Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PB

Řada diskutérů zde komentuje můj názor, že atom je sluneční soustavou nižšího vesmíru. Proto bych se chtěl ještě k této věci vrátit.

K myšlence dívat se na atom, jako Sluneční soustavu mně již před mnoha lety přivedla kniha filozofa Josefa Zezulky Bytí-životní filozofie. Nebyl vědcem a neměl akademické poznání, přesto jeho dílo obsahuje podle mého názoru duchovní poznatky, které mohou vysvětlit třeba řadu nevyřešených otázek soudobé kosmologie. V knize popisuje vizi kdy stál na mořském břehu a v ruce držel zrnko písku. Pak se začalo zrno zvětšovat až spatřil jeho atomy, pak elektrony atomu až nakonec si uvědomil, že se ocitl v podobném světě ze kterého vzešel, že je opět na mořském břehu, ale na planetě nižšího vesmíru. viz http://www.dub.cz/kniha.php?lang=CZ&strana=14

0 4
možnosti
Foto

Ale jo, jako básnický příměr je to dobrý. Vy to ale máte v sekci Věda, a ne Proza a poesie.

Čtu Vás docela rád, ale občas mi přijde, že napíšete krásnou Ódu na vodopád a pak ji pošlete do Journal of Fluid Mechanics. I když - ruku na srdce - takový dobře rytmizovaný sonet kolikrát ten vodopád popíše líp než Navier-Stokesovky :-P

3 0
možnosti
PH

R^"Ten, kdo zna mysl jako realizovanou i nerealizovanou, kdo zna nevedomost i poznani jakozto stavy mysli, je skutecny. Kdyz dostanete diamanty smichane se sterkem, muzete je ve sterku najit, ale take nemusite. Vse zalezi na vasem zraku. Kdybyste nemel zrak, nebyla by tu ani sed sterku ani krasa diamantu. Poznane jen pouhy tvar a poznani je jen jmeno. Poznavajici je jenom stavem mysli. Ale skutecnost je za tim." (Sri Nisargadatta Maharadz, Ja jsem to, s.376) Bezva clanek. Karma.

1 3
možnosti
PH

Oprava: ...Poznane je pouhy tvar...

0 0
možnosti
JT

Pěkné. Hezky a trefně popsaná skutečnost. 

Karma.

1 5
možnosti
JH

J54a88n 57H83l19e36d31í54k

26. 2. 2014 22:43

jen poznámka k vědeckým příspěvkům materialistů--- vztah hnota-energie je prokázána,  zmenšíme-li se do mrňavého nic uprostřed atomu, jsou vzdálenosti mezi součástkami atomu opravdu velmi vzdálené. O spinu součástek atomů a vlastnostech ještě neobjevených ještě menších částí součástek třeba positronu, nikdo nic neví. Uvidí se, jak dopadne hledání součástky atomu, která je příčinou přitažlivosti. Materialisté trvale bojují proti teorii o geniálním designerovi, a věří, že např insulin se skládá z 51 aminokyselin ve 2 řetězcích,-- že vznikl hrou náhod, na ploutvi améby.

1 4
možnosti

Už vidím, jak vy si něco takového jako atom dokážete představit, i s těmi vašimi "součástkami" ;-D Např. o dvojštěrbinovém experimentu jste nejsíš nikdy neslyšel, že?

A jestli si myslíte, že byla hromada 51 aminokyselin a náhodně se zformovali do inzulinu, tak máte prapodivné představy o evoluci. Jak je možné, že třeba bakterie jsou čím dál odolnější proti antibiotikům? Asi zásah vašeho Ynteligenta shora! ;-D

2 1
možnosti
PF

Pane Rokyto

níže píšete "Jako by sem byli nějakou zvláštní silou přitahováni aniž by si to uvědomili." Musím s vámi v tomto naprosto souhlasit, přitahováni jsou.

Jak již bylo mnohokráte řečeno i napsáno:

"Boj s lidskou blbostí nelze vyhrát, ale rozhodně se nesmí vzdát."

A toto je celý důvod té vaší "zvláštní síly přitahování". Pokuste se připustit, že jsou lidé, kteří jsou schopni samostatného myšlení, na rozdíl od papouškování jakýchsi vyčtených "esoterických bludů".

Tyto lidi irituje takové zjevné blábolení, jako se vyskytuje v tomto blogu. Nevím proč, ale při čtení článku mi vytanulo na mysli jedno velice poučné video. Slečna z videa by asi také mohla učit fyziku. http://www.youtube.com/watch?v=9kCqDaQjpiQ

6 0
možnosti
PR

Tyto články rozhodně nejsou tou blbostí proti který by se mělo bojovat. I relativně zjevné nesmysly ve sci-fi článku pokud člověka donutí k zamyšlení jsou přínosná. A bojovat proti přínosným podnětům je spíše hloupé než chytré.

Informace by se měli hodnotit v širším kontextu. Jeden člověk nemůže vědět všechno. Ale může mít jistou představu jak věci fungují aniž by musel mít nastudovanou vyšší fyziku či uměl vypočítat složité diferenciální rovnice nebo být členem týmu v CERNu. Navíc většina osvícených vědců Vám řekne, že čím víc toho vědí tím víc se vynoří dalších otázek a občas se i stává, že původní teorie nebyla až tak správná.

1 2
možnosti
Foto

Nechápu, jak iDnes provádí výběr, ale tohle s těmi bludy vybrali na titulku. 8-o;-D

4 1
možnosti
DT

R^:-) gratuluju, pane Bajnar

0 0
možnosti

Musím se připojit k panu Machačkovi níže. Atomy opravdu NEODPOVÍDAJÍ planetárním soustavám. Hvězdy sice mohou být různě hmotné, což může vypadat jako analogie k atomovým jádrům, ale elektrony planetám neodpovídají. Elektrony jsou všechny stejné, mají stejný spin, klidovou jmotnost, náboj, atd. Planety se od sebe liší. Takže se jedná pouze o povrchní srovnání. Rovněž tak, jak uvádí paní Tankerová, kvarky v hadronech nejsou uspořádány analogicky k atomům či planetárním soustavám.

4 0
možnosti

Nejspíš někde slyšel "planetární model atomu" a hned jsou atomy planety. ;-D

3 0
možnosti
KC

V závěru mluví autor o důsledcích kvantové teorie a teorie relativity na teorii poznání. Správně v podstatě říká, že nejnovější poznatky nás spíše než k materializmu vedou k chápání vesmíru či objektivní reality jako jediného velkého vědomí. Krajní materialisté i solipsisté se dostávají do slepé uličky a začínají připouštět  tezi jistého mnicha, který jako poslední slova svého života pronesl osudovou myšlenku -  Všechno je jinak.

1 4
možnosti

Miloš Zeman to vykládal jako židovskou anekdotu a "tezi jistého rabína". A které nejnovější poznatky vědy nás vedou k chápání vesmíru jako jediného velkého vědomí?

1 0
možnosti

Ježiš to jsou kecy! 8-o A jestli nepoznáte realitu od snu, tak jste asi psychicky nemocný.

7 3
možnosti
PR

A jaký máte důkaz, že Váš život není snem??

1 4
možnosti
PR

Je legrační sledovat tuto diskuzi...:)) Sám jsem byl taky 100% materialista a takové články mě strašně dráždily stejně jako teď dráždí spoustu z vás. Ač bych nerad zabřednul do nějaké hlubokomyslné filozofické diskuze (sám jsem hledající a nemám všechny myšlenky ještě plně utříděné - to asi nikdy ani nebudu) tak když se kouknu do diskuzí ke článkům pana Bajnara tak jsou tady +/- stále stejní lidé. Jako by sem byli nějakou zvláštní silou přitahováni aniž by si to uvědomili. Možná nad tím by stálo se zamyslet. Pokud hypoteticky připustíme existenci karmy a dalších životů, vychází mi z toho jedno. Dnešní 100% materialisti v této diskuzi byli pravděpodobně v minulém životě zase v opačném extrému a neuznávali nic jiného než ,,duchovno,, (třeba taková paní Tanker se mi jeví jako vzorový příklad - nic ve zlým....:)) )

Co napsat závěrem: Asi tolik, že materialismus a vnímání duchovního pozadí světa by mělo být v rovnováze.

2 4
možnosti
DT

až budete mít čas, podívejte se na moje starší blogy. já jsem všechno jiné než jenom čistokrevná materialistka. Ale protože mám jisté vzdělání, tak poznám, když někdo vykládá hlouposti. Moje intence je, ukázat, kde hledající sešli z cesty do tunelu, protože každý hledající člověk je cenný a je to škoda, když se plácá v neznalostech místo aby použil poznatky jiných pro svůj vývoj. Nemám nic proti přesvědčení duchovna, když ale někdo fušuje do řemesla vědě, tak by se měl držet reality.

4 3
možnosti
  • Počet článků 608
  • Celková karma 2,02
  • Průměrná čtenost 1402x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.