Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč zvítězil Miloš Zeman?

Krátce po vyhlášení výsledků prvního kola prezidentských voleb, jeden ze Zemanových oponentů kněz Tomáš Halík řekl, že je tu naděje ukončit mýtus o neporazitelnosti Miloše Zemana.

Nestalo se tak. Miloš Zeman zvítězil i v druhé přímé prezidentské volbě v dějinách ČR a je jisté, že již nikdy ve zbytku svého života nebude politicky poražen. Vidím v tom jistou paralelu s osudem jiného zemana: Jana Žižky z Trocnova, který v čele husitských vojsk i přes převahu nepřátel díky schopnosti taktické a strategické úvahy nikdy neprohrál.

Husitské období představuje složitou etapu české historie. Nebyla to éra boje hodných a dobrých Husitů proti zlým a zákeřným cizákům a katolíkům. I mnozí Husité, stejně jako jejich oponenti se dopouštěli různých excesů. Připomeňme rabování klášterů, či spanilé jízdy, které byly z velké části loupežnými výpravami. Přesto jedno dokázali. Spojili se ve chvíli, kdy se země ocitla ve vnějším ohrožení. Stačilo přitom, aby jen zazněl zpěv chorálu „Kdož su boží bojovníci…“ a nepřátelé se dali na útěk. Taková byla jejich síla, vycházející především z jejich vnitřního přesvědčení.

Dnešní doba je o hodně jiná, než doba Husitů. Přesto jisté podobnosti tady jsou. Češi opět v „civilizovaném zahraničí“ získali pověst rebelů a kacířů. V zahraničním tisku jí zosobňuje prezident Zeman označovaný jako „proruský populista“. Politik, který má odvahu veřejně říkat co si myslí, i když se svým názorem často liší od hlavního proudu evropské a euroatlantické politiky.

Letošní prezidentské volby byly opět jednou z příležitosti, jak se tohoto nebezpečného rebela zbavit a české kacířství vymýtit. Nástrojem, jak to udělat se stala propaganda. To co taková propaganda dokáže udělat s lidskou myslí, jsme mohli velmi dobře sledovat na diskuzích serveru idnes. Ještě před několika měsíci zde slovo sluníčkář znamenalo největší urážku. Nyní v čase kampaně nejvíce kladných bodů získaly příspěvky typu: „Nevadí mi označení sluníčkář, svůj hlas dám Drahošovi“. Lidé, kteří ještě nedávno vyzývali takřka k fyzické likvidaci uprchlíků, najednou psali, že Drahošovi dají bez rozmyslu hlas, kvůli jeho slušnosti, jako protipólu Zemanově sprostotě.

Přesto však nakonec cílená antiZeman propaganda a manipulace neslavila konečný úspěch. Řada voličů prokoukla prázdnotu, která se skrývala za kandidaturou hlavními médií velice protěžovaného Zemanova protikandidáta. V televizních debatách se jasně ukázalo, že za slovy „Chci změnu“, se nenachází žádný obsah, nová vize či jasný a přesvědčivý program. A tak svůj hlas mnozí nerozhodnutí nakonec dali zkušenému politiku Miloši Zemanovi, který byl jasně lepší v obou televizních diskuzích.

Vítězství Zemana ukázalo, že v jeho osudu a osudu České republiky je další etapa jeho prezidentství. Součástí tohoto osudu je i to, zda dokončí celé pětileté období, nebo bude přerušeno ze zdravotních důvodů. Myslím si, že to bude tak, jak má být. Osud je jako učitel. V životě se nám dostává přesně to, co potřebujeme pro náš vývoj. To platí pro osud jedince i národa.

Hodně se hovoří o rozdělení české společnosti. Jistě na ní nese svůj podíl i Miloš Zeman, ale větší díl viny má antiZeman propaganda. Neustále dokola zdůrazňovala, že zatímco Drahoše volí lidé mladí, vzdělaní, kultivováni, tak Zemanovi dávají svůj hlas lidé staří, nevzdělaní, hloupí a křupani. Ano. Pokud provedeme statistickou analýzu, zjistíme, že vskutku dostal Drahoš nejvíce hlasu od mladých a vzdělaných lidí. Přesto to v žádném případě neznamená, že by jejich volba byla opřena o hlubší myšlenkovou analýzu. U velké části politicky nezkušených mladých platí, že ve volbách hromadně volí toho kandidáta, který je jim médii představen jako ten, který je právě „cool“. Ať již jím byl v minulosti Karel Schwarzenberg, strana TOP09, či nyní třeba Piráti a Jiří Drahoš. Zároveň platí, že řada formálně velmi vzdělaných lidí v důsledku špatného vzdělávacího systému ztrácí schopnost zdravého selského rozumu a podléhají myšlenkové zkratce.

Na závěr tohoto článku bych chtěl zdůraznit, že si nemyslím, že by všichni ti, kteří volili pana Drahoše, byli zmanipulování. Dokáži pochopit, že řada z nich vycházela ze zralé úvahy a ne z indukované nenávisti k panu Zemanovi. I já mám k osobě Miloše Zemana velké výhrady. Hlas jsem mu dal jen proto, že jsem si pro sebe vyhodnotil, že jeho volba je pro naši zemi výhodnější, než volba pana Drahoše. Mimo jiné proto, že Zeman nedělí lidi a parlamentní strany na demokratické a extremistické. Má vyvážený vztah k EU a Rusku. Má dlouhodobě konzistentní postoje k uprchlické krizi. A hlavně se nebojí říci svůj vlastní názor a také si za ním stát.

 

Autor: Petr Bajnar | neděle 28.1.2018 8:15 | karma článku: 43,12 | přečteno: 2955x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,04 | Přečteno: 77x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 0 | Přečteno: 81x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma: 5,63 | Přečteno: 107x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Narodil se Kristus Pán!

Rok 2023 se blíží ke svému konci a jsou tu opět vánoce. Svátky, které si křesťanský svět spojuje s oslavou narození Ježíše Krista v židovském městě Betlémě.

24.12.2023 v 8:22 | Karma: 0 | Přečteno: 36x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 606
  • Celková karma 4,02
  • Průměrná čtenost 1407x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.