Muž, který poznal nekonečno

8. 02. 2018 17:34:09
Je tomu několik týdnu, co jsem shlédnul na svém počítači krásný film „Muž, který poznal nekonečno“ pojednávající o životě slavného indického matematika Srivanase Ramanujana.

Na světě žijí lidé s pozoruhodnými matematickými schopnostmi. Někteří z nich dokáží z hlavy vypočítat třeba pátou odmocninu libovolného čísla. Ramanujan dokázal víc. Ve své mysli díky zábleskům intuice nacházel okamžité řešení řady matematických problémů, které byly pro tehdejší význačné světové matematiky jen velmi obtížně řešitelné, či dokonce byly všeobecně považovány za neřešitelné. Jeho životní příběh je ukázkou klíčového významu intuice ve vědeckém bádání, stejně jako ukázkou malosti těch, kteří se nedokázali vnitřně vyrovnat s tím, že nějaký obyčejný samouk z Indie, se může dostat v poznání matematické reality dál než oni, vážení evropští vědci a profesoři.

Srivanas Ramanujan se narodil v roce 1887 v jižní Indii jako syn účetního. Již od dětství vynikal ve škole v matematice, ne však v jiných předmětech. Proto se mu nepodařilo úspěšně ukončit studium na VŠ v Madrasu. Odchodem z univerzity začalo období existenčních obtíží, kdy v některých chvílích bojoval o samotné holé přežití.

Zlomem v jeho životě bylo pozvání do Anglie, které se mu dostalo od význačného anglického matematika Hardyho, profesora na univerzitě v Cambridge, kterému se do ruky dostaly některé jeho matematické práce.

Mladý Ramanujan se na konci roku 1913 rozloučil se svou matkou a ženou a lodí se vydal na cestu do vzdáleného Londýna. Zde si rychle doplnil zbylé matematické znalosti a brzy začal svými matematickými schopnostmi a dovednostmi převyšovat své okolí. Přesto se však dočkal od většiny svých nových kolegů převážně jen ústrků a pohrdání. Jednak proto, že byl jen prostý Ind, tedy příslušník národa, na kterého se v „civilizované“ Anglii hledělo skrze prsty. A pak také proto, že jeho matematické bádání neprobíhalo konvenčním způsobem.

Ramanujan byl již v dětství vychován v hinduistickém duchu. I v dospělosti u něj hrálo náboženství velkou roli. Pravidelně prováděl náboženské obřady, meditoval a také se živil jen vegetariánskou stravou, jak je u pravověrných hinduistů obvyklé. To však nebylo vše. V jeho životě a vědeckém bádání se projevilo to, co často označujeme slovy „nadpřirozeno“ či „paranormálno“.

Na počátku roku 1887, na jehož konci se Ramanujan narodil, navštívil jistý bráhman- otec Ramanujanovy matky chrám bohyně Namagiri. Modlil se přitom za to, aby bohyně dala jeho dceři, která dlouho nemohla otěhotnět, vytouženou plodnost. Bohyně bráhmanovy modlitby vyslyšela a krátce před porodem se zjevila i Ramanujanově matce a oznámila jí, že dítě bude mít neobyčejné schopnosti. Bohyně Namagiri pak provázela Ramanujana po celý jeho život. Dle jeho vyprávění se mu zjevovala ve snu a přitom mu předkládala různé matematické problémy spolu s jejich řešením. Jeden z mnoha „matematických“ snů popsal takto: "Jednou jsem prožil ve spánku zvláštní věc. Viděl jsem červenou obrazovku, kterou obtékala krev. Pozoroval jsem to. Najednou na tu desku začala nějaká ruka psát. Pozorně jsem ji sledoval. Ruka napsala počet, který znamenal výsledky eliptických integrálů. Utkvělo mi to v paměti. Jakmile jsem se probudil, začal jsem čísla zapisovat“

Ramanujanovi se nakonec přece jen dostalo v Evropě veřejného uznání. Naučil se tvořit příslušné matematické důkazy svých tvrzení, jak tehdy i dnes vyžaduje akademická vědecká obec. V roce 1918 byl zvolen členem prestižní Královské učené společnosti. To však již byl nemocný. V roce 1919 se vrátil do Indie, kde o rok později ve věku 32 let zemřel pravděpodobně na tuberkulózu.

Ve svém krátkém životě rozvinul matematiku v řadě oblastí: teorie čísel, konečné a nekonečné řady, eliptické funkce... Dodnes se jeho objevy využívají v moderní fyzice, např. pro matematický popis černých děr.

Ramanujan nebyl jediným vědcem, u něhož hrála klíčovou roli intuice. Vzpomeňme pány Mendělejeva, Bohra či Kekula, kteří také přišli na své stěžejní objevy: periodická tabulka prvků, model atomu, struktura benzenového jádra během snu. Vzpomeňme i největšího vědce všech dob Nikolu Teslu, který své vynálezy nejdříve „spatřil a odzkoušel“ ve své mysli, než je převedl na papír a do podoby funkčního prototypu.

Autor: Petr Bajnar | čtvrtek 8.2.2018 17:34 | karma článku: 22.49 | přečteno: 780x

Další články blogera

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 40 | Diskuse

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 77 | Diskuse

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma článku: 5.63 | Přečteno: 103 | Diskuse

Petr Bajnar

Narodil se Kristus Pán!

Rok 2023 se blíží ke svému konci a jsou tu opět vánoce. Svátky, které si křesťanský svět spojuje s oslavou narození Ježíše Krista v židovském městě Betlémě.

24.12.2023 v 8:22 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 36 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.16 | Přečteno: 128 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.46 | Přečteno: 516 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 604 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1410

Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...