Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

První křesťané byli téměř výhradně Židé, kteří se domnívali, že křesťanství je jediným správným vyústěním dosavadního judaismu. Křesťané z řad Židů však zůstali v menšině, místo toho rostl podíl křesťanů nežidovských. Postupně se z křesťanství stala samostatná víra, která se potřebovala oddělit od Židů. Protože Žid byl vždy v očích Říma buřič. Křesťané sepsáním evangelií chtěli dát najevo, že Římané–křesťané jsou na stejné straně barikády. Když Pilát nechá jeruzalémský dav osvobodit Barabáše, sdělují tím autoři evangelií v příběhu tři vzájemně propojené věci. Za prvé, že Židé jednali morálně špatně, když dali přednost vrahovi před nevinným člověkem. Za druhé že selhali, když nepoznali pravého Spasitele. A za třetí, že tak učinili za všechny Židy hromadně a jednou provždy: vždyť dav volá nejen: „Ukřižuj ho!“, ale také: „Krev jeho na nás a naše děti!“ Ozvěny tohoto volání zněly celá staletí, staly se totiž základem víry v kolektivní židovskou vinu za ukřižování Ježíše coby Syna božího a spasitele lidí. Viny, která se dá smýt jen křtem, a tedy odstoupením od ostatních Židů.

3 0
možnosti
PK

Vždy se o tomto známém příběhu dovím něco nového, příjemný blog na svátky ....R^

2 0
možnosti
ZH

Ta vaše představa o vegetariánství je dost mimo. V citovaném textu je zjevně řeč výhradně o lidech (zmínka o jedné matce, tedy Evě). Kromě toho při poslední večeři jedli beránka, přesně v souladu s velikonoční tradicí.

0 0
možnosti
JL

Proč terorista? Tyhle moderní pojmy bych do starověku netahal. Nebyl to ani partyzán či džihádista.

0 0
možnosti
Foto

Spíš bych Barabáše nazval vzbouřencem. Nabízí se námět pro blog, ve kterém se dá Ukrajina přirovnat k Izraeli a Rusko k Římu. V tom případě by Zelenskyj mohl patřit k Zélótům, kteří se tehdy silou postavili proti římským okupantům i za cenu, že by svou činností mohli způsobit zkázu Izraele.

0 0
možnosti
  • Počet článků 606
  • Celková karma 4,02
  • Průměrná čtenost 1407x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.