme si sami navařili. A tak, slovy Jaroslava Haška se s vámi rozloučím ...

„To myslíš,“ otázal se ovčák, „že to letos neskončí? A máš, hochu, pravdu! Byly už dlouhý vojny. Ta napolionská, potom, jak nám vypravovávali, švédský vojny, sedmiletý vojny. A lidi si ty vojny zasloužili. Dyť se pánbůh už na to nemoh dívat, jak to všechno zpejchlo. Už jim ani to skopový maso nešlo pod fousy, už vám ho, hoši, nechtěli žrát. Jindá sem chodívali procesím, abych jim nějakýho toho skopce prodal pod rukou, ale poslední léta, žrali by byli jen samý vepřový, drůbež, všechno máslem nebo sádlem maštěný. Tak se pánbůh na ně rozhněval pro tu jejich pejchu a voni zas přijdou k sobě, až budou si vařit lebedu, jako to bejvalo za napolionský vojny. Dyť vona i ta naše vrchnost už roupama nevěděla co dělat. Starej pán kníže Švarcenberk, ten jezdil jen v takovým kočáře, a ten mladej knížecí smrkáč smrdí samým automobilem. Von mu pánbůh taky ten benzín vomaže vo hubu.“

Jak kdyby ten Hašek psal o dnešku, že?

10 0
možnosti
PL

Tak já ještě k tomu Maďarsku:

Ctím je za jeho obranu Evropy a evropských hodnot mnohdy v minulosti - před Turky ve středověku, lžiběženci před sedmi lety, nevyváženými požadavky některých menšin ve státních školách vloni, apod.

Jeho současnou východní politiku ale nevidím jako prozíravou, leč jednoznačně jako sobeckou a kolaborantskou, asi jako byla za 2. světové války "neutralita" Švýcarska a Španělska, které svou umanutostí a sobeckostí jen komplikovaly situaci protihitlerovské koalici. Putin si nyní pěstuje orbánovské maďarsko jako příklad, "co byste mohli mít i vy ostatní holenkové, kdyby...", jenže kdyby se tak zachovalo více států najednou, utřeli by všichni nos. Podobně dotuje Rusko energie Bělorusku, ale běda, kdyby se tak choval a chtěl by totéž někdo další. "Sorry, už nezbylo, holenku."

A na závěr: jeden maďarský historik po pádu bolševismu v nadsázce řekl: Zavinili si to Rusi sami tím, že si nás přibalili do paktu. To nevěděli, že ten, ke komu se my přidáme, to nakonec vždycky projede?" ;-)

4 0
možnosti
PL

Hele, Babo, a proroctví Nostradama jste četl?

Třeba to, že do tří desítek let od velké změny roků začne válka Evropy s velkou říší. A že válka to nebude krátká, ale Evropa ji přečká a říše z ní vyjde poražená...

Na Seznamu to ještě není, tak aspoň teď na iDNESu.;-)

3 0
možnosti
PB

Proroctví Nostradama je velmi obtížně srozumitelné. To, že něco předpověděl Nostradamus se ukáže až zpětně. Vykládat Nostradama do budoucna prakticky nikdo nedokáže.

4 0
možnosti
  • Počet článků 606
  • Celková karma 4,02
  • Průměrná čtenost 1407x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.