Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Nemyslím si, že život na zemi stejně jako zemi samotnou stvořil bůh a to z prostého důvodu - neexistoval tu v té době nikdo, kdo by v něj a jeho všemohoucí schopnosti věřil. Jen zlehčuji.. :-) Myslím, že je vědci mají stejný problém dokázat vznik života, jako věřící mají problém ateistům dokázat existenci boha..

0 0
možnosti
Foto

J86a46n 29R58ý80z54n26a96r

15. 1. 2014 14:47

Jak máme odpovědět na otázku co je život, když otázka "co je vlastně hmota?" je dnes zahalena mlhou více než kdy jindy.

     Jinak již sama vůle - jakkoli směšná - "stvořit život" je však aktem ducha, který předchází vzniku života a vznik života plánuje a předpokládá.

      Sama možnost vzniku života je také předcházejícím aktem "ducha". Takže nakonec záleží na formulacích a definicích.

0 0
možnosti
PB

P25e58t10r 63B98a72j93n34a77r

15. 1. 2014 15:51

Já si myslím, že z hlubšího života je živé vše a život je všude. Život v souladu se zdrojem ze kterého se snažím čerpat (životní filozofie Bytí ) vnímám jako tep, který se v přírodě projevuje jako dech člověka, tep srdce, střídání ročních období, kosmických cyklů atd. Tzv. organický život vnímám jako jednu z podob života, která se vyskytne tehdy, když jsou k tomu ve vesmíru podmínky.

1 0
možnosti
TD

Ad poslední odstavec: Z prosté logiky něco takového určitě neplyne. Takhle uvažuje člověk, který se bojí říct "já nevím" a místo toho chce mít odpověď na všechno. Je tu stejný problém jako ten, který sám zmiňujete u panspermie - "inteligence o mnoho řádů převyšující tu naši" ve skutečnosti nic nevysvětluje, jen otázku odsouvá o jeden krok dál.

Tedy: "Jak mohlo samo vzniknout něco o mnoho řádů složitějšího než my?" A pokud snad chcete opáčit, že tato inteligence tady byla vždy, pak lze stejně dobře tvrdit, že např. první samoreplikující se buňka existovala vždy, přičemž věčná existence první buňky je o mnoho řádů pravděpodobnější, než věčná existence o mnoho řádů složitější inteligence, která by onu buňku teprve musela vytvořit.

Tvrzení, že "Vesmír a život stvořil Bůh (příp. složitá inteligence)" ve skutečnosti není vysvětlením ničeho. Je to jen zakuklený ekvivalent věty "Vesmír a život vznikly kouzlem." Pokud jde o vznik života, je jedině poctivé říct, že dnes prostě nevíme. Kvůli tomu není potřeba vylévat s vaničkou i dítě (tedy evoluci) :-)

8 0
možnosti
PB

P82e20t48r 12B41a14j60n66a47r

15. 1. 2014 15:45

To jsou otázky, které jsou příliš vysoké, aby jsme je mohli popsat slovy. Každé vyjádření zde musí být nutně nepřesné jako věta má věta "inteligence převyšující o řády tu naší". Lidé si často slovo inteligence spojují s nesmírně složitým útvarem, kterým je lidský mozek a tak můžou jen obtížně pochopit, že to co je na počátku všeho i vesmíru je nejvyšší inteligence a přitom je to stav ( i pojem stav je nepřesný ), který je prázdnotou. Bůh je nic a zároveň je vším.

Pokud, ale na věc se díváme našim lidským rozumem, tak platí " Je-li stavba, ta musí být i inteligentní stavitel.... Existuje-li složitý a strukturovaný vesmír musí být i jeho stvořitel". Vaše věta, že vesmír vznikl kouzlem až tak od pravdy není. To kouzlo je myšlenka, kterou je vlastně vše včetně hmoty, myšlenka "božské mysli", kterou my vnímáme jako realitu. To je můj názor, který bohužel se dost dobře slovy vyjádřit nedá. Pochopit Boha je jako po ježkovi chtít pochopit Teorii relativity. Náš mozek na to nestačí. Jinak já evoluci neodmítl, jen mi u ní chybí duchovní dimenze.

0 0
možnosti
  • Počet článků 608
  • Celková karma 2,02
  • Průměrná čtenost 1402x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.