Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Oběť Jana Palacha

Domnívám se, že každý člověk má nějaké své poslání. Starat se a vychovávat své děti. Zvelebit obec. Jako lékař či psycholog pomáhat lidem v jejich nemocech či psychických problémech. Anebo třeba se „jen“ naučit žít ze svým zdravotním či jiným handicapem. Občas se najde člověk jehož poslání překračuje rámec svého blízkého okolí. Jako významný vědec či filozof má rozšířit sféru lidského poznání či přispět k reformě společnosti.

 Svůj osudový úkol měl i Jan Palach. Stát se živoucí pochodní, svědomím národa. Provést čin, který by za jiných okolností byl z hodnocen jako těžký hřích srovnatelný s činem zabití. Vždyť z filozofického hlediska nese sebevražda pro aktéra stejnou vinu jako vražda druhého, neb každý život má stejnou cenu.

Dnes je to 45 let od Palachova sebeupálení. Proto jsem zvolil toto téma, jako námět mého článku. Dovolte abych po několika připomenutých faktech z jeho života se zamyslel nad jeho mnohdy protikladně hodnoceným činem.

Pár životopisných faktů

Jan Palach se narodil 11.8.1948 v Praze. V posudku ze ZDŠ, kterou navštěvoval se o něm psalo.

V kolektivu byl oblíben pro pěkný a přátelský vztah ke spolužákům. Byl tichý, přemýšlivý, velmi sečtělý, zajímala jej příroda, technika a historie již od nejnižších tříd.

Po základní škole mladý Jan vystudoval gymnázium v Mělníku a po maturitě zahájil studium na VŠE, ze které v září 1968 přestoupil na filozofickou fakultu UK. Jeden z jeho spolužáků na VŠE ho popsal slovy:

Šlo o člověka tiché povahy, racionálního založení a už tehdy se jevil jako typ filozofa, a jak jsme později zjistili, původně filozofii studovat chtěl. Byl vážnější povahy. Učil se tak, aby věci poznával do hloubky, a ne proto, aby oslnil u zkoušek. Velmi rád pomáhal jiným ve studiu nebo při řešení věcí ve vztahu ke škole. Převážně se zúčastňoval debat se vztahem ke studiu, nebo politickým problémům.“

 

Palach jako „levičák“

Jan Palach byl svými spolužáky a kamarády považován za klidného, ale zároveň pevného a tvrdého člověka. Měl výrazné empatické schopnosti a smysl pro spravedlnost. Vždy se stavěl na stranu slabších. Když byl na brigádě v Sovětském Svazu a jeden z ruských mladíků za drobný přestupek poslán domů, hlasitě se jej zastal i když sám sebe ohrozil. Tehdy dosáhl svého.

S kamarády se často hádal o politice. Všichni v jeho okolí se shlíželi v kapitalistickém západu. Mladý Jan ne. Zastával se socialismu, Marxe považoval za velkého filozofa a četl i Lenina. Nebylo to proto, že by si zamiloval reálný komunistický systém. Uvědomoval si to, co většina z nás v listopadu 1989 neviděla. Cesta z reálného socialismu do reálného kapitalismu není tou pravou cestou. Byl si vědom temné stránky kapitalismu. Úspěch jedněch často doprovázený potupou a bídou druhých. Obří majetkové rozdíly a nezaměstnanost. Konkurence a nadměrná soutěživost. Toužil po společnosti na jedné straně svobodné a demokratické na druhé straně ale sociálně spravedlivé, jejímž základem bude vzájemnost a solidarita.

 

Příprava a čin

Po okupaci v srpnu 1968 se aktivně zapojil do politického studentského života. Účastnil se a organizoval studentskou stávku. Nechtěl se smířit s tím, že politické vedení opouští reformní politiku. Že opět se ke slovu dostává cenzura. Že světlo svobody pomalu zhasíná .

Když všechny protesty nepřinesly očekávaný výsledek rozhodl se k obtížnému činu. Dne 16.1. 1969 se na Václavském náměstí polil benzínem a zapálil se. Nemyslím si, že šlo o čin zoufalého fanatika. Domnívám se, že vše měl v klidu a jasně promyšleno. Jeho život a myšlení nebylo zaměřeno na osobní prospěch. Snažil se žít tak, aby svým životem prospěl co největšímu činu lidí. V činu viděl způsob jak toho nejefektivnějším způsobem dosáhnout. Probudit lidi z letargie a morální apatie, probudit jejich svědomí. 

Zemřel tři dny po svém činu ve velkých bolestech, ale s vědomím, že se mu to alespoň z části podařilo po seznámení s reakcemi veřejnosti na jeho čin. Prohlásil tehdy „ Můj čin splnil účel. Ale ať už to nikdo neudělá. Ať se ty studenty pokusí zachránit, aby celý život zasadili ke splnění našich cílů. Ať se přičiní živí v boji.“

 

Odkaz Jana Palacha

Pár měsíců po jeho smrti plamínek svobody utichl v procesu normalizace. Přesto jeho oběť nepovažuji za zbytečnou. Zasáhla hluboce do mysli českého národa a je zde dosud, třebaže často překryta jinými záležitostmi. V lednu 1989 vzpomínka na Palacha stála za vlnou demonstrací, které předznamenaly pád komunismu v listopadu 89.

Domnívám se, ale že jeho odkaz je stále významný a živý i dnes. Vyzývá nás, abychom se v našem úsilí o lepší život a společnost nikdy nevzdali. Kdyby žil v dnešní době, jistě by brojil proti všemu co omezuje svobodu jako je mediální manipulace a skrytá cenzura. Apeloval by na odpovědné politiky i na lhostejnou veřejnost, aby si všímali všech forem nespravedlnosti a pomáhali jí zmírnit. Jistě by stál na straně těch co ne vlastní vinou nemají práci, peníze na nájem a léky, vlastní bydlení. Apeloval by na mezilidskou solidaritu a vzájemnost.

Jana Palacha považují spolu s dalšími Jany: Husem a Komenským k největším postavám českých dějin. Skláním se před jeho statečností a životní opravdovostí. Na závěr článku bych chtěl ještě uvést jeho citát.

Člověk musí bojovat proti tomu zlu, na které právě stačí

  

Zdroje :

http://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Palach

http://www.blisty.cz/art/67435.html

http://www.janpalach.cz/

 

Autor: Petr Bajnar | čtvrtek 16.1.2014 12:01 | karma článku: 14,18 | přečteno: 662x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

Duben roku 2024 se pomalu blíží ke svému konci a mně napadlo zamyslet se nad tím, co se v tomto období ve světě a v našich luhách a hájích stalo.

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0 | Přečteno: 3x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 34x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,06 | Přečteno: 78x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 0 | Přečteno: 81x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma: 5,63 | Přečteno: 107x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  15:09

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Skotský premiér Yousaf po roce rezignoval, doplatil na rozchod se zelenými

29. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  15:05

Skotský premiér Humza Yousaf v pondělí oznámil rezignaci. Po ukončení koaliční spolupráce jeho...

KOMENTÁŘ: Kam sahají Macronovy ambice? Chce udávat tón, ale naráží

29. dubna 2024

Premium V Evropské unii bez Britů a v éře po Angele Merkelové je jeho hlas slyšet stále silněji....

Ukrajinci zavraždění v bavorském nákupním centru byli vojáci na léčení

29. dubna 2024  11:33,  aktualizováno  14:59

Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 2,69
  • Průměrná čtenost 1405x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.