Vzpoura na Václaváku

4. 09. 2022 14:43:47
V sobotu 3.9. bylo na Václaváku živo. Podle policejních odhadů se zde sešlo 70000 lidí. Bezpochyby byly tyto počty úspěchem pro organizátory akce a varováním pro vládu.

Zajímavé bylo sledovat, jak na demonstraci zareagovali známí publicisté a političtí představitelé.

Internetový deník Forum24 nazval demonstranty fašisty a putinovským póvlem. I premiér Fiala hovořil o demonstraci jako akci, organizované proruskými silami. Z jiných komentářů byl ale cítit přece jen jistý názorový posun. Již před pár dny vzbudil rozruch svým prohlášením v Poslanecké sněmovně ministr spravedlnosti Blažek a i nyní svým komentářem ukázal, že dokonce i v současné vládě je přece jen někdo s realistickým pohledem na současnou situaci.

"Před rokem by na akci podobnou té dnešní přišlo tak tisíc lidí. Ti přišli i dnes. Nevěřím však ale, že těch 69 tisíc dalších byli fanatičtí Putinovci. Byli to lidé obávající se budoucnosti. Berme je vážně. Fakt nechci, abych měl ve své předpovědi ze sněmovny pravdu".

Když paní Pekarová nám všem naradila, že by bylo dobré si na zimu koupit teplý svetr, měla jistě pravdu. Problém je však v tom, že svetr nepomůže našemu průmyslu. Nedostatek, či astronomické ceny energií dříve či později významné části evropského průmyslu spolehlivě položí se všemi negativními dopady na růst nezaměstnanosti a pokles životní úrovně.

Je třeba si nalít čistého vína. Prosperita Evropy dnes stojí a padá s dodávkami levných surovin a energií z Ruska. Tak tomu bylo v minulých desetiletích a tak je tomu dnes. Představa, že v dohledné době nahradíme výpadek dodávek z Ruska z jiných zdrojů bez ztráty konkurenceschopnosti evropských výrobků na světových trzích je iluzí.

Nemyslím si, že by Fiala a mnozí další politici si tuto jednoduchou rovnici neuvědomují. Problém je v tom, že současná vláda neslouží českým občanům, ale někomu , komu stávající vývoj vyhovuje. Kdo to je? To je jednoduché. Jsou to, ti, kteří ovládají svět velkých bank a finančních toků, ti kterým vyhovuje co nejvyšší zadlužení národních států. Nazývají se různě. Použijme neutrální termín globalisté.

Vzpomínáte na to, jak se loni před parlamentními volbami opřel Babiš do Pirátů a radikálně jím snížil volební preference? Podařilo se mu to proto, že vynesl na světlo fakt, že původní program Pirátů byl velmi blízký konceptu globalistů reprezentovaných například prezidentem světového ekonomického fóra Klausem Schwabem, autorem knihy Velký Reset a myšlenky: "Nebudete nic vlastnit a budete štastni". Koncept Velkého resetu, kdy malá elita by vlastnila veškerý majetek a svět řídila skrze systém "Total control" založeném na využití digitálních technologií je zatím pro většinu lidí nepřijatelný. Jediné co může postoj lidu změnit je hluboký ekonomický a sociální rozvrat. Pak lidé přijmou cokoliv, co jím dá iluzi bezpečí a stability. Stále si myslíte, že se jedná jen o fantasmagorickou konspiraci?

Osobně si myslím, že tento plán nakonec selže jako jakýkoliv jiný sen o světovládě. I proto, že aby byl realizovatelný, musel by být prosazen na celé zeměkouli.

Přiznám se, že jsem včera měl z velkého počtu demonstrantů radost. Jen bych si do budoucna přál, aby podobné akce nevedly k otevřeným projevům násilí. Bohužel toto riziko tu je. Vést k tomu může jak frustrace krizí postižených lidí, tak nejrůznější provokatéři, kteří se budou snažit demonstrace zdiskreditovat.

Každá krize má své různé rozměry a jde se na ní dívat různými pohledy. Všichni aktéři jsou jen součástí širšího děje, který převyšuje běžnou ekonomickou a sociální krizi. Současný společensko- ekonomický systém je neudržitelný. Tady se shoduji i s globalisty. Na rozdíl od nich však nejsem stoupencem technických a inženýrských řešení problémů lidstva. Lepší svět přijde až když my se změníme vnitřně a ne tak, když nám někdo změnu naordinuje dekretem či řízeným procesem. Je tak na každém z nás, aby zpytoval své svědomí, zda svým myšlením, postoji a chováním tuto krizi neposiluje.

Autor: Petr Bajnar | neděle 4.9.2022 14:43 | karma článku: 37.80 | přečteno: 1433x

Další články blogera

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 37 | Diskuse

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 75 | Diskuse

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma článku: 5.63 | Přečteno: 101 | Diskuse

Petr Bajnar

Narodil se Kristus Pán!

Rok 2023 se blíží ke svému konci a jsou tu opět vánoce. Svátky, které si křesťanský svět spojuje s oslavou narození Ježíše Krista v židovském městě Betlémě.

24.12.2023 v 8:22 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 36 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 7.73 | Přečteno: 79 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 8.44 | Přečteno: 220 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 28 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.97 | Přečteno: 134 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.75 | Přečteno: 345 | Diskuse
Počet článků 604 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1410

Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...