Den otevřeného nebe

Náš pozemský rok je složen z 365 či 366 dní. Každý z těchto dní má svůj  vlastní osudový příběh, ale i přirozený duchovní význam, který je dán jeho umístěním v roce a vyjádřen i číselnou symbolikou dne, měsíce a roku.  

Každý z nás zná dny jarní a podzimní rovnodennosti, zimního a letního slunovratu, které jsou pevně dány astronomickými cykly oběhu Země kolem Slunce.

Dále s určitými dny spojujeme řadu nejrůznějších výročí. Ať již jsou to data narození významných osob, založení států či jiných významných historických mezníků.

V neposlední řadě hrají určitá data v roce velký význam v učení takřka všech církví a náboženství, během kterých slaví své duchovní svátky, ať již jsou to křesťané, židé, muslimové či buddhisté a hinduisté.

Pro mne osobně a pro náboženskou společnost, které jsem členem: Společenství Josefa Zezulky, představuje největší duchovní svátek roku právě dnešní den, který byl právem nazván dnem otevřeného nebe a který každoročně připadá na 30.březen. Je to den, ve kterém se člověk ve svých úvahách a meditacích může ze všech dní v roce nejsnadněji přiblížit Bohu a poznání životní pravdy. Je to i den, kdy se na Zemi rodí přinašeči, bytosti které znají životní pravdu, aniž by byli odkázáni na studium filozofie a náboženství tehdejší doby. Vyučují lidi životním zákonitostem, jejichž poznání dává každému z nás možnost vést mnohem smysluplnější život, než který budeme žít, pokud zůstaneme v nevědomosti bez pochopení toho, proč žijeme, odkud jsme přišli a kudy kráčíme. Učení tří židovských přinašečů: Abrahama, Mojžíše a Ježíše již bylo z velké části zapomenuto, či pozdějším vývojem pozměněno, ty ještě starší známe již převážně pouze z mytologie např. egyptské. Nicméně máme velké štěstí, že zde máme k dispozici učení prvního ze tří českých přinašečů a to v původní čisté podobě. Byl jím český filozof a léčitel Josef Zezulka, který se narodil přesně před 105 lety 30.3.1912. Během svého 80 let trvajícího života pomohl řadě lidem nejen zdravotně, ale také vytvořil filozofický systém, který svou celistvostí a komplexností nemá podle mého názoru mezi současnými filozofiemi obdobu.

To že den otevřeného nebe slavíme právě dnes, není stejně jako nic jiného v životě náhoda. Existuje tu životní rytmus, rytmus roku, ve kterém se střídají konstrukční období jara a léta s destrukčním podzimem a zimou. Právě nyní je čas počátku jara, kdy příroda ožívá po dlouhém období zimního spánku a kdy se zahajuje v přírodě nový životní cyklus. Je to čas, kdy dochází k nejhlubšímu propojení ducha a těla, duchovního světa a hmotné přírody. Již v dávných dobách byl tento den lidmi slaven. Dnešním odrazem tohoto svátku jsou velikonoce, svátky jara, které byly slaveny již dávno v předkřesťanských časech.  

Tento článek píši s předstihem. V okamžiku jeho publikování budu sedět v autobuse a jako každým rokem již po dvacáté v řadě se budu se svými přáteli pomalu blížit k nejposvátnější české hoře: Řípu, místu, kde se již v dávných dobách scházeli lidé během duchovních a později i národních slavností. Zde se v poledne na vrcholu hory zúčastním duchovní slavnosti již přes dvacet let tradičně pořádanou a vedenou žákem a pověřeným pokračovatelem Josefa Zezulky Tomášem Pfeifferem.

Netěším se jen na Říp, ale i na další, převážně kulturní část programu, která se uskuteční v Praze v domě Biotronického centra sociální pomoci, během které vystoupí Panochovo kvarteto, světoznámá sopranistka Maida Hundeling, či violonchellista Jiří Bárta.

Z pohledu na kulturní program je zřejmé, že slavnost ke dni otevřeného nebe není jen uzavřenou akcí pro několik stovek úzce zaměřených lidí z ČR, členů v pořadí 38 státem registrované náboženské společnosti SJZ, ale je i akcí pro širokou veřejnost. Myslím si, že v životě bychom měli hledat především to, co nás spojuje a ne to co nás rozděluje. Není tak důležité, jakého jsme náboženského vyznání, či politického přesvědčení. Všichni jsme lidé omylní a chybující. Důležité je však, abychom své životy nasměrovali k hledání pravdy a k životu ve prospěch všech, nejen lidí, ale celé přírody.

Díky pokrokům techniky je možno obě akce na Řípu i v Praze shlédnout pro zájemce i v přímém přenosu, nebo ze záznamu již po několikáté na internetové televizi Biovid TV.

Říp: 30.3.2014

 

 

 

 

Autor: Petr Bajnar | čtvrtek 30.3.2017 9:00 | karma článku: 16,78 | přečteno: 418x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 7,96

Petr Bajnar

Narodil se Kristus Pán!

24.12.2023 v 8:22 | Karma: 0