Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jedním z pozoruhodných rysů Bible je to, že žádnou osobnost nepřikrášluje.

Noe je vykreslen nejen jako spravedlivý muž, ale také jako opilec. Praotec Jákob se dostal k otcově požehnání lstí, které později litoval, Josef, moudrý a pokorný muž, přiznává, že se v mládí choval jako spratek. Bible nezamlčuje, že Šalomoun, synonymum moudrosti, podléhal vlivu svých četných žen a nechal se jimi svést k uctívání model. Jeho syn, král David, zase pro krásu ženy zradil věrného přítele. Bible nic nezamlčuje ani o Mojžíšovi. Byl to nejen moudrý muž plný upřímné víry, ale je popsán také jako člověk, který podléhá hněvu. Dokonce spáchal vraždu – ubil dozorce, který bičoval hebrejského otroka. Jednou chtěl v hněvu dokonce demonstrovat svou moc tím, že vytluče vodu ze skály.

O všech postavách, které jsem jmenoval, lze říci, že to byli kladní hrdinové – přesto je Bible popisuje s jejich fatálními nedostatky a chybami. V písemnictví je to považováno za názorný znak autentičnosti a důvěryhodnosti. Ti, kteří sepisovali Bibli, nehodlali nikoho přikrášlovat.

Všechny ty biblické postavy nám připomínají, že i ti nejlepší z nejlepších jsou jen pouhými hříšnými lidmi – a z toho plyne hluboké poučení. Kdo z nás může říci, že patří mezi nejlepší?

Ve svém článku píšete, že Mojžíš podle biblické předlohy je "nemilosrdný a tvrdý muž libující si v krvavých zvířecích obětech beránků a jiných zvířat." Z tohoto a dalších vyjádření je zřejmé, že hlubší rovina významu biblických textů Vám zatím uniká.

1 0
možnosti

P64e92t61r 88B62a51j69n98a96r

16. 7. 2014 18:37

Souhlasím s Vámi jen zčásti. Jistě třeba u Izraelských králů bude s velkou pravděpodobností popis jejich povahy mísící klady a zápory pravdivý.

Ale co se týče Noa a Mojžíše nesouhlasím. Myslím, např. že Mojžíš stejně jako Ježíš či Abrahám nebyli tak docela lidmi našeho druhu a že neměly nízké poklesky nás lidí proto, že jím to jejich duchovní poznání a vědomí sounáležitosti se vším živým nedovolilo. To autoři Bible nepochopili a uplatnili "Podle sebe soudím tebe" se domnívali, že jednali, tak jako oni sami.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS