Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O podstatě hmoty

Pro materialistu představuje hmota jedinou objektivní realitu světa. Vše ostatní jako svět myšlenek, představ, fantazií či samotný pojem vědomí je jen jejím produktem. Přes zdání vědeckosti je tato materialistická představa světa pouhou vírou, která se neopírá o žádné důkazy a fakta. Vírou, se kterou lze pomocí řady argumentů docela úspěšně polemizovat.  

Historie pohledu na hmotu

Starověcí filozofové chápali hmotu, jako substanci složenou ze čtyř živlů: země, vody, vzduchu a ohně. V moderní vědě se tyto živly staly předobrazem čtyř skupenství hmoty: pevné, kapalné, plynné a plazmy.

Řecký filozof Demokritos poprvé v historii použil slova atom (atomos=nedělitelný) pro nejmenší částici hmoty. Představa atomů byla vzkříšena na počátku 19.stol. chemiky a fyziky. S pokrokem experimentální vědy se zjistilo, že atomy nejsou nejmenší částečky hmoty, ale mají svou vlastní vnitřní strukturu složenou z dalších menších částic. Celé 20.stol. bylo ve znamení jejich objevování, studia a třídění. A tak dnes hovoříme o elektronech, pozitronech, mionech, neutrinech, protonech a neutronech, kvarcích atd. Věda tedy objevila, že hmota má částicovou strukturu.

V roce 1905 Albert Einstein publikoval Speciální teorii relativity. Její součástí byl i slavný vzorec E=mc2, který vyjadřoval vztah mezi hmotou a energii. Einstein pochopil, že podstatou hmoty je energie.

V prvních desetiletích 20.stol. vzniká kvantová teorie. Zjišťuje, že nejen světlo, ale i každou hmotnou částici lze popsat jako vlnu. Koncem 20.stol. vzniká teorie strun. Částice je vnímána, jako vibrující struna. To vše je jen krůček k pochopení toho, že podstatou hmoty je vibrace. Vibrace, která se při pohybu šíří, jako vlna.

 

Cesta do nitra hmoty

Představme si v mysli následující experiment. Sestrojíme speciální dopravní prostředek, který se bude stále zmenšovat až pronikne do nitra hmoty a bude zkoumat její vnitřní strukturu. Výzkumník si třeba zvolí za cíl prozkoumat strukturu obyčejného kamene. První co si uvědomí při pohledu na zvětšující se kámen bude detail jeho povrchu, který bude hodně podobný povrchu obřího asteroidu. Zdánlivě rovný povrch se změní na členitý reliéf plný „strmých svahů a proláklin“. Postupně, jak výzkumník bude vnímat stále větší a větší detaily povrchu si všimne, že původně zdánlivě hustá hmota kamene je stále řidší a řidší. Nakonec spatří jednotlivé atomy kamene jako svítící body. Uvědomí si, že svět ve kterém se ocitl je vlastně stejný, ve kterém by se ocitl pilot kosmické lodi, který by se vydal do mezihvězdného prostoru. Vybere si jeden atom a letí jej prozkoumat. Spatří obdobu naší sluneční soustavy. Spatří jádro atomu (Slunce ) a kolem něj ve velké vzdálenosti obíhající nepatné elektrony ( planety ). Vybere si jednu z oběžnic-elektron, či samotné jádro atomu a opět pokračuje ve zmenšování. Opět si uvědomí, že i tyto zdánlivě husté částice hmoty jsou ničím jiným než jen nesmírně rozsáhlým prázdným prostorem.

Jaký výsledek by experimentátor dosáhl, kdyby podobným způsobem prozkoumal jakýkoliv jiný kousek hmoty ve vesmíru, jako je hmota bílého trpaslíka, neutronové hvězdy, či samotné superhusté černé díry. Domnívám se že tentýž. Nakonec by vždy objevil, že podstatou každé na první pohled jakkoliv superhusté hmoty je v podstatě nekonečný prázdný prostor

 

Co je to realita?

Nedávno se mi zdál v noci živý sen plný obrazových, sluchových a dalších vjemů. V rámci něho jsem neměl žádných pochyb, že to co prožívám je skutečnou realitu života. Po chvíli jsem se z tohoto snu probudil. Měl jsem pocit, že to co bylo před tím byl jen sen a nyní je už to ta skutečná realita světa. O to víc jsem byl překvapen, když jsem se záhy ještě jednou probudil do světa, ve kterém píši tyto řádky.

Můžu po předchozích zkušenostech říci, že tento svět je už definitivně tou pravou realitou? Že někdy v budoucnu nepřijde nějaký další okamžik, kdy se opět probudím do nějaké další reality a tu současnou budu opět považovat za snovou? Já myslím, že to říci nemohu.  

Již staří Indové nazývali svět ve kterém žijeme Májou=iluzí, klamem, snem. Hmotnou realitu chápali jako myšlenku, kterou vnímáme prostřednictvím naších smyslů jako realitu. Za skutečnou realitu považovali pouze to co je za tímto světem. Tedy onu nekonečnou prázdnotu, kterou nalezneme při cestě do nitra jakékoliv hmoty.

Tato prázdnota není nicotou, jak by se mohlo na první pohled zdát. Mystici všech kultur  jí vnímají jako živou skutečnost. Je to naše nejvnitřnější , stav věčného a nekonečného Bytí které objevíme, když budeme pátrat po prazákladu naší bytosti. Jeho uvědomění je cílem každé hodnotné duchovní cesty. Je to stav při kterém pochopíme, že jakákoliv oddělenost mezi námi a okolím je pouhým klamem. Že vlastně není druhých, že vše včetně celého vesmíru je naši součástí. Že vše je jednota a my všichni jsme jedno, i když si to nyní díky nedokonalosti našeho vnímání ještě neuvědomujeme.

Pro materialistu je hmota realitou a Bůh iluzí. Je velkým paradoxem, že je to přesně naopak. Smyslová realita je iluzí a jedinou reálnou skutečností je to, co označily různé kultury slovem Bůh, Absolutno či Podstata. Ještě v nedávné minulosti tento názor zastávali pouze mystici. Díky poznatků moderní kvantové fyziky se stále více tomuto pohledu na svět otevírá i moderní věda.

 

 

 

 

 

Autor: Petr Bajnar | středa 26.2.2014 13:34 | karma článku: 30,13 | přečteno: 3683x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,04 | Přečteno: 77x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 0 | Přečteno: 81x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma: 5,63 | Přečteno: 107x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Narodil se Kristus Pán!

Rok 2023 se blíží ke svému konci a jsou tu opět vánoce. Svátky, které si křesťanský svět spojuje s oslavou narození Ježíše Krista v židovském městě Betlémě.

24.12.2023 v 8:22 | Karma: 0 | Přečteno: 36x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 606
  • Celková karma 4,02
  • Průměrná čtenost 1407x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.