Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ti vaši klienti

V září letošního roku jsem se po několika letech vrátil do školství a začal učit na jedné střední škole v Moravskoslezském kraji.

Oznámení školských odborů o konání stávky učitelů z minulého týdne jsem přijal s určitými rozpaky. Na jedné straně bylo vyhlášení stávky oprávněné, neboť jistý slib o navýšení platu byl ze strany vlády porušen. Na druhé straně mám zkušenosti i s jinými zaměstnáními než je práce učitele, ve kterých jsem měl za ještě náročnějších pracovních podmínek, výrazně menší plat než mám dnes.

Mé dilema, zda stávkovat či ne, nakonec vyřešil osud. Škola, kde učím měla mimořádný rozvrh a v rámci něho jsem s žáky absolvoval přednášku pracovníka Armády spásy.

Přednáška člověka, který pracuje s lidmi na sociálním dně mně zaujala. Mluvil rozumně a moudře. Rozhodně neobhajoval lidi, kteří nemají domov a přišli o vše. Nicméně vyjádřil pro tyto lidí pochopení. Žijeme v době, která klade na lidi stále větší a větší nároky. V kursu jsou slova jako výkonnost a flexibilita. My lidé však nejsme bezchybní a i naše odolnost má své meze. A tak je přirozené, že občas někdo z nás svůj život neustojí a spadne na samotné dno. Stačí kombinace nepříznivých okolností, jako jsou exekuce, rozvod, nemoc, vyhazov z práce a padnout může každý, i jinak schopný, pracovitý a šikovný člověk.

Politici s kterými se zástupci Armády spásy setkali při jednání je nazvali „Ti vaši klienti“, jako by se jednalo o lidi jiné kategorie. Z jistého hlediska je myšlení těchto politiků pochopitelné. Ve společnosti není vyloženě chudých lidí až tak mnoho a hlavně nechodí k volbám, takže proč se jimi vůbec zabývat? Důsledkem je to, že tam kde selhává stát, přináší pomoc jen některé charitativní organizace a dobrovolníci, kteří například organizují potravinové sbírky pro chudé. Myslíte si, že ti co stojí dlouhou frontu pro sáček rýže, instantní polévku či konzervu zdarma jsou jen vypočítavci? Někdy jistě ano, ale pro drtivou většinu lidí by stát v takové frontě bylo hodně ponižující.

Ve společnosti se často mluví o zpřísňování sociálního systému a dávek. Vedle pana prezidenta o tom mluví nyní i paní ministryně Maláčová. Když někdo odmítne na ÚP nabízenou práci, bude vyřazen z evidenci a sám si bude muset hradit i zdravotní pojištění. Vypadá to hezky. Vždyť již v Bibli je psáno „Kdo nepracuje, ať nejí“. Ale obávám se, že podobná opatření i přes halasné proklamace se nakonec minou účinkem. Již dnes je veřejným tajemstvím, že určité skupiny si vydobudou sociální dávky, i když na ně nemají zákonný nárok, zatímco k jiným se přistupuje s daleko větší přísnosti. A tak důsledkem takového opatření bude pravděpodobně to, že faktická menšina z dlouhodobě nezaměstnaných bude tlačena přijmout špatně placenou a mnohdy i otrockou práci, zatímco stávající většina nezaměstnaných bude dál zneužívat sociální systém. Před nedávnem jsem mluvil s jednou známou, kterou jen lékařské vysvědčení zachránilo před nutností nastoupit do zaměstnání, kde jako telefonistka měla obvolávat „klienty“ a nabízet jím jisté „výhodné“ produkty. Slzy z očí jí tekly, když popisovala psychický nátlak, kterému na ÚP čelila. I proto jsem v těchto záležitostech stoupencem jisté shovívavosti, než tlaku a zpřísňování.

Zatímco představa stávky za zvýšení svého platu ve mně vyvolává jisté rozpaky, třeba stávka za přijetí již řadu let diskutovaného, ale stále neschváleného zákona o sociálním bydlení, by měla u mně mnohem větší sympatie. Číňané mají jedno pořekadlo. Nebe a peklo se od sebe na první pohled až tak moc neliší. V obou případech lidé drží v rukou dlouhé hůlky, kterými jedí. V pekle však mají stále hlad, protože hůlkami do svých úst nedosáhnou, zatímco v nebi se mají dobře, neb hůlkami se krmí vzájemně.

Autor: Petr Bajnar | sobota 9.11.2019 12:21 | karma článku: 24,46 | přečteno: 836x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 32x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,00 | Přečteno: 74x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 0 | Přečteno: 80x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma: 5,63 | Přečteno: 107x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Narodil se Kristus Pán!

Rok 2023 se blíží ke svému konci a jsou tu opět vánoce. Svátky, které si křesťanský svět spojuje s oslavou narození Ježíše Krista v židovském městě Betlémě.

24.12.2023 v 8:22 | Karma: 0 | Přečteno: 36x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  12:30

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Naučená omluva, bez upřímné lítosti. Za pokus o vraždu dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

  • Počet článků 606
  • Celková karma 4,00
  • Průměrná čtenost 1407x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.